Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με δύο μήνες καθυστέρηση οι μετεγγραφές των φοιτητών φέτος

Με δύο μήνες καθυστέρηση οι μετεγγραφές των φοιτητών φέτος

0
foitites

Δόθηκε τελικά δυνατότητα ενστάσεων λόγω της έντονης δυσαρέσκειας για τα αποτελέσματα

Μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου η υποβολή ενστάσεων – Οδηγίες για την διαδικασία που προβλέπεται

Μέχρι και την Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, θα μπορούν να υποβάλουν ένσταση και αίτηση θεραπείας για τα αποτελέσματα που αφορούν τις μετεγγραφές 2015 – 2016 στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας όσοι φοιτητές ενδιαφέρονται. Αν και από το νομικό πλαίσιο δεν προβλεπόταν διαδικασία ενστάσεων και αιτήσεων θεραπείας επί των αποτελεσμάτων, ωστόσο, μετά την έντονη δυσαρέσκεια και τις διαμαρτυρίες μεγάλου μέρους των φοιτητών που δεν μπόρεσαν να πάρουν μετεγγραφή, με βάση τα ισχύοντα κριτήρια, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Σία Αναγνωστοπούλου, προέβη στην έκδοση υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η σύσταση Επιτροπής Ενστάσεων, καθώς και η επανεξέταση των αιτήσεων των φοιτητών που ενδιαφέρονται από την Επιτροπή αυτή.

Στην καρδιά της εξεταστικής περιόδου καλούνται να υποβάλλουν ενστάσεις

Σε όλη την χώρα συνολικά κατατέθηκαν μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας 9.710 αιτήσεις φοιτητών που ζητούν μετεγγραφή. Από αυτές οι 7.830 στάλθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών για την επαλήθευση των οικογενειακών εισοδημάτων που δηλώθηκαν. Οι υπόλοιπες 1.980 αιτήσεις ελέγχθηκαν μόνο από τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, καθώς δεν αφορούσαν σε οικονομικά κριτήρια των αιτούντων. Με την διαδικασία των ενστάσεων και την καθυστέρηση που υπήρξε, τα ονόματα θα οριστικοποιηθούν τον Φεβρουάριο, πέντε μήνες μετά την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς. Και όλα αυτά ενώ οι φοιτητές βρίσκονται στην ‘’καρδιά’’ της εξεταστικής περιόδου, με φόρτο διαβάσματος και εξετάσεων, χωρίς να γνωρίζουν αν τελικά θα αλλάξουν τμήμα και πόλη. Η διαδικασία των μετεγγραφών ολοκληρωνόταν συνήθως πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, ώστε οι φοιτητές και οι οικογένειές τους να έχουν την δυνατότητα και τον χρόνο για την μετεγκατάσταση των φοιτητών. Για να προλάβει τα χειρότερα, το υπουργείο εξέδωσε οδηγία προς τις γραμματείες των τμημάτων, ώστε όσοι από τους φοιτητές που βάσει των μορίων τους μετεγγράφονται και επιθυμούν, να μην διαγραφούν αλλά να ολοκληρώσουν το εξάμηνό τους στα Τμήματα προέλευσης, με την αναγνώριση των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου να επαφίεται στα Τμήματα που θα τους υποδεχθούν ως νέους τους φοιτητές.

Οδηγίες για την υποβολή ενστάσεων

Οι αιτήσεις θεραπείας θα πρέπει να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους είτε μέσω συστημένης επιστολής, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (στο protocol@minedu.gov.gr) και θα πρέπει να αναφέρονται σε αυτές τα στοιχεία του φοιτητή που έχει υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση μετεγγραφής και τη σχολή ή το τμήμα που έχει αιτηθεί μετεγγραφή. Επίσης, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο, οι αιτήσεις θεραπείας ή ενστάσεις, που έχουν ήδη υποβληθεί από τις 15-1-2016 και μεταγενέστερα, θα εξεταστούν από την Επιτροπή Ενστάσεων χωρίς να απαιτείται υποβολή νέας αίτησης θεραπείας.

Τι ορίζει η Υπουργική Απόφαση για τις μετεγγραφές και τις ενστάσεις

Για τις περιπτώσεις ισοψηφίας σε αριθμό μορίων που ισούνται ή υπερβαίνουν την ανώτατη μοριοδότηση που μπορεί να λάβει υποψήφιος με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα (5 μόρια και άνω), η επιτροπή ενστάσεων μπορεί, μετά την κύρωση του πίνακα δικαιουμένων μετεγγραφή και εφόσον οι ανωτέρω υποψήφιοι υποβάλλουν σχετική αίτηση θεραπείας, να λαμβάνει απόφαση για τη μη εφαρμογή του κριτηρίου των μορίων εισαγωγής. Η Επιτροπή Ενστάσεων που συστάθηκε από το Υπουργείο αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη: Τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ως πρόεδρο και 2 Υπαλλήλους κατηγορίας Π.Ε. που, μαζί με τους αναπληρωτές τους, υποδεικνύονται από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η Επιτροπή Ενστάσεων εξετάζει αιτήσεις θεραπείας φοιτητών, κατά προτεραιότητα για τις περιπτώσεις ισοψηφίας σε αριθμό μορίων που ισούνται ή υπερβαίνουν την ανώτατη μοριοδότηση που μπορεί να λάβει υποψήφιος με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα. Κατά τα λοιπά ακολουθούνται οι γενικές αρχές και η διαδικασία που ισχύουν κατά την εξέταση των αιτήσεων θεραπείας.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με αεροσκάφη της AEGEAN το Άγιο Φως στη Θράκη

Θα φτάσει λίγο μετά τις 21.00   Με προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες, ειδικές, πτήσ…