Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ελπίδες αλλά και αγωνία για την Εμπορική Έκθεση Θράκης

Ελπίδες αλλά και αγωνία για την Εμπορική Έκθεση Θράκης

0
ekthesi eve13

Ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Χρήστος Μέτιος, σε έναν αγώνα δρόμου, ώστε να πραγματοποιηθεί η Πανελλήνια Έκθεση «ΑΜ-Θ 2015»

Για το… 2016 πάει η Γενική Έκθεση της Ξάνθης, λόγω εκλογών

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την τελευταία φορά που το εκθεσιακό κέντρο της Βι.Πε. Κομοτηνής άνοιξε τις πύλες του, για να φιλοξενήσει τον μακροβιότερο εμπορικό θεσμό της περιοχής, γνωστότερο ως Έκθεση «Θράκη». Ο θεσμός της Έκθεσης μετονομάσθηκε από το 2011 και έπειτα σε Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη». Δυστυχώς, από τον Νοέμβριο του 2013, όταν η διοργάνωση της Έκθεσης επιχειρήθηκε να μεταφερθεί από την ανοιξιάτικη περίοδο σε «χειμερινό φόντο», ξεκίνησε μια περίοδος ‘’λήθαργου’’, που ενείχε χαρακτηριστικά αμφισβήτησης της σπουδαιότητας του θεσμού. Συνέπεια των ανωτέρω ήταν η 23η Έκθεση «Ανατ. Μακεδονία-Θράκη» να μην διοργανωθεί ούτε μέσα στο 2014, αλλά ούτε και την άνοιξη του 2015. Πολλοί πίστεψαν ότι ο ιστορικός κύκλος του θεσμού, που δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει ως εργαλείο ανάπτυξης και προαγωγής της τοπικής παραγωγής στην περιοχή της Θράκης, είχε οριστικά κλείσει. Η νέα διοίκηση της Περιφέρειας το 2014, με ασφυκτικά τα χρονικά πλαίσια που απέμεναν, είχε ανακοινώσει την αναστολή διενέργειας της έκθεσης για το 2014, με τον Γιώργο Παυλίδη να δεσμεύεται ότι θα επανέλθει από τη νέα χρονιά. Όπερ και εγένετο, αφού πρόσφατα συστάθηκε επιτροπή, αποτελούμενη από 21 άτομα και από τις 5 περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας, η οποία επιφορτίστηκε με την ευθύνη διοργάνωσης, έχοντας ως συνδιοργανωτή την πολύπειρη σε τέτοιου είδους διοργανώσεις, ΔΕΘ HELEXPO.

Προσπάθειες από τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης για Έκθεση τον Νοέμβριο

Είναι, πράγματι, μια ευχάριστη έκπληξη μέσα στην κατά τα άλλα ζοφερή περίοδο που διανύουμε, το γεγονός ότι ο ‘’φάκελος’’ της Έκθεσης Θράκης παραμένει ανοιχτός για τους φορείς που ηγούνται της διοργάνωσης, την ΔΕΘ HELEXPO, δηλαδή, και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Εκ μέρους της πρώτης, ο πρόεδρος, Αναστάσιος Τζήκας, και ο Γενικός Διευθυντής, Αλέξανδρος Τσαξιρλής, βρέθηκαν τον Ιούλιο στην Κομοτηνή, όπου είχαν συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Χρήστο Μέτιο, για τον σχεδιασμό της επιστροφής και αποκατάστασης του σημαντικού αυτού επιχειρηματικού θεσμού. Το «Ε» επικοινώνησε με τον Αντιπεριφερειάρχη, Χρ. Μέτιο, ώστε να πληροφορηθεί τις τελευταίες εξελίξεις πάνω στην διαδικασία της διοργάνωσης. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μέτιος, η επιτροπή που έχει συσταθεί συνεδρίασε για πρώτη φορά πριν δύο εβδομάδες, με όρεξη και φρέσκιες ιδέες προς την κατεύθυνση της τόνωσης των συμμετοχών και της επισκεψιμότητας, παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα. Παρά την αισιοδοξία που επικρατεί και τις πρώτες θετικές αντιδράσεις, ο κ. Μέτιος επιμένει να είναι συγκρατημένος, αναμένοντας την συμμετοχή των βιοτεχνών και εν γένει επιχειρηματιών της περιοχής. «Δεν θα αποκλείσουμε κανέναν από την Έκθεση, ασφαλώς, αλλά προέχει για μας η συμμετοχή ντόπιων επιχειρηματιών, για τους οποίους γίνεται όλη αυτή η προσπάθεια», δήλωσε ο ίδιος.

Νέες ιδέες, αλλά και μείωση του κόστους συμμετοχής

Η επάνοδος της έκθεσης ΑΜ-Θ, που έχει συνδέσει την ύπαρξή της με την επιχειρηματικότητα της Θράκης και αποτελούσε το επιχειρηματικό γεγονός της χρονιάς όχι μόνο για την Κομοτηνή, αλλά για όλη την Θράκη, κυρίως, και την Ανατολική Μακεδονία, ακολούθως, επανέρχεται ανανεωμένη, καθώς, όπως σημείωσε ο κ. Μέτιος, θα επιχειρηθούν μία σειρά από ενέργειες, όπως η διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων αλλά και θεματικών εκθέσεων, ώστε να τονωθεί ο δείκτης επισκεψιμότητας των τελευταίων ετών. Ένα από τα μέτρα που θεωρήθηκε αναγκαία, δεδομένων των οικονομικών συγκυριών, είναι η μείωση του κόστους συμμετοχής για τους εκθέτες. Αποφασίστηκε, λοιπόν, η μείωση των ενοικίων, με το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο να μειώνεται σε 30 ευρώ, από 40 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα. Παράλληλα, μειώθηκε και το κόστος εγγραφής ώστε να έχει κάποιος δικαίωμα συμμετοχής, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ελάφρυνση για τους υποψήφιους εκθέτες της τάξης του 30%. «Πιστεύουμε ότι η ετήσια εμπορική έκθεση αποτελεί ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή, προσαρμοζόμαστε όμως στις συνθήκες και περιορίζουμε την διάρκειά της», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, με τις ημερομηνίες διεξαγωγής να προγραμματίζονται για τις αρχές Νοεμβρίου. Παρότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη τίποτε, λόγω και των επικείμενων εκλογών, ο κ. Μέτιος μας ανέφερε με επιφύλαξη ότι προσανατολίζονται για τα εγκαίνια της Έκθεσης στις 5 Νοεμβρίου και την διάρκειά της από τις 6 έως τις 8 Νοεμβρίου.

Οι εκλογές ‘’πάγωσαν’’ και τις Εκθέσεις – Το… 2016 η Έκθεση της Ξάνθης

Αβεβαιότητα και ανακατατάξεις υπήρξαν και στις υπόλοιπες Εμπορικές Εκθέσεις της περιοχής, καθώς λόγω των εκλογών ακυρώθηκε η Έκθεση που θα πραγματοποιούνταν στην Καβάλα αυτή την εβδομάδα. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης, μας ενημέρωσε ότι αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή από τους διοργανωτές της γειτονικής πόλης να μεταφερθεί η ημερομηνία διεξαγωγής της Έκθεσής τους για τον Οκτώβριο. «Τον Οκτώβριο ήταν προγραμματισμένη η Γενική Έκθεση της Ξάνθης στο Αμοιρίδειο, όπως είχε γίνει και πέρυσι με μεγάλη επιτυχία. Δυστυχώς, λόγω αυτής της αλλαγής και των αθλητικών υποχρεώσεων που υπάρχουν για το επόμενο διάστημα στο Αθλητικό Κέντρο της πόλης μας, η Έκθεση της Ξάνθης θα μεταφερθεί πιθανότατα για τον Μάρτιο του 2016, αφού δεν μπορεί να γίνει σε περίοδο Χριστουγέννων», δήλωσε ο κ. Μωραΐτης.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η δομή στήριξης για κακοποιημένες γυναίκες στο σχεδιασμό της επιτροπής ισότητας της Π.Α.Μ.Θ.

Η ιδρυτική συνάντηση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 με την παρ…