Σχόλια 28/07/16

0
Όλοι κάτι ψάχνουν σ’ αυτή τη χώρα. Οι νέοι ψάχνουν pokemon κι οι συνταξιούχοι το ΕΚΑΣ και την Επικουρική τους…


Το Ολυμπιακό «κουφάρι» των Αβδήρων
Θλιβερή εικόνα παρουσιάζει το Κλειστό Αθλητικό Κέντρο …το μέγα Ολυμπιακό έργο από κονδύλια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 επί δημαρχίας Εύας Τσακίρη που έμεινε μισοτελειωμένο γιατί ο εργολάβος το εγκατέλειψε όταν σώθηκαν τα λεφτά. Νυχτερίδες και αράχνες κρέμονται στις εγκαταστάσεις του ενώ έχει καταλεηλατηθεί. Έχουν πάρει όλα τα αλουμινένια κουφώματα και τα παράθυρα χάσκουν …Μια εικόνα πλήρους εγκατάλειψης …Ένα αθλητικό κουφάρι δίπλα σε ένα βιομηχανικό κουφάρι… Ο προηγούμενος δήμαρχος κ. Τσολακίδης προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι θα βρει χρηματοδότηση να το τελειώσει, το ίδιο και ο νυν δήμαρχος κ. Τσιτιρίδης. Όμως κανείς δεν έκανε τίποτε και το αθλητικό κέντρο είναι έρμαιο στην φθορά του χρόνου και των λεηλασιών.
Κι αναρωτιέται κανείς πόσα τέτοια έργα υπάρχουν, πόσα λεφτά ξοδεύτηκαν για τέτοια έργα που έχουν καταντήσει κουφάρια. Τι σπατάλη δημοσίου χρήματος χωρίς δημόσιο όφελος…
Όλα αυτά πληρώνουμε τώρα…
Μ.Ξ.


Ελληνικό φαινόμενο
Μόνον στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί και συνέβη στην περιοχή μας δυστυχώς. Γερμανική επιχείρηση εδώ και 30 μήνες είχε νοικιάσει τις εγκαταστάσεις μια ντόπιας μονάδας επεξεργασίας νωπών λαχανικών. Δούλεψε, έκανε εξαγωγές, τήρησε τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο και τους παραγωγούς και περίμενε να εισπράξει το ΦΠΑ από τις εξαγωγές. Ακόμη στο περίμενε είναι, όπως και άλλες πολλές επιχειρήσεις.
Αφού είδαν οι άνθρωποι ότι με το περίμενε δουλειά δεν γίνεται, μάζεψαν τα μηχανήματά τους κι έφυγαν για τη Βουλγαρία.
Άλλη μια δουλειά που απασχολούσε γύρω στους 300 ανθρώπους για 7 μήνες το χρόνο έκλεισε.
-Τα συμπεράσματα δικά σας…
Γ.Δ.


Μελτεμάκια
Άρχισαν και τα ζούμε. Τα μελτεμάκια που ήρθαν και δροσίζουν τις ζεστές μέρες μας. Μόνο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τον κίνδυνο πυρκαγιάς από εργασίες στην ύπαιθρο και απροσεξίες. Μία σπίθα αρκεί για να γίνει μπουρλότο η κατάσταση, να κάψει δάση, οπωροφόρα, ακόμη και σπίτια.
Γι’αυτό, ιδιαίτερα τώρα με τα μελτέμια, ας είμαστε όλοι προσεκτικοί.
Γ.Δ.


Παίζουν με το Σύνταγμα;
Η βάση πάνω στην οποία χτίζεται μια χώρα, ένα πολίτευμα, είναι το Σύνταγμα αυτής. Σημείο αναφοράς, σεβασμού και προστασίας αυτού για να ισχύει και εφαρμόζεται απόλυτα.
Ε, λοιπόν, κάποιοι επιθυμούν να παίξουν με το Σύνταγμα. Να το απαξιώσουν στη συνείδηση του λαού και κυρίως, να το φέρουν στα μέτρα των επιθυμιών τους.
Παιγνίδια σοβαρά και προφανώς μη επιτρεπτά για να ικανοποιηθούν επικοινωνιακές ανάγκες και κομματικές σκοπιμότητες.
Γ.Δ.


Πάει για ουρά
Δεν ήταν αυθαίρετος ο χαρακτηρισμός όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, ότι ο πρόεδρος των Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης πως έγινε η ουρά του Τσίπρα. Ήδη σε δύο περιπτώσεις το απέδειξε περίτρανα στη βουλή και ουδεμία αμφιβολία υπάρχει και για τη συνέχεια ότι θα είναι ίδια.
Εξάλλου ο Λεβέντης μόνο καλά λόγια έχει για τον Τσίπρα και τους υπόλοιπους Συριζαίους.
-Δεν θέλω να πιστέψω ότι φταίει η ηλικία…
Γ.Δ.


Εδώ και στο Κουβέιτ
Λέμε εμείς εδώ ότι έχουμε ζέστη με 30-35 βαθμούς. Και φυσάμε και ξεφυσάμε και διαμαρτυρόμαστε. Τι να πουν όμως οι κάτοικοι στο Κουβέιτ, οι οποίοι προχθές έζησαν ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα που το θερμόμετρο σκαρφάλωσε στους 54 βαθμούς Κελσίου! Μάλιστα η θερμοκρασία αυτή θεωρείται ως η υψηλότερη που πιθανότατα έχει καταγραφεί ποτέ στη γη. Στο Κουβέιτ λοιπόν, από την υψηλή ζέστη, έλιωσαν τα πλαστικά μέρη των φαναριών στους δρόμους…
-Γι’ αυτό υπομονή εμείς εδώ. Έχουμε και τις θάλασσές μας και το μπανάκι μας σ’ αυτές. Σε όλον τον Περσικό Κόλπο το νερό είναι όχι ζεστό, σχεδόν καυτό…
Γ.Δ.


Διαχωρισμός… χέρι-χέρι
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολιτευτικό κόμμα είχε στην ατζέντα του επί χρόνια το θέμα του διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους. Λίγο πριν γίνει κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015 το θέμα μπήκε στο συρτάρι, αφού προείχε η άγρα ψηφοφόρων και ήταν στα σκαριά η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Από τότε υπήρξαν επισκέψεις του πρωθυπουργού στο Άγιο Όρος, συνομιλίες και συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο, παρουσία σε θρησκευτικές εκδηλώσεις κ.ά. Στην πρόσφατη ομιλία του για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην «κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, αλλά και αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας». Μια πρόταση όπου η μισή αναιρεί πανηγυρικά την άλλη μισή. Από τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους έως την αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας η κυβέρνηση διήνυσε μια σημαντική απόσταση, πάντοτε προς τον λαϊκισμό. Φαίνεται όμως ότι υπάρχει ακόμη απόσταση να καλυφθεί. Τα δεδομένα όμως είναι άλλα. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος. Δεν είναι χριστιανικό κράτος, δεν είναι ισλαμικό κράτος, δεν είναι εβραϊκό κράτος, αλλά ένα κοσμικό κράτος. Τα κοσμικά κράτη σέβονται όλες τις θρησκείες, αλλά δεν αναγνωρίζουν ως κρατούσα καμία. Υποτίθεται ότι η Αριστερά αυτά τα θέματα τα παίζει στα δάχτυλα, αλλά η απώλεια ψήφων και κοινού μοιάζει να απασχολεί περισσότερο. Το μόνο που μένει να ακούσουμε δια κυβερνητικών χειλέων είναι η συνέχιση της… ελληνορθόδοξης παράδοσης, ενός από τα κύρια συστατικά της ελληνικής ‘’φυλής’’. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.
Χ.Δ.


«Ύπτιο ή ελεύθερο» στο θέμα του Κολυμβητηρίου;
Το θέμα της λειτουργίας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου έχει απασχολήσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια την κοινή γνώμη. Πολλοί είναι οι Ξανθιώτες που έβρισκαν εκεί ένα τρόπο εκτόνωσης, εκγύμνασης, διασκέδασης και σωματικής αγωγής. Ομάδες κολυμβητών και υδατοσφαίρισης με παράδοση και διακρίσεις βρέθηκαν χωρίς πισίνα για να προπονούνται και διανύουν χιλιόμετρα προς την γειτονική Καβάλα ή την Κομοτηνή. Συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα έχασαν την ευκαιρία να γυμνάζονται με τον καλύτερο και ίσως μοναδικό γι’ αυτούς τρόπο, κάτι που αποτελούσε μια μορφή θεραπείας. Στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο έγιναν αναφορές και αντεγκλήσεις μεταξύ του Δημάρχου και της Αντιπολίτευσης. Οι κύριοι Φανουράκης και Καμαρίδης πίεσαν τον κ. Δημαρχόπουλο να δώσει μια ημερομηνία για το πότε θα λειτουργήσει επιτέλους το Κολυμβητήριο, με τον δεύτερο να τον εγκαλεί για τις προεκλογικές του δεσμεύσεις περί άμεσης λειτουργίας του χώρου. Ο Δήμαρχος Ξάνθης πέρασε στην αντεπίθεση, θυμίζοντας στον κ. Φανουράκη ότι όταν ο ίδιος ήταν αρμόδιος για την λειτουργία του είχε κλείσει για κάποια χρόνια. Επίσης αναφέρθηκε στην έλλειψη ελέγχου και συντήρησης στο σύστημα, η οποία προκάλεσε την φθορά του. Όπως είπε, θα ήταν πιο εύκολο να φτιάξουμε κολυμβητήριο εξαρχής, παρά να προσπαθούμε να πάρουμε άδειες και να επιδιορθώσουμε το ήδη υπάρχον. Εν τέλει, δεν υπήρξε καμία δέσμευση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και οι Ξανθιώτες θα πρέπει να περιμένουν με ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα μπορούν και πάλι να το επισκέπτονται λειτουργικό σύμφωνα με όλους τους κανόνες υγιεινής.
Χ.Δ.


Αναβολή για το αίτημα πολιτικού ασύλου
Αναβολή για τα μέσα Αυγούστου ζήτησαν και πήραν για την εξέταση του αιτήματος του πολιτικού ασύλου με αιτιολογία την τεταμένη ακόμη κατάσταση στην Τουρκία, οι 8 τούρκοι στρατιωτικοί. Η διαδικασία των συνεντεύξεων θα ξεκινήσει από τις 19 Αυγούστου για κάποιους και για τους υπόλοιπους τμηματικά έως τις 25 του μήνα.
Σε αντίθεση με τις αρχικές και βιαστικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με την έκβαση του αιτήματος ασύλου, η διαδικασία ακολουθεί όπως προβλέπεται την νομική οδό, από την ανεξάρτητη, όπως επιβάλλεται, δικαστική εξουσία.
Διάφοροι νομικοί έχουν εκφράσει την άποψή τους, κυρίως με την επιφύλαξη της αναστολής της σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία και τη συζήτηση για την επαναφορά της θανατικής ποινής, και όλοι βέβαια συμφωνούν ότι το ζήτημα πρέπει να μείνει στη Δικαιοσύνη και οποιαδήποτε αναφορά από πολιτικούς είναι άστοχη, λανθασμένη και περισσότερο προβλήματα δημιουργεί.
Ε.Δ.


Ενθουσίασε το ντουέτο Δημήτρης Μπάσης – Ελένη Πέτα στα Άβδηρα
Μια υπέροχη καλοκαιρινή βραδιά πλημμυρισμένη από μελωδικά τραγούδια του έντεχνου και λαϊκού ρεπερτορίου και εξαίσιες ερμηνείες από τους καταξιωμένους καλλιτέχνες Δημήτρη Μπάση και Ελένη Πέτα, έζησαν όσοι βρέθηκαν στα Άβδηρα ανήμερα της γιορτής της Αγίας Παρασκευής. Κι ήταν πολλοί, πάρα πολλοί αυτοί που επέλεξαν να έρθουν και τραγούδησαν, αναπόλησαν, χόρεψαν και γλέντησαν με αξέχαστα τραγούδια διαχρονικά που έχουν γράψει την δική τους ιστορία στο ελληνικό πεντάγραμμο και αποτελούν τεκμήρια πολιτισμού.  
Αδιαμφισβήτητα μια πολύ πετυχημένη συναυλία και μια καλή επιλογή που πιστώνεται στον διοργανωτή δήμο Αβδήρων.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …