Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Εγκαίνια για τα ‘Σήματα Καπνού’ της Ειρήνης Βογιατζή

Εγκαίνια για τα ‘Σήματα Καπνού’ της Ειρήνης Βογιατζή

0
kapnos2

Η Ξανθιώτισσα ζωγράφος επιστρέφει στον τόπο καταγωγής της, φέρνοντας μαζί και της μνήμες της

Έκθεση στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Πόλης στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Το Σάββατο 29 Αυγούστου, στις 20:00, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης της Ειρήνης Βογιατζή, με τίτλο ‘Σήματα Καπνού’, στην Καπναποθήκη Π του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, παρουσία του Δημάρχου Ξάνθης, κ. Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου και του Πρωτοσυγκέλου της Μητρόπολης Ξάνθης, Αρχιμανδρίτη Σωφρονίου Γκουτζίνη. Άλλωστε δε θα μπορούσε να επιλεχθεί καλύτερος χώρος φιλοξενίας της έκθεσης για την πορεία του καπνού από αυτό το κτήριο του 1880, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη καπναποθήκη των Βαλκανίων και έχει φιλοξενήσει περισσότερες από 108 εκθέσεις, από τη στιγμή ανακαίνισής του το 2008.

Το θέμα της έκθεσης αφορμάται από τις μνήμες και το επάγγελμα της οικογένειας της κ. Βογιατζή

Όπως είναι γνωστό, ο καπνός έφτασε στην Ελλάδα στις αρχές του 17ου αιώνα. Καλλιεργήθηκε πρώτα στην Ξάνθη και αργότερα στη Μακεδονία. Ο μπασμάς Ξάνθης, μάλιστα, θεωρείται ο πιο αρωματικός τύπος ελληνικού καπνού.

Η Ειρήνη Βογιατζή, γεννημένη στην Ξάνθη, από μια οικογένεια, η οποία καλλιεργούσε καπνά, αποφασίζει μετά από χρόνια να γυρίσει στην ιδιαίτερη πατρίδα της και να εκθέσει στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, εκεί όπου άλλοτε (στο παλιό καπνεργοστάσιο) δούλευε ως επιστάτης ο παππούς της. Σαν θέμα της επιλέγει τις σημαντικές στιγμές της πορείας του καπνού, από τη στιγμή που φυτεύεται μέχρι την αποτίμηση της αξίας του από τον αγοραστή.

Επιστροφή των συγγενών της ζωγράφου ως πίνακες στον τόπο καταγωγής τους

Η κριτικός και ιστορικός τέχνης, Ήρα Παπαποστόλου, εκθείασε στο κοινό τα δημιουργήματα της κ. Βογιατζή, κάνοντας λόγο για μια παραστατική και ανθρωποκεντρική έκθεση, η οποία βασίζεται σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες ανθρώπων του οικογενειακού περιβάλλοντος της ζωγράφου, οι οποίοι μετά από καιρό, έστω και ως πίνακες, επιστρέφουν στο χώρο, στον οποίο έζησαν, εργάσθηκαν και από τον οποίο ξεριζώθηκαν, προσφέροντας ηρεμία στις ψυχές τους.

Η ίδια η καλλιτέχνιδα προτίμησε να μην παρουσιάσει ένα μακρόσυρτο λόγο, αλλά καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους, όσοι στάθηκαν αρωγοί για την προβολή της πρώτης προσωπικής της δουλειάς και όσοι την τίμησαν στα εγκαίνια με την παρουσία τους, αφήνοντας τους παραστατικούς, σχεδόν ζωντανούς, θα λέγαμε, πίνακές της να μιλήσουν από μόνοι τους. Το κοινό με τη σειρά του περιηγήθηκε στο χώρο, θαυμάζοντας τα εκθέματα και περιεργάστηκε την κάθε λεπτομέρεια των μεγάλων καμβάδων, τα οποία προσέδιδαν μνημειακό χαρακτήρα, υπό την μουσική υπόκρουση έργων του κ. Αντώνη Βαρβατσούλια, ο οποίος τα έγραψε αποκλειστικά για την περίσταση.

Η έκθεση διεξάγεται στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης Ξάνθης, στην Καπναποθήκη Π, από τις 29 Αυγούστου έως τις 30 Σεπτεμβρίου και οι ώρες επισκέψεων είναι καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-14.00 και 19:00-21:00.

Χ.Π.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επανέρχεται η 3η Γιορτή της Βρύσης με «δυνατό» παλμό στα Άβδηρα

Θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 18 & 19 Μαΐου 2024 στην κεντρική πλατεία με μουσική και…