Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πανικός σ’ ολόκληρη την Ευρώπη από το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά των Βρυξελλών

Πανικός σ’ ολόκληρη την Ευρώπη από το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά των Βρυξελλών

0
vrixelles-aerodromio

Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες – ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη

Χάος επικρατεί από εχθές το πρωί στη βελγική πρωτεύουσα, με αλλεπάλληλες εκρήξεις που αναστάτωσαν τόσο το αεροδρόμιο Ζάβεντεμ, όσο και το μετρό της πόλης, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων (περίπου 35) και τον τραυματισμό εκατοντάδων. Οι επιθέσεις αυτοκτονίας έγιναν μόλις ένα 24ωρο από την σύλληψη του Νο1 υπόπτου για την επίθεση στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο Σαλά Αμπτεσλάμ. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε ο ISIS.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στο αεροδρόμιο λίγο μετά τις 10 το πρωί, ενώ λίγα λεπτά αργότερα δεύτερη έκρηξη έλαβε χώρα στο μετρό της πόλης, στον σταθμό Maalbeec. Σκηνές πανικού ακολούθησαν με χιλιάδες ανθρώπους να τρέχουν να σωθούν έξω από το αεροδρόμιο και το μετρό της πόλης. Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια.

Οι επιχειρήσεις των βελγικών αρχών για πρόσωπα που σχετίζονται με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Έρευνες σε σπίτια στην περιοχή της πρωτεύουσας, «σιγή ασυρμάτου» ζήτησε η αστυνομία από τα ΜΜΕ -ορισμένα από τα οποία ωστόσο μιλούσαν για προσαγωγές και συλλήψεις. Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ στρατός και αστυνομία ενισχύουν την ασφάλεια γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας..

Εν τω μεταξύ πανικός επικρατεί και στη γειτονική Ολλανδία με τις αρχές να έχουν κλείσει ουσιαστικά τα σύνορα ενώ εκκενώθηκε σιδηροδρομικό σταθμός του Hoofddorp στα δυτικά του αεροδρομίου του Αμστερνταμ λόγω ύποπτου πακέτου. Παράλληλα ο ίδιος σταθμός έκλεισε γύρω στις 11:00 τοπική ώρα όταν ύποπτος επιβάτης ακούστηκε να απειλεί σύμφωνα με τους υπεύθυνους της σιδηροδρομικής εταιρείας ProRail. Ο ύποπτος, ο οποίος είχε ξεκινήσει από τις Βρυξέλλες, συνελήφθη.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σ. Μισέλ δήλωσε: Αυτό που φοβόμασταν συνέβη… Οι επιθέσεις ήταν τυφλές και άναδρες. Είναι πολλοί οι νεκροί και οι τραυματίες ορισμένοι σε σοβαρή κατάσταση. Είναι μια μαύρη ημέρα για το Βέλγιο…

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μ.Βαλς δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο» και «απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, χρειάζεται μια κινητοποίηση όλων των αρχών», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε ό έκτακτη σύνοδο της ομάδας διαχείρισης κρίσεων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με αεροσκάφη της AEGEAN φτάνει σήμερα το Άγιο Φως στη Θράκη

Θα φτάσει λίγο μετά τις 21.00   Με προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες, ειδικές, πτήσ…