Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ήρθαν τα Χριστούγεννα μα χωρίς …λεφτά!

Ήρθαν τα Χριστούγεννα μα χωρίς …λεφτά!

0
agora kleisti

Παγωμένη η αγορά – Παραμιλάει ο κόσμος από τους φόρους και τα χρέη… Κάθε πέρσι και καλύτερα λένε οι καταστηματάρχες

Κάτι κινείται στα παιχνιδάδικα – Όλα λιτά αλλά για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι οι Ξανθιώτες δεν κάνουν σκόντο…

«Τρίγωνα κάλαντα μες στην αγορά ήρθαν τα Χριστούγεννα… μα χωρίς λεφτά»! Πρόκειται για νέα βερσιόν για κάλαντα που είναι πιο κοντά στην οικονομική πραγματικότητα που βιώνει η αγορά της Ξάνθης τα 6 τελευταία χρόνια που μας ήρθε η κρίση και δεν λέει να μας αφήσει! «Κάθε πέρσι και καλύτερα» η μόνιμη επωδός όλων των επαγγελματιών της αγοράς που περιμένουν να κάνουν «ανάσταση» χριστουγεννιάτικα όμως εις μάτην… Ο ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, οι φόροι, τα χρέη, οι λογαριασμοί εξανεμίζουν το ήδη αναιμικό πορτοφόλι και χρειάζεται ντοκτορά στα οικονομικά για να κατανείμεις τα υπολείμματα ώστε να τηρήσεις τα έθιμα και τις παραδόσεις και να δώσεις χαρά κυρίως στα παιδιά μέρες που’ ναι!

Παγωμένη η αγορά – Παραμιλάει ο κόσμος από τους φόρους και τα χρέη…

Τον τόνο τον δίνει πρώτος ο κ. Χρήστος Γκούτσης που έχει το κατάστημα «Γκούτσης» με ανδρικά ρούχα στην οδό Σμύρνης και παρέλαβε από τον πατέρα του που έχει την επιχείρηση 40 χρόνια τώρα. «Υποτονική» χαρακτηρίζει την κίνηση επισημαίνοντας κάτι πολύ σημαντικό που επεξηγεί την κατάσταση που βρίσκεται ο κόσμος: «Παραμιλάει ο κόσμος… Με όλα αυτά που έχει να πληρώσει πού να μείνουν λεφτά. Όλα είναι υπολογισμένα γίνονται με το σταγονόμετρο και μόνο τα τελείως απαραίτητα. Ο γονιός θα κοιτάξει να πάρει κάτι για το παιδί του και όχι για εκείνον. Είναι πολύ περιορισμένος ο κόσμος. Άλλη μια χρονιά με αρνητικό πρόσημο για μας που προσπαθούμε να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας έχοντας δυσβάστακτους φόρους και πολύ μειωμένους τζίρους. Ειδικά ο κλάδος μας και η υπόδηση έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Υπήρχε μια κάμψη στις αρχές του 2000 αλλά τα τελευταία 6 χρόνια η κατάσταση είναι απελπιστική!».  

Κάτι κινείται στα παιχνιδάδικα

Λίγο καλύτερα είναι η εικόνα στα καταστήματα παιχνιδιών καθώς τα Χριστούγεννα είναι η κατ’ εξοχήν γιορτή για παιδιά και για δώρα! «Μέτρια κίνησης. Ακόμη κάνουν έρευνα αγοράς. Έχει μειωθεί στο μισό το ποσό που διαθέτει ο κόσμος για δώρα και παίρνει μόνο για τα παιδιά του ή τα ανίψια. Κόπηκαν τα δώρα σε φιλικά πρόσωπα. Προτιμούν παιχνίδια Rlay mobil, επιτραπέζια, κατασκευές, παιχνίδια γνώσεων, τηλεκατευθυνόμενα και αυτά που διαφημίζει η τηλεόραση», αναφέρει ο κ. Κώστας Τσολακίδης που έχει την «Τυχερή Γωνιά» επί της 28ης Οκτωβρίου 16..  

Όλα λιτά αλλά για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι οι Ξανθιώτες δεν κάνουν σκόντο…

Κι αν τα νοικοκυριά της Ξάνθης δεν δίνουν πολλά για ρούχα, παπούτσια και παιχνίδια για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν κάνουν σκόντο! Δεν κάνει υπερβολές όπως άλλα χρόνια όμως και το χοιρινό του που έχει την τιμιτική του θα πάρει και τις σαλάτες του και το κρασάκι του θα πιει! Ήδη όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος των κρεοπωλών Ξάνθης κ. Γιώργος Μπατζακίδης τα κρεοπωλεία της Δημοτικής αγορά έχουν πολλές παραγγελίες: «Οι τιμές είναι ίδιες ακριβώς με τις περσινές και υπάρχει τόση προσφορά και τόση διαβάθμιση στο κρέας που κάθε πελάτης έχει την δυνατότητα να πάρει αυτό που θέλει και μπορεί να πληρώσει. Έχει ξεκινήσει η κίνηση ο κόσμος ψωνίζει για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες από …σπίτι

Ίδιες εδώ και 6 χρόνια παραμένουν οι τιμές και στα παραδοσιακά γλυκίσματα μελομακάρονα και κουραμπιέδες παρά την εκτίμηση ότι θα αυξάνονταν λόγω αύξησης του ΦΠΑ: «Θέλαμε δεν θέλαμε απορροφήσαμε την αύξηση του ΦΠΑ αυξάνοντας τις ώρες δουλειάς μας και μειώνοντας το δικό μας κέρδος. Εμείς στο Κάτι Άλλο πουλάμε 6 χρόνια τώρα 9 ευρώ τα μελομακάρονα το κιλό και 10 οι κουραμπιέδες. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί τα χρήματα που δίνει ένα μέσο νοικοκυριό στο Ζαχαροπλαστείο γιατί έχει αυξηθεί το ποσοστό των νοικοκυρών που τα φτιάχνουν μόνες τους είτε για να τηρήσουν το έθιμο είτε και για οικονομία. Είναι δύσκολες εποχές το ξέρουμε και το βιώνουμε όλοι…», λέει ο κ. Στέλιος Αρσενίου, Ζαχαροπλάστης του «Κάτι Άλλο».

«Μαύρος Δεκέμβρης» για τα νυκτερινά μαγαζιά διασκέδασης

Σε χριστουγεννιάτικο τόνο και τα νυχτερινά μαγαζιά διασκέδασης της Ξάνθης που αρκετά απ’ αυτά ετοιμάζουν ρεβεγιόν με μενού παραδοσιακών ή και πιο γκουρμέ εδέσματα. Όμως ο πρόεδρος του σωματείου Καφέ – μπαρ Ανδρέας Ιντζές κάνει λόγο για τον χειρότερο Δεκέμβρη όλων των εποχών για τα μαγαζιά της Ξάνθης. Όπως αναφέρει αν και παραδοσιακά χειρότερος μήνας ήταν ο Νοέμβριος φέτος και τον Δεκέμβριο κι ενώ κοντεύουν Χριστούγεννα ο κόσμος δεν βγαίνει και όταν βγαίνει είτε επιλέγει να πάρει ένα καφέ στο χέρι και να τον πει σε παγκάκι είτε το κάνει πολύ μετρημένα και μόνο το Σάββατο. Πρόσθεσε δε ότι μαγαζιά που παραδοσιακά δούλευαν επί χρόνια έχουν καμφθεί ενώ φέτος έχουν ανέβει τα μαγαζιά της παραλίας που πέρσι δεν δούλευαν.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μύλος» με τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Στο 99% των περιπτώσεων υπάρχει πρόβλημα με τα τετραγωνικά που αναγράφονται στα συμβόλαια …