Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μειώθηκαν οι καπνιστές στην Ελλάδα

Μειώθηκαν οι καπνιστές στην Ελλάδα

0
tsigaro-kopsimo

Μόλις το 27,3% καπνίζει κάθε μέρα

Σε έρευνα που πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας προκύπτει πως μόλις το 27,3% των Ελλήνων καπνίζει καθημερινά (δηλαδή λιγότερος από 1 στους 3). Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη έρευνα του 2009, που έγινε από την ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνοντας πτώση από το 31,9% (ποσοστιαία πτώση 14,4%).

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας «η πρόληψη είναι ο πιο σημαντικός από τους παράγοντες εκείνους που επηρεάζουν τις καπνιστικές συνήθειες των Ελλήνων σήμερα». Ακόμη οι ευκαιριακοί καπνιστές μειώθηκαν από 6% σε 5,2% μια μείωση της τάξεως του 13,3%.

Σχετικά με την ηλικία που αρχίζουν οι Έλληνες το τσιγάρο προκύπτει ότι το 42,5% ξεκίνησε να καπνίζει από 15 έως 18 ετών και το 39% από 19 έως 25 ετών.

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα και η ημερήσια κατανάλωση τσιγάρων από κάθε καπνιστή έχει μειωθεί σημαντικά. Επίσης, και συνολική ετήσια κατανάλωση τσιγάρων εμφανίζει μείωση κατά 45,3% στην Ελλάδα από το 2007 μέχρι σήμερα.

Σημαντικό πρόβλημα παραμένει πάντως το παθητικό κάπνισμα. Κατά το τελευταίο εξάμηνο, αποδεικνύεται ότι γίνεται ανεξέλεγκτη χρήση προϊόντων καπνού σε κλειστούς χώρους, όπως καφέ/μπαρ (86%) κι εστιατόρια (83%).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 8.223 νοικοκυριών από όλη την Ελλάδα. Σε κάθε νοικοκυριό, ερευνήθηκε ένα τυχαία επιλεγμένο άτομο, ηλικίας 15 ετών και άνω.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης στο άρθρο «Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη» που δημοσιεύτηκε την 24η Απρίλη 2024 στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Γράφει ο Νάσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλ…