Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Ποδόσφαιρο Συμφωνία μέσω… δεσμεύσεων από Πολιτεία – ΕΠΟ για την αποφυγή του ποδοσφαιρικού «Grexit»!

Συμφωνία μέσω… δεσμεύσεων από Πολιτεία – ΕΠΟ για την αποφυγή του ποδοσφαιρικού «Grexit»!

0
grexit-podosfairo

«Υποχώρηση» και πρόθεση για επανέναρξη του κυπέλλου από τον Υφ. Αθλητισμού κ. Κοντονή – στα χέρια του πρωθυπουργού η υπόθεση για την τελική απόφαση

Συμφώνησε να εναρμονιστεί στον κώδικα δεοντολογίας FIFA/UEFΑ η ΕΠΟ και να αρχίσει κινήσεις για «αυτοκάθαρση»

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η χθεσινή ημέρα, σχετικά με τις εξελίξεις στο επικείμενο ποδοσφαιρικό Grexit, καθώς διάφορα «επεισόδια» διαδραματίστηκαν σε… τρεις αίθουσες, με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να προσπαθούν για την αποφυγή του «Grexit», κάνοντας μικρές, αλλά ουσιαστικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Η πρώτη συνεδρίαση το πρωί της Τρίτης αφορούσε το έκτακτο ΔΣ της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις γύρω από το ποδοσφαιρικό Grexit. Στη συνάντηση παρευρέθηκε για περίπου μία ώρα ο κ. Κουτσοκούμνης, Κύπριος στην καταγωγή ποδοσφαιρικός παράγοντας και μέλος της FIFA, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνάντηση των μελών της Ομοσπονδίας και άκουσε τις απαιτήσεις τους (την άμεση επανέναρξη του θεσμού του κυπέλλου), ενώ από την πλευρά του τόνισε ότι η ΕΠΟ πρέπει να εναρμονιστεί με τον κώδικα δεοντολογίας της FIFA/UEFA και να αρχίσει κινήσεις για «αυτοκάθαρση» ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την απομάκρυνση των κακουργηματικά διωκόμενων προσώπων από την ΕΠΟ, όπως συνέβη με Μπλάτερ και Πλατινί με τη FIFA. Μάλιστα ο Κύπριος παράγοντας δεν παρέλειψε να ρίξει «καρφιά» προς τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ για παραλείψεις, ακόμη και για θέματα όπως το ότι δεν υπάρχει γυναικεία παρουσία στο ΔΣ, όπως υποχρεούται να κάνει η ΕΠΟ με παρουσία συγκεκριμένου ποσοστού γυναικών στις τάξεις της.

Σε εναρμόνιση του καταστατικού θα προχωρήσει η ΕΠΟ

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, δήλωσε εξερχόμενος από το ΔΣ: «Είχαμε βάλει το θέμα των εξελίξεων στο ποδόσφαιρο που είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα που διανύουμε. Μέχρι τις 15 θα πρέπει να βρεθεί μια λύση. Εμείς σαν ΕΠΟ όλοι οι συνάδελφοι υπηρετούμε το ποδόσφαιρο. Άρα λοιπόν θέλουμε να παίζεται το ποδόσφαιρο και όχι να σταματάει με κάθε απόφαση του υφυπουργού. Νομίζω ότι μέσα από την απόφαση που πήραμε, με εξαίρεση τον κ. Δέδε, όλοι οι άλλοι ήταν απολύτως σύμφωνοι στην κατεύθυνση ότι εμείς σαν ΕΠΟ θέλουμε να ξεκινήσει το Κύπελλο άμεσα και στην συνέχεια να μπει στο τραπέζι ένας διάλογος μεταξύ FIFA, UEFA, ΕΠΟ, Υπουργείου, να δώσουμε τις λύσεις που χρειάζεται, στα σημεία όπου η Πολιτεία παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο, να ξεκαθαρίσει το θέμα για να μην συμβαίνει αυτό και όπου η ΕΠΟ πρέπει να διορθώσει κανονισμούς ή ακόμα και το καταστατικό, ασφαλώς με τις υποδείξεις της FIFA, θα το κάνουμε με όλη μας την καρδιά. Σκοπός είναι ένας, θα πρέπει με καλή θέληση και διάθεση να τελειώσει αυτό το θέμα και να βγούμε και να πούμε ότι το ποδόσφαιρο συνεχίζεται να παίζεται. Πάντα είμαι αισιόδοξος, πάντα λέω ότι στα αδιέξοδα υπάρχουν λύσεις. Κρατάω χαμηλούς τόνους, δεν δυναμιτίζω το κλίμα όπως κάνει η αντίθετη πλευρά. Θα μπορούσα να το κάνω και εγώ αυτό, αλλά δεν το κάνω. Ήταν υποχρέωση της FIFA να κάνει παρέμβαση».

Λίγη ώρα αργότερα η ΕΠΟ εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:

«Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεσμεύεται πλήρως, στο πλαίσιο της διεθνούς ποδοσφαιρικής οικογένειας, από το περιεχόμενο της επιστολής που η FIFA απέστειλε στον υφυπουργό αθλητισμού στις 05.04.2016 και με την οποία θέτει απολύτως περιοριστικά το πλαίσιο των εξελίξεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως η παγκόσμια ομοσπονδία έχει αποφασίσει.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΠΟ είναι έτοιμη να προχωρήσει, σε συνεργασία με τη FIFA και την UEFA, για να γίνει μια πλήρης ανασκόπηση του κανονιστικού πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργεί, σε σχέση με τον τρόπο που η FIFA ενεργεί σε ανάλογες περιπτώσεις και να εφαρμόσει τις όποιες εισηγήσεις λάβει από τους διεθνείς ποδοσφαιρικούς οργανισμούς.

Ταυτόχρονα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ καλεί τον Υπουργό, δεχόμενος τις επιταγές της FIFA και της UEFA όπως τούτες περιέχονται μέσα στην επιστολή που οι δύο διεθνείς ποδοσφαιρικοί οργανισμοί έχουν αποστείλει, να προχωρήσει:

α. Στην άμεση επανέναρξη και ολοκλήρωση της διοργάνωσης του Κυπέλλου,

β. Στην έναρξη διαλόγου με της Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια Ομοσπονδία καθώς και με την ΕΠΟ για την νομοθετική προστασία της Ρήτρας Ανεξαρτησίας (του αυτοδιοίκητου) της ΕΠΟ, καθώς και την προστασία των ποδοσφαιρικών θεσμών που ισχύουν διεθνώς και που θα πρέπει να διέπουν και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι ώρες τούτες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το Ελληνικό ποδόσφαιρο και κρίνουμε ότι θα πρέπει να πρυτανεύσει η σωφροσύνη και η συναίνεση.

Από την πλευρά της η ΕΠΟ θα πράξει κάθε τι δυνατό αναλαμβάνοντας το μερίδιο που της αναλογεί από τις αποφάσεις της FIFA και της UEFA για να αποφύγουμε όλοι τον κίνδυνο «Grexit». Ελπίζουμε ότι το ίδιο θα πράξει και η πολιτεία».

Κουτσοκούμνης (μέλος FIFA): «Υπάρχει δέσμευση από τον κ. Κοντονή να ξαναρχίσει το κύπελλο»!

Στη συνέχεια οι κ.κ. Κουτσοκούμνης και Γκιρτζίκης μετέβησαν στο γραφείο του Υφ. Αθλητισμού κ. Κοντονή, όπου οι τρεις τους συνομίλησαν για περισσότερες από τρεις ώρες. Εξερχόμενος από τη συνάντηση ο κ. Κουτσοκούμνης αποκάλυψε ότι θα ξαναρχίσει ο θεσμός του κυπέλλου! Συγκεκριμένα το μέλος της FIFA τόνισε:΅

«Υπάρχει η δέσμευση να αρχίσει ξανά το Κύπελλο. Θα δούμε πως θα γίνει ο τελικός. Ίσως εκτός Αθήνας, ίσως χωρίς κόσμο, ίσως με παιδιά στις εξέδρες. Μέχρι την Παρασκευή ο κ. Κοντονής θα αποφασίσει οριστικά την επανέναρξη του Κυπέλλου».

Από την πλευρά του ο κ. Γκιρτζίκης μετά τη συνάντηση με τον κ. Κοντονή δήλωσε αισιόδοξος ότι θα αποφευχθεί το ποδοσφαιρικό Grexit και τόνισε ότι, εφ’ όσον ο Κοντονής ανάψει το «πράσινο φως» για την επανέναρξη του κυπέλλου, η ΕΠΟ θα αποσύρει την προσφυγή της στο ΣτΕ κατά της συγκεκριμένης απόφασης.

«Ας μη βιαζόμαστε μέχρι την Παρασκευή. Δεν θα πω αν το ποδόσφαιρο βγαίνει ηττημένο. Το θέμα είναι να έχουμε ποδόσφαιρο. Δεν μπορώ να σας το πω με βεβαιότητα. Ίσως έχει αποφευχθεί το Grexit. Εμείς κάναμε προσφυγή στο ΣτΕ για το Κύπελλο. Από τη στιγμή που θα γίνει, δεν υπάρχει λόγος προσφυγής. Προλαβαίνουμε να τελειώσουμε με το Κύπελλο, αρκεί να το οριστικοποιήσουμε την Παρασκευή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΠΟ.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν έκανε κάποια δήλωση ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες θα έχει επαφή με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μέχρι την Παρασκευή (15/4) θα έχει αποφασιστεί οριστικά αν θα γίνουν οι αγώνες.

Εξάλλου μέσα στις επόμενες μέρες έρχεται στην Ελλάδα ομάδα εργασίας της FIFA, προκειμένου να ξεκινήσει επαφές για τον “έλεγχο” των κανονισμών της Επιτροπής Δεοντολογίας και του καταστατικού της ΕΠΟ. Όλα δείχνουν ότι το Κύπελλο θα ξεκινήσει και ότι το Grexit, σύμφωνα με τις ενδείξεις, θα αποφευχθεί.

Θετικό κλίμα στη Σούπερ Λίγκα

Πέρα από τα γραφεία της ΕΠΟ και το γραφείο του κ. Κοντονή, η χθεσινή ημέρα είχε εξελίξεις και σε… τρίτη αίθουσα, αυτή των γραφείων της Super League. Εκεί οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ ξεκίνησαν τη συζήτηση επί των προτάσεων που κατέθεσαν οι 11 «μικρομεσαίες» ΠΑΕ, έπειτα από την κίνηση «συσπείρωσης» του Χρήστου Πανόπουλου. Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν καλό και τα εμπόδια μεταξύ των ομάδων ξεπεράστηκαν σε μεγάλο βαθμό, ενώ την ίδια στιγμή κατέφθασαν και τα νέα για την απομάκρυνση του ποδοσφαιρικού Grexit, οπότε οι προτάσεις πήραν πιο ουσιαστική μορφή, χωρίς να προκύψει θέμα αναμονής για ενδεχόμενη αποχώρηση του ελληνικού ποδοσφαίρου από τους κύκλους των FIFA/UEFA.

Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ποδόσφαιρο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άστον Βίλα – Ολυμπιακός: Η ερυθρόλευκη αποστολή για τον ημιτελικό του Conference League

Σήμερα το βράδυ Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Άστον Βίλατο απόψε το βράδυ, Μεγάλη Πέμπτη …