Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τον κώδωνα του κινδύνου ‘’κρούει’’ ο Φορέας Διαχείρισης Ροδόπης

Τον κώδωνα του κινδύνου ‘’κρούει’’ ο Φορέας Διαχείρισης Ροδόπης

0
paranesti oroseirarodopis

Κινδυνεύουν µε ‘’λουκέτο’’ όλοι οι Φορείς των Εθνικών Πάρκων στο τέλος του έτους, αν δεν υπάρξει µέριµνα – Μεγάλα πρόστιµα εγκυµονεί η µη τήρηση των κοινοτικών οδηγιών

Στ. Κεχαγιόγλου: «Έχουµε ένα από τα σηµαντικότερα πάρκα στην Ευρώπη, µε τεράστιες δυνατότητες, αλλά αβέβαιο µέλλον»

Ανοικτή επιστολή προς του υποψήφιους βουλευτές όλων των κοµµάτων των Π.Ε. Δράµας και Ξάνθης απέστειλε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, Σταύρος Κεχαγιόγλου, λίγες µέρες πριν τις εκλογές. Στην επιστολή του ο κ. Κεχαγιόγλου καλεί τους τοπικούς φορείς να αγωνιστούν από την πλευρά τους, ώστε να αποφευχθεί η διαφαινόµενη διακοπή λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης της χώρας, µεταξύ των οποίων είναι και ο ΦΔΟΡ.

Κίνδυνος ‘’λουκέτου’’, κυρώσεων από την Ε.Ε. και απώλεια ευρωπαϊκών προγραµµάτων

Το «Ε» επικοινώνησε µε τον κ. Κεχαγιόγλου, επιθυµώντας να ακουστεί αυτή η έκκληση σε όσο το δυνατόν περισσότερους αρµόδιους φορείς, ώστε να βρεθεί µια βιώσιµη λύση για µια δοµή που προσφέρει πολλά στην προστασία του οικοσυστήµατος της περιοχής. «Στείλαµε αυτή την επιστολή προσπαθώντας να ενηµερώσουµε κυρίως του υποψήφιους βουλευτές για την κατάσταση. Κάποιοι µας διαβεβαίωσαν στο πλαίσιο των προεκλογικών τους δεσµεύσεων ότι θα πράξουν τα δέοντα», δήλωσε ο κ. Κεχαγιόγλου. Ο ίδιος τόνισε ότι: «Οι Φορείς µέχρι σήµερα δεν κόστισαν στον κρατικό προϋπολογισµό ούτε ένα ευρώ, αφού χρηµατοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα ‘’Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη’’ ΕΣΠΑ 2007-2013, το οποίο όµως ολοκληρώνεται στις 31-12-2015 και 380 εργαζόµενοι στους Φορείς όλης της χώρας θα χάσουν τις δουλειές τους». Αυτό εγκυµονεί τον κίνδυνο να επιβληθούν µεγάλα πρόστιµα στη χώρα µας, αφού η ύπαρξη των Φορέων απορρέει από τις κοινοτικές οδηγίες (92/43/ΕΟΚ & 79/409/ΕΟΚ) και αποτελεί δέσµευση. Ακόµη, πολλοί Φορείς Διαχείρισης συµµετέχουν σε Ευρωπαϊκά προγράµµατα και συµβάλλουν στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Όπως τόνισε ο κ. Κεχαγιόγλου: «Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης συµµετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα BioEUParks ‘’Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της στερεάς βιοµάζας σε εθνικά πάρκα της Ε.Ε.’’, το οποίο λήγει στις 31-3-2016. Είναι ένα επιτυχηµένο τριετές πρόγραµµα, αφού µπορεί να αξιοποιήσει τους τόνους βιοµάζας που παράγονται, και θα µείνουµε εκτός αν δεν υπάρχει ο Φορέας που το διαχειρίζεται».

Στ. Κεχαγιόγλου: «Με 8 εκατ. θα γλυτώσει το κράτος από πολύ περισσότερα»

Ως γνωστόν, οι σηµαντικότερες προστατευόµενες περιοχές της χώρας (Εθνικά Πάρκα, Υγρότοποι Ramsar, περιοχές Natura 2000, κτλ) διαχειρίζονται από τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόµενων Περιοχών, που κατά κοινή οµολογία αποτελούν τις µοναδικές και πλέον επιτυχηµένες δοµές για την διασφάλιση των χώρων αυτών. Το προσωπικό των Φορέων Διαχείρισης διαθέτει την απαιτούµενη τεχνογνωσία, εξειδικευµένη εµπειρία, επιστηµονική και τεχνική επάρκεια, η οποία κινδυνεύει να χαθεί. «Δεν θέλουµε να γίνουν οι φορείς ένα κοµµάτι του Δηµοσίου, γιατί θα χάσουν την ευελιξία τους. Γνωρίζουµε όλοι πώς κινείται το Δηµόσιο. Μπορεί να βρεθεί µια λύση για την µορφή που θα έχει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιόγλου, για να συµπληρώσει: «Το κόστος για τα έξοδα λειτουργίας όλων των Φορέων της χώρας είναι 8 εκατ. ευρώ. Αν επιβληθούν πρόστιµα στην χώρα, τα ποσά θα είναι πολύ µεγαλύτερα». Αρκετοί Φορείς Διαχείρισης, µάλιστα, έχουν ήδη αναπτύξει αξιόλογες δραστηριότητες προώθησης και συντονισµού ήπιων µορφών αναψυχής που είναι, από οικονοµική άποψη και από άποψη απασχόλησης, ανταποδοτικές προς τις τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Κεχαγιόγλου σχολίασε επίσης το ανεδαφικό περί συγχωνεύσεων Φορέων, που έχει προταθεί, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι, «δεν µπορεί να λειτουργεί ο Φορέας Νέστου-Βιστονίδας, που ασχολείται κυρίως µε τα ψάρια, µε τον Φορέα Ροδόπης, που ασχολείται µε αρκούδες, για παράδειγµα». Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΔΣ του ΦΔΟΡ επεσήµανε ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί συνταγµατική υποχρέωση, γι’ αυτό κινήθηκε σ’ αυτή την χρονική στιγµή, ώστε οι ανελαστικές δαπάνες των Φορέων να ενταχθούν στον κρατικό προϋπολογισµό τον Οκτώβριο. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και µένει να δούµε αν θα υπάρξει ευαισθητοποίηση πάνω στο θέµα από τους αρµόδιους φορείς.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερο το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Λόγω της αυξημένης τιμής στο αρνί και στο λάδι – 14 ευρώ το αρνί στα Κρεοπωλεία – Έω…