Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Αθλητική ανασκόπηση 2015

Αθλητική ανασκόπηση 2015

0
imimarathonios 15

Αντιστέκονται και διακρίνονται μέσα στην κρίση οι Ξανθιώτες αθλητές και σύλλογοι

Εκλογές (ΕΠΟ, ΕΠΣ), τελικός κυπέλου για Skoda Ξάνθη και σημαντικές διοργανώσεις στην πόλη τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς

Παρά τις αντιξοότητες και δυσκολίες – κατά βάση οικονομικές – που αντιμετωπίζουν σύλλογοι και αθλητές σε πανελλαδικό επίπεδο, αρκετά σημαντική ήταν η δραστηριότητα των Ξανθιωτών αθλητών και ομάδων που διακρίθηκαν και σημείωσαν σημαντικά επιτεύγματα μέσα στο 2015. Στην αθλητική ανασκόπηση της χρονιάς παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα γεγονότα όπως κατέγραψε το «Ε» σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο αλλά και στις κορυφαίες διοργανώσεις εκτός συνόρων. Αναλυτικά:

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015

* Με την καθιερωμένη δράση – κυρίως – στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις μπήκε το 2015, με τη Skoda Ξάνθη να ξεκινάει τον Ιανουάριο με την πρόκριση στους «8» του κυπέλλου, αποκλείοντας τον Παναθηναϊκό με μία ισοπαλία (1-1 εντός) και μία νίκη (0-1 εκτός), παίρνοντας έτσι «φόρα» για τη συνέχεια που τη βρήκε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, τον Μάιο.

* Σημαντικότερη ημέρα του Ιανουαρίου ήταν η 22/01, όταν στις εκλογές της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας νικητής αναδείχθηκε ο Ξανθιώτης ποδοσφαιρικός παράγοντας, Γιώργος Γκιρτζίκης (φωτό), ο οποίος παραμένει επικεφαλής στην ΕΠΟ, ενώ όπως ο ίδιος αποκάλυψε πρόσφατα θα κατέβει υποψήφιος και στις επόμενες εκλογές (Οκτώβριο 2016). Χαρακτηριστικό της… άνεσης με την οποία αναδείχθηκε νικητής ο Γκιρτζίκης στις προηγούμενες εκλογές της Ομοσπονδίας (που έγιναν εκτάκτως λόγω της παραίτησης του προηγούμενου προέδρου Γ. Σαρρή), ήταν πως κατέβηκε χωρίς… αντίπαλο καθώς οι αντίπαλοι διεκδικητές απέσυραν τις υποψηφιότητες τους λίγες ημέρες πριν τη διαδικασία κι έτσι ο νικητής πήρε 51 ψήφους (4 λευκά).

* Λίγες ημέρες αργότερα και μετά τις βουλευτικές εκλογές, ανακοινώθηκε ο νέος υφυπουργός αθλητισμού της νέας κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, με τον Σταύρο Κοντονή να είναι ο «εκλεκτός» έχοντας να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες – οικονομικές και όχι μόνο – σε ότι έχει να κάνει με τα θέματα που αφορούν τον αθλητισμό πανελλαδικά και διεθνώς.

* Τον ίδιο μήνα (17/01) υπήρξε η βράβευση του ξανθιώτικου παλαιστικού συλλόγου «Ολυμπιακή Φλόγα» από την Ομοσπονδία Πάλης, για τις επιτυχίες του προηγούμενου έτους.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015

* Με ακόμη μία εκλογική διαδικασία ξεκίνησε ο Φεβρουάριος, καθώς για το χρίσμα του προέδρου της ΕΠΣ Ξάνθης αναμετρήθηκαν στις 05/02 οι Γιώργος Πανίδης (φωτό) – Γιώργος Γκιρτζίκης, με τον πρώτο να αναδεικνύεται νικητής έχοντας το απόλυτο των μελών στο ΔΣ (11-0).

* Στις 12/02 ανακοινώνεται ο νέος Ομοσπονδιακός της Εθνικής Ελλάδας με τον Σέρχιο Μαρκαριάν να αναλαμβάνει προπονητής της ελληνικής ομάδας, αντικαθιστώντας τον Κλαούντιο Ρανιέρι, μετά την αποτυχημένη πορεία της Εθνικής στα προκριματικά του Euro 2016.

* Σε… βραζιλιάνικους ρυθμούς κινήθηκε το τριήμερο 12-15/02 η Ξάνθη, καθώς στην πόλη μας πραγματοποιήθηκε γιορτή Capoeira από τη σχολή Jacobina Arte της ΦΕΞ, με εκδηλώσεις, σεμινάρια και αγώνες επίδειξης, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 150 αθλητές και αθλήτριες της βραζιλιάνικης πολεμικής/χορευτικής τέχνης.

* Τον ίδιο μήνα πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση από την Ασπίδα Ξάνθης που αφορούσε όλα τα τμήματα (ποδοσφαίρου, μπάσκετ, χάντμπολ) του συλλόγου, με επίτιμο προσκεκλημένο τον παλαίμαχο άσο της Ασπίδας, Αντώνη Αντωνιάδη, ο οποίος τιμήθηκε από το νυν πρόεδρο του ποδοσφαιρικού τμήματος Μιχάλη Χατζηκλεάρχου.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2015

* Με τον αγώνα δρόμου «1ο Xanthi Old City Trail» ξεκίνησε ο Μάρτιος καθώς την 1η του μήνα πραγματοποιήθηκε ο αγώνας 14χλμ. με περισσότερους από 850 δρομείς να παίρνουν μέρος και να τρέχουν στη διαδρομή που διέσχιζε πλακόστρωτα, στενάκια και άλλα μικρά ή μεγαλύτερα δρομάκια του οικισμού της Παλιάς Πόλης, σε μία απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση από τους «xanthirunners».

* Την ίδια ημέρα (01/03) ο γυμναστικός σύλλογος «Προμηθέας» φιλοξένησε το «6ο κύπελλο ενόργανης γυμναστικής» που έγινε στο κλειστό γυμναστήριο «Ανάξαρχος», σε μία πετυχημένη διοργάνωση με 87 συμμετοχές από 10 συλλόγους απ’ όλη την Ελλάδα.

* Κυπελλούχος Ξάνθης αναδείχθηκε στις 10/03 ο Ηρακλής Ν. Ζυγού (φωτό) που επικράτησε στα πέναλτι με 5-4 (0-0κ.δ., παρ.) του Ορφέα Ξάνθης, στον τελικό που έγινε στο «Skoda Ξάνθη Arena» των Πηγαδίων μπροστά σε περίπου 800 θεατές.

* Θετικός απολογισμός για τους Ξανθιώτες «τζουντόκα» του συλλόγου «Μιρμάνης» που κατέκτησαν οκτώ μετάλλια στο πανελλήνιο εφήβων/νεανίδων – νέων ανδρών/γυναικών με τους Παπαδόπουλο Μάρκο (1ος -90 κ.), Κιουρτζίδη Ιχθύανδρο (2ος +90 κ. και 2ος +100κ.), Κυριμλίδου Συμέλα (3η -63κ.), Τεβρεντσίδη Δημήτρη (2ος -100κ.), Αλμαζίδη Σόλων (2ος -90κ.), Ορφανίδη Χρήστο (3ος -66κ.), Κιαμικίδη Ματθαίο (3ος -55κ.).

* Με πολλές συμμετοχές απ’ όλη τη Β. Ελλάδα διεξήχθησαν το διήμερο 20-21/03 οι αγώνες dragster που διοργάνωσε η Αυτοκινητιστική Λέσχη Ξάνθης στην πίστα του αεροδρομίου Ν. Ζυγού, όπου διαγωνίσθηκαν 30 οδηγοί αυτοκινήτων και 7 μηχανών μικρού ή μεγάλου κυβισμού. Η διοργάνωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των φίλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού καθώς η πίστα γέμισε θεατές και φυσικά η αδρεναλίνη χτύπησε… κόκκινο.

* Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Τακτική ΓΣ της ΜΟΤΟΕ στην Ξάνθη το Σάββατο 28/03, με τον Μοτοσυκλετιστικό Όμιλο Ξάνθης να φιλοξενεί 35 εκπροσώπους άλλων συλλόγων απ’ όλη την Ελλάδα, ακόμη και από μακρινές πόλεις όπως η Σπάρτη, η Τρίπολη, η Αθήνα.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015

* Με απολογισμό δύο χρυσά μετάλλια συνοδεύτηκε η συμμετοχή του ξανθιώτικου συλλόγου πάλης «Ολυμπιακή Φλόγα», στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ελληνορωμαϊκής, καθώς οι Άρμεν Μπαμπαχανιάν και Χουσεΐν Δαούτ ανέβηκαν στο πρώτο βάθρο στα 55 και 50 κιλά αντίστοιχα.

* Στην 5η θέση του πανελλήνιου σχολικού πρωταθλήματος ποδηλασίας τερμάτισε ο Ξανθιώτης αθλητής του «Πήγασου», Σίμος Γκουλιαμτζής, ο οποίος συμμετείχε σε έναν δύσκολο και επίπονο αγώνα αντοχής δρόμου απόστασης 100χλμ. και τερμάτισε 5ος, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά τη μεγάλη του αγωνιστική αξία, αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και προπονήσεων που πραγματοποιεί σε καθημερινή σχεδόν βάση.

* Στις 26 Απριλίου έπεσε η «αυλαία» στο πρωτάθλημα της Α’ τοπικής κατηγορίας ποδοσφαίρου με τον Άρη Αβάτου (φωτό) να αναδεικνύεται πρωταθλητής με 68 βαθμούς, έναντι 61 του Ορφέα Puma. Ο Άρης Αβάτου προκρίθηκε στα μπαράζ ανόδου της Γ’ Εθνικής όπου όμως δεν τα κατάφερε στη συνέχεια, αντιμετωπίζοντας τις αντίστοιχες πρωταθλήτριες ομάδες των ΕΠΣ Έβρου (ΑΕ Διδ/χου), ΕΠΣ Θράκης (Δόξα Προσκυνητών) και ΕΠΣ Καβάλας (Νέστος Χρυσούπολης), με την ομάδα της Χρυσούπολης να κατακτά την άνοδο στη Γ’ Εθνική.

* Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26/04 ο ποδηλατικός αγώνας «Enduro Mediterraneo 2015» που έγινε για 2η χρονιά στην Ξάνθη, με τη συμμετοχή 100 ποδηλατιστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι αγωνίστηκαν στις διαδρομές που βρίσκονται στο «xanthi MTB park» και σε δασικά μονοπάτια στα βουνά περιμετρικά της Ξάνθης.

* Στις 29/04 η Skoda Ξάνθη «σφραγίζει» την πρόκριση της στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της, αποκλείοντας στα ημιτελικά τον Ηρακλή και προηγουμένως τους ΟΦΗ, Παναθηναϊκό κ.α. σε διπλούς αγώνες.

* Πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη και το κλειστό γυμναστήριο «Φ. Αμοιρίδης» το διήμερο 24-25/04, το τουρνουά βετεράνων καλαθοσφαιριστών που διοργάνωσαν οι παλαίμαχοι καλαθοσφαιριστές Ξάνθης με τη συμμετοχή των αντίστοιχων ομάδων της ΑΕ Κομοτηνής, Σερρών και των επίλεκτων Θεσσαλονίκης.

* Δεν κατάφερε να πετύχει τον πολυπόθητο στόχο της ανόδου στην Α2 Εθνική Κατηγορία η ανδρική ομάδα χάντμπολ της Ασπίδας η οποία στα μπαράζ που έπαιξε στη Θεσσαλονίκη έχασε την άνοδο με δύο ήττες (από Πολίχνη και Άρη) και μία νίκη (με Πτολεμαΐδα).

ΜΑΪΟΣ 2015

* Μήνας… τελικού ήταν ο περασμένος Μάιος καθώς στις 23/05 η Skoda Ξάνθη συμμετείχε στον τελικό κυπέλλου Ελλάδας, όπου ηττήθηκε από τον (πρωταθλητή) Ολυμπιακό με 3-1, κερδίζοντας όμως τις εντυπώσεις από την πορεία και την αγωνιστική προσπάθεια αλλά και την παρουσία των 3500 περίπου φιλάθλων που την ακολούθησαν στο ΟΑΚΑ για τη σπουδαία αναμέτρηση.

* Στην 5η θέση του πανελλήνιου πρωταθλήματος εφήβων μπάσκετ που έγινε στην Πτολεμαΐδα τερμάτισε ο Αρίωνας, με την ξανθιώτικη ομάδα να σημειώνει ακόμη μια επιτυχία – ατομική – μιας και ο παίκτης της Παναγιώτης Ερμείδης αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 122 πόντους σε 5 αγώνες.

* Μεγάλη επιτυχία για την γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα της Ξάνθης «Βασίλισσα της Θράκης» που με το τέλος της σεζόν 2014-2015 τερμάτισε στην 1η θέση της Γ’ Εθνικής και κατέκτησε την άνοδο της στη Β’ Εθνική γυναικών! Έτσι έστω και με έναν χρόνο καθυστέρηση προβιβάστηκαν στη Β’ Εθνική, εκεί όπου την προηγούμενη σεζόν έφτασαν μια ανάσα αλλά δεν τα κατάφεραν μετά την ήττα τους στο μπαράζ από τη Ρόδο.

* Δεν κατάφερε να κερδίσει την παραμονή της στη Β’ Εθνική η ανδρική ομάδα μπάσκετ της Ασπίδας Ξάνθης, που με το τέλος της σεζόν τερμάτισε στην 13η (προτελευταία) θέση του πίνακα και υποβιβάστηκε στη Γ’ κατηγορία.

* Με τη συμμετοχή 143 αθλητών από διάφορες πόλεις της Β. Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στη Σταυρούπολη το Σαββατοκύριακο 23-24/05 ο ποδηλατικός αγώνας «RNOBF» (Rodopi Nestos Open Bike Festival), με δύο διαδρομές μία για ποδήλατα βουνού «mountain» (41 χλμ.) και μία για δρόμου «road» (62χλμ.).

* Στην πόλη μας «κλήρωσε» το ΛΟΤΤΟ το Σάββατο 30/05, με έναν τυχερό Ξανθιώτη να κερδίζει με δελτίο των 11 Ευρώ το μοναδικό 6άρι που τον έκανε πλουσιότερο κατά 1,5 εκατ. Ευρώ(!) παίζοντας το δελτίο του στο πρακτορείο του Γ. Αρσένη (φωτό).

* Δύο μετάλλια στο πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα λυκείων κατέκτησαν Ξανθιώτες μαθητές/αθλητές, καθώς ο Πέτρος Καραβέτης του ΓΕΛ Αβδήρων με χρόνο 14’’.16 τερμάτισε 1ος στα 110μ. εμπόδια ενώ η Ευαγγελία Παπαϊωάννου (2ο ΓΕΛ Ξάνθης) με ρίψη στα 13.63μ. κατέκτησε τη 2η θέση στη σφαιροβολία.

* Την 4η θέση κατέλαβε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παλαίμαχων Καλαθοσφαιριστών η ομάδα της Ξάνθης, η οποία γνώρισε δύο ήττες σε ισάριθμες αναμετρήσεις, στο τουρνουά που έγινε το διήμερο 23-24 Μαΐου στη Βέροια.

Η διοργάνωση αφορούσε την ηλικιακή κατηγορία 40+ ετών και πήραν μέρος τέσσερις ομάδες και συγκεκριμένα οι βετεράνοι Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Κομοτηνής και Αγρινίου. Στο μεγάλο τελικό η Θεσσαλονίκη επικράτησε με 94-71 του Αγρινίου και κατέκτησε την πρώτη θέση.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2015

* Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 07/06 ο αγώνας ορεινού τρεξίματος «Avgo Vertical Challenge» ο οποίος αφορούσε διαδρομές στις κορυφές «Αυγό» και «Τσαλ», στις οποίες έτρεξαν συνολικά 180 δρομείς.

* Ανακοινώνεται από την ΠΑΕ Skoda Ξάνθη η είδηση της διακοπής συνεργασίας της «ΒΙΑΜΑΡ» ιδιοκτησίας Χρήστου Πανόπουλου (φωτό) με την αυτοκινητοβιομηχανία Skoda, η οποία θα ενεργοποιηθεί από το καλοκαίρι του 2017. Έτσι δεδομένη θεωρείται η αλλαγή ονόματος της «Skoda» Ξάνθη από το 2017 (ίσως και νωρίτερα), ενώ άγνωστο παραμένει προς το παρόν αν θα έχει οικονομική (ή άλλη) επίπτωση η παραπάνω εξέλιξη στην ποδοσφαιρική ομάδα της Ξάνθης.

* Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο των αγώνων «πλαγιολίσθησης» (drift) που διοργάνωσε η Αυτοκινητιστική Λέσχη Ξάνθης, το Σαββατοκύριακο 13-14 Ιουνίου. Στους αγώνες η αδρεναλίνη χτύπησε… κόκκινο, καθώς οι 25 οδηγοί που πήραν μέρος πραγματοποίησαν εντυπωσιακά περάσματα και παρουσίασαν τις εξαιρετικές οδηγικές τους ικανότητες ενθουσιάζοντας τους θεατές που παρακολούθησαν τη διοργάνωση στην πίστα που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του αγώνα στο πάρκινγκ του γηπέδου της Skoda Ξάνθη στα Πηγάδια.

* Μία σημαντική διάκριση σημείωσε για ακόμη μία φορά σε διεθνές επίπεδο ο Ξανθιώτης παλαιστής της ελληνορωμαϊκής, Άρμεν Μπαμπαχανιάν, ο οποίος συμμετείχε με την αποστολή της Εθνικής Ελλάδας Πάλης στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων που έγινε στην Κωνσταντινούπολη και κατέκτησε την 7η θέση στην κατηγορία -55κ.

* Ακόμη ένα μετάλλιο πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη του ο νεαρός Ξανθιώτης αθλητής του ΟΦΚΑ Ξάνθης, Πέτρος Καραβέτης, ο οποίος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων – Νεανίδων κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 110μ. εμπόδια με χρόνο 14,40. Στην ίδια διοργάνωση η αθλήτρια του «Διομήδη Βιστονίδας» Ευαγγελία Παπαϊωάννου τερμάτισε στην 6η θέση της σφαιροβολίας με ρίψη στα 11.96μ.

* Το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε το διάστημα 26/06-01/07 στην Ξάνθη, με τη συμμετοχή 19 ομάδων απ’ όλη την Ελλάδα και διοργανώτρια την «ΠΑΕ Δασκάλων Ξάνθης». Στη διοργάνωση που συγκέντρωσε 100άδες συμμετοχές η ομάδα δασκάλων του Έβρου κατέκτησε την 1η θέση επικρατώντας στον τελικό με σκορ 3-1 επί της ομάδας των Ιωαννίνων.

* Έπεσε η «αυλαία» στη Β’ τοπική κατηγορία, όπου κερδισμένοι βγήκαν οι ΑΕ Ξάνθης, Άρης Πετεινού, Κεραυνός Λευκόπετρας και Νέστος Κύρνου που πήραν το εισιτήριο ανόδου στην Α’ ΕΠΣ.

* Στο μπάσκετ, πρωταθλητής Ελλάδας στέφεται ο Ολυμπιακός που επικράτησε με 3-0 νίκες του Παναθηναϊκού, με τους «ερυθρόλευκους» να φτάνουν στα 11 πρωταθλήματα αφήνοντας στην 3η θέση τον Άρη που έχει 10, ενώ πρώτο παραμένει το «τριφύλλι» με 34 τίτλους.

* Στο «θρόνο» της Ευρώπης ανέβηκε για 5η φορά στην ιστορία της η Μπαρτσελόνα που κατέκτησε το Champions League, νικώντας στον τελικό που έγινε στο Βερολίνο 3-1 τη Γιουβέντους.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2015

* Αποδυναμώνεται σημαντικά η ομάδα της Skoda Ξάνθη καθώς παρελθόν αποτελούν από την 1η Ιουλίου τρεις παίκτες που είχαν ουσιαστική προσφορά το προηγούμενο διάστημα και συγκεκριμένα οι Κλέιτον, Ομπόντο και Τ. Παπάζογλου, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα είχε αποδεσμευθεί ο τερματοφύλακας Δημήτρης Κυριακίδης.

* Την απόφαση του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση ανακοινώνει ο επί σειρά ετών αρχηγός της ομάδας μπάσκετ της Ασπίδας Ξάνθης, Δημήτρης Τατάρης.

* Στις 17/07 ολοκληρώνεται η μεταγραφή του Δημήτρη Γούτα (φωτό) από τη Skoda Ξάνθη στον Ολυμπιακό, με το ποσό της μετακίνησης να αγγίζει – σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες – το ποσό των 800.000 Ευρώ συν 20% μεταπώλησης.

* Παραιτείται από το «τιμόνι» της Εθνικής Ελλάδας ο Σέρχιο Μαρκαριάν μετά την απογοητευτική πορεία στα προκριματικά του Euro 2016 με τον Κώστα Τσάνα να αναλαμβάνει υπηρεσιακός.

* Μετά την απόσυρση της Βέροιας από την Α2 χάντμπολ, η Ασπίδα Ξάνθης που τερμάτισε 3η στα μπαράζ ανόδου παίρνει τη θέση της.

* Μέσα σε αλλεπάλληλα τζακ-ποτ στο ΤΖΟΚΕΡ, στην Ξάνθη «κλήρωσε» ένα – μοναδικό – 5άρι, το οποίο έκανε πλουσιότερο τον τυχερό Ξανθιώτη κατά 340.000 Ευρώ, με δελτίο αξίας 2,5 Ευρώ που παίχτηκε (ξανά μετά το 6άρι στο ΛΟΤΤΟ του Μαΐου) στο πρακτορείο του Γ. Αρσένη!

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

* Στις 09/08 διεξάγεται ο αγώνας «waverunning 2015» με 200 και πλέον συμμετέχοντες να τρέχουν στις τρεις παραθαλάσσιες διαδρομές 5, 10, και 28χλμ. από τα Αρχαία Άβδηρα έως το camping Κεραμωτής.

* Δεν σταματούν οι εκπλήξεις στο πρωτάθλημα της Super League καθώς ενώ η σεζόν 2014-2015 είχε ολοκληρωθεί πριν τρεις μήνες και λίγο πριν την έναρξη της περιόδου 2015-2016, παίρνει την απόφαση για υποβιβασμό της Κέρκυρας αντί του Λεβαδειακού λόγω εμπλοκής στα διοικητικά των «Φαιάκων», με την ομάδα του Ιονίου να ακολουθεί στη Β’ Εθνική τον Εργοτέλη.

* Σε ρυθμούς Εθνικής Ελλάδας στο μπάσκετ ζει η Ξάνθη λόγω της παρουσίας της «γαλανόλευκης» στην πόλη μας το διάστημα 21-23 Αυγούστου, για το διεθνές τουρνουά με τη συμμετοχή των εθνικών Ρωσίας, Τσεχίας και Βοσνίας με το «Αμοιρίδειο» κατακλύζεται από θεατές και τις τρεις ημέρες παρακολουθώντας συνολικά περισσότεροι από 15.000 θεατές τους αγώνες του τριημέρου (φωτό).

* Στις 23/08 ξεκινάει το πρωτάθλημα με την Ξάνθη να παίρνει λευκή ισοπαλία (0-0) στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ.

* Τελειώνει η μετεγγραφική περίοδος με τη Skoda Ξάνη να προχωρά σε 9 μεταγραφές και συγκεκριμένα τους Έλτον (Μ/29), Ζαραδούκα (Α/29), Κρίστοφερ (Ε/20), Τσέναμο (Τ/35), Ντιμιτρόφ (Μ/27), Νιέτο (Ε/24), Ερέα (Μ/30), Φάρκας (Α/30) και Τόμιτς (Μ/24).

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015

* Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου ο 2ος αγώνας «Xanthi Mountain Run 2015» στον οποίο πήραν μέρος 183 αθλητές-αθλήτριες απ’ όλη την Ελλάδα, που έτρεξαν σε δύο διαδρομές (25 χλμ. και 12 χλμ.) στο δίκτυο μονοπατιών που βρίσκεται στην ορεινή περιοχή περιμετρικά της Ξάνθης.

* Μεγάλες στγμές έζησε ο ξανθιώτικος αθλητισμός το διήμερο 25-26/09/2015, καθώς τρεις Ξανθιώτες δρομείς συμμετείχαν στο «Σπάρταθλον 2015» γράφοντας τη δική τους ιστορία! Οι Γιάννης Πυργελής – Λεωνίδας Ξανθόπουλος ολοκλήρωσαν τον αγώνα των 246χλμ,. σε περίπου δύο ώρες, ενώ ο Ανδρέας Καμαριανάκης στάθηκε άτυχος και εγκατέλειψε λόγω τραυματισμού στα 196χλμ. της διαδρομής.

* Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της Τρίτης 29/08 ο αντιπρόεδρος της Skoda Ξάνθη, Βασίλης Κοντοβαζαινίτης (φωτό) που «έφυγε» σε ηλικία 77 ετών, προκαλώντας θλίψη στον αθλητικό, νομικό και δημοσιογραφικό κόσμο από την απώλειά του μιας και ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα δραστήριος στους παραπάνω τομείς και αγαπητός στις προσωπικές του σχέσεις.

* Ακόμη μία επιτυχημένη διοργάνωση πρόσθεσε στο ενεργητικό του ο ξανθιώτικος ποδηλατικός σύλλογος «Πήγασος» ο οποίος διοργάνωσε την Κυριακή 27/09 τον ποδηλατικό αγώνα βουνού «2ο Xanthi MTB Race», στον οποίο πήραν μέρος περισσότεροι από 150 ποδηλατιστές απ’ όλη την Ελλάδα διασχίζοντας διαδρομές συνολικής απόστασης 33χλμ. στο δίκτυο μονοπατιών που βρίσκεται στα βουνά περιμετρικά της πόλης με τη μορφή circuit.

* Σε αιφνιδιαστικό έλεγχο των συνδέσμων οπαδών όλων των ομάδων που λειτουργούν στην Ξάνθη προχώρησαν το βράδυ της 23ης Σεπτεμβρίου αστυνομικοί της ΑΔ Ξάνθης, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες της ΓΓΑ και του υφ. Αθλητισμού κ. Κοντονή, σφραγίζοντας τα γραφεία τους καθώς στερούνταν τη σχετική άδεια λειτουργίας από τη ΓΓΑ.

* Στις 20/09 διεξάγεται ο τελικός του Ευρωμπάσκετ 2015, με την Ισπανία (που στα προημιτελικά είχε αποκλείσει την Ελλάδα), να επικρατεί με σκορ 80-69 επί της Λιθουανίας.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015

* Τους αγώνες «Xanthi Cross Games» φιλοξένησε η Ξάνθη και το ΔΑΚ το διήμερο 10-11/10 με 110 αθλητές από διάφορες πόλεις της Β. Ελλάδας να παίρνουν μέρος και να διαγωνίζονται στο Crossfit σε μία διοργάνωση που άφησε θετικές εντυπώσεις (φωτό).

* Στο «Skoda Ξάνθη Arena» των Πηγαδίων πραγματοποιήθηκε ο επίσημος αγώνας για τα προκριματικά του UEFA K21 Euro 2017, ανάμεσα στις Εθνικές Ελπίδων Ελλάδας – Πορτογαλίας με τους φιλοξενούμενους να επικρατούν με σκορ 0-4.

* Για 7η συνεχή χρονιά, ο υπερ-μαραθώνιος βουνού «ROUT/Rodopi Advendurun» πραγματοποιήθηκε στην οροσειρά της Ροδόπης, αναδεικνύοντας τις ομορφιές της περιοχής, με τη φετινή διοργάνωση να κρίνεται εξαιρετικά επιτυχημένη καθώς σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών με τους δρομείς και όσους επισκέφθηκαν το Δασικό Χωριό Ερύμανθου να μένουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Στον αγώνα των 164χλμ. σημειώθηκε και ρεκόρ αγώνα με τον Άγγλο δρομέα Τσάρλι Σαρπ να ολοκληρώνει την προσπάθεια του σε χρόνο 23ω,05λ.

* Την Πέμπτη 29/10 αναλαμβάνει και επίσημα την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ελλάδας ποδοσφαίρου ο Γερμανός τεχνικός Μίκαελ Σκίμπε.

* Η Αυτοκινητιστική Λέσχη Ξάνθης, στα πλαίσια του Κυπέλλου Αναβάσεων – Ταχύτητας Βορείου Ελλάδος 2015, διοργάνωσε την «Ανάβαση Τοξοτών Ξάνθης 2015» το διήμερο 17-18/10 με 19 οδηγούς από τη Β. Ελλάδα να παίρνουν μέρος και να εντυπωσιάζουν τους θεατές με τις ικανότητες τους.

* Θλίψη προκάλεσε στον φίλαθλο κόσμο της Ξάνθης η είδηση του θανάτου του πρώην προπονητή της Skoda, Βρετανού Χάουαρντ Κένταλ ο οποίος μετά από μάχη για τη ζωή του άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών σε κλινική του Λονδίνου την Παρασκευή 16/10.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015

* Το βραβείο του ομορφότερου γκολ της 9ης αγωνιστικής κέρδισε ο μέσος της Skoda Ξάνθη, Μανώλης Παπαστεριανός, για το γκολ με σουτ – βολίδα από τα 40 περίπου μέτρα, στη νίκη 3-1 επί του Παναιτωλικού.

* Περισσότερα από 200 παιδιά πήραν μέρος στις διάφορες εκδηλώσεις του «1ου παιδικού ποδηλατικού φεστιβάλ» που διοργάνωσε ο «Πήγασος» στον ανανεωμένο χώρο του «Λιμνίου» κερδίζοντας τις εντυπώσεις από τα πρωτότυπα παιχνίδια και δραστηριότητες που περιλάμβανε η εκδήλωση.

* Γκάζια και… θέαμα απόλαυσαν οι θεατές στον αγώνα «Scramble 2015» που διοργάνωσε ο Μ.Ο. Ξάνθης στην πίστα που βρίσκεται στην περιοχή «Πέρα Αμπέλια» όπου περίπου 60 οδηγοί μηχανών ανώμαλου δρόμου διαγωνίστηκαν μπροστά σε 100άδες θεατές.

* Μία πόλη που… τρέχει έμοιαζε η Ξάνθη την Κυριακή (29/11) καθώς γέμισε με 1500 και πλέον δρομείς απ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι πήραν μέρος στον «2ο Δημοκρίτειο Ημι-μαραθώνιο 21χλμ.» (φωτό), σε μία εκδήλωση που διοργάνωσαν οι «xanthirunners» σημειώνοντας τεράστια επιτυχία και απέσπασε τα θετικά σχόλια απ’ όλους τους συμμετέχοντες, θεατές και τοπικούς φορείς.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015

* Στις 02/12 η Skoda Ξάνθη γνωρίζει την ήττα (1-0) στη Λάρισα για το θεσμό του κυπέλλου και σε συνδυασμό με την ήττα (0-1) που είχε γνωρίσει νωρίτερα αποκλείεται από την 1η φάση της διοργάνωσης, απογοητεύοντας τους φιλάθλους της μετά την περσινή χρονιά όπου είχε φτάσει στον τελικό!

* Περισσότεροι από 140 πυροσβέστες από οκτώ ΠΥ της Ελλάδας πήραν μέρος στο ποδοσφαιρικό τουρνουά «Fire Cup» που διοργάνωσε το τριήμερο 16-18/12 η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης στο Αθλ. Κέντρο Πηγαδίων, με τη διοργάνωση να έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα καθώς συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και χρήματα που διατέθηκαν στο Γηροκομείο και Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης. Για την ιστορία την 1η θέση κατέλαβε η ομάδα της Κομοτηνής που επικράτησε στον τελικό 3-0 της Αλεξ/πολης.

* Νέος πρόεδρος στο σύλλογο παλαίμαχων ποδοσφαιριστών ΑΟΞ/Skoda ανέλαβε ο Μπάμπης Χατζημεστής, αντικαθιστώντας τον επί σειρά ετών πρόεδρο Χρ. Διαμαντή που ολοκλήρωσε τη θητεία του, με τις εκλογές που έγιναν στις 07/12.

* Ιστορία γράφει ο Ισπανός μέσος της Skoda Ξάνθη, Ντάνι Νιέτο (φωτό), καθώς το γκολ που σημείωσε στο 1-1 με τη Βέροια ήταν το 1000στό της ξανθιώτικης ομάδας στη μεγάλη κατηγορία (Super League/Α’ Εθνική)!

* Τίτλους τέλους στην ενασχόλησή τους με τα ποδοσφαιρικά δρώμενα υποχρεώνονται να ρίξουν ο τέως πρόεδρος της FIFA Ζεπ Μπλάτερ και ο ομόλογός του στην UEFA Μισέλ Πλατινί, έπειτα από την ποινή αποκλεισμού οκτώ ετών που τους επέβαλε η FIFA για το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει πριν λίγους μήνες και αφορούσε την καταβολή των 2 εκατ. ελβετικών φράγκων μεταξύ τους, μέσα από τα ταμία της FIFA, χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν αυτή την πράξη.

Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ασπίδα Ξάνθης: Με στόχο το 1-1 υποδέχεται σήμερα τον ΚΑΟΧ

Στις 17.00 στο Εύμοιρο Να κάνει το 1-1 στους αγώνες με τον ΚΑΟΧ θα επιδιώξει σήμερα το από…