Σχόλια 25/08/15

0
ellines-syria
Να πει κάποιος στους Τζιχαντιστές, που θέλουν να υψώσουν σημαία στην Κωνσταντινούπολη, ότι έρχονται δεύτεροι!
Θωμάς Βουγιουκλής


Όταν οι Έλληνες έφτασαν πρόσφυγες στη Συρία
Ένα ιστορικό ντοκουμέντο – που ίσως μας κάνει να καταλάβουμε το δράμα των μεταναστών που συρρέουν στην Ελλάδα.
Δεν ήταν μόνο μοίρα των άλλων να γίνονται πρόσφυγες στην Ελλάδα. Και οι Έλληνες έφτασαν κάποτε κυνηγημένοι στη Συρία, ζητώντας προστασία. Σε αυτή την σπάνια φωτογραφία από το Βιβλιοθήκη του Κογκρέσσου που η LifO αναδημοσιεύει, Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, καταφεύγουν στο Χαλέπι, κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης. Τότε, 17.000 εξαθλιωμένοι Έλληνες κατέφθασαν στις μεγάλες Συριακές πόλεις για να εγκατασταθούν, πρόσκαιρα ή και μόνιμα. Στη λεζάντα της φωτογραφίας, που προφανώς εικονίζει μια σκηνή συσσιτίου, αναγράφεται ότι οι Αμερικανοί σίτισαν 12.000 Έλληνες”. Ανάλογες σκηνές, αντεστραμμένες όμως, συμβαίνουν σήμερα στις πλατείες, τα λιμάνια και τα νησιά της Ελλάδας. Η Ιστορία δοκιμάζει τον ανθρωπισμό των Ελλήνων.


Το καλοκαίρι συνεχίζεται

Διαψεύστηκαν όσοι πίστεψαν μετά τη βροχή του Σαββάτου πως πάει τελείωσε το καλοκαίρι για φέτος. Κάθε άλλο! Το καλοκαίρι συνεχίζεται και θα συνεχιστεί όπως δείχνουν τα στοιχεία. Γι’αυτό οι φίλοι της θάλασσας ας μην ανησυχούν. Θα έχουν χρόνο για νέα μπάνια. Μόνον λίγο ίσως τους βγάλουν από τη συνήθειά τους οι εκλογές.
Όμως τέλος Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη που θα γίνουν αυτές, μάλλον ελάχιστοι εραστές της θάλασσας θα μείνουν.
Γ.Δ.


Το Twitter του περιφερειάρχη λέει «δεν παραιτούμαι»
Έσπευσαν να τον παραιτήσουν, αλλά ο ίδιος θέλησε να το διαψεύσει χρησιμοποιώντας μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Έσπευσαν να τον παραιτήσουν, αλλά ο ίδιος θέλησε να το διαψεύσει χρησιμοποιώντας μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία χρησιμοποιεί όλο και συχνότερα και με αυτά επιλέγει να επικοινωνεί θέσεις του και σκέψεις του. Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης δεν παραιτείται κι ας πέρασε δύσκολες στιγμές, όχι λόγω της κρίσης και της υποχρηματοδότησης, αλλά και εξαιτίας της προσωπικής απώλειας του γιου του, που τον έχασε τόσο άδικα. Ο ίδιος συνεχίζει να είναι παρών στα τοπικά πράγματα, να προσπαθεί για λύσεις από την θέση στην οποία τον εξέλεξε ο λαός. Η ανάρτηση του περιφερειάρχη που συζητήθηκε «Έμαθα ότι παραιτούμαι! Ας μην ελπίζουν… Είμαι παρών και θα είμαι περισσότερα χρόνια από την τρέχουσα 5ετια. Εξάλλου έχει δουλειά η Περιφέρεια».


Οι εφημερίδες έχουν όνομα
Μας εξέπληξε αρνητικά η δημοτική αρχή του δήμου Μύκης και ο υπογράφων δήμαρχος, ο οποίος τυγχάνει και δημοσιογράφος. Απέστειλε επιστολή στα Μέσα Ενημέρωσης απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας για το θέμα των Λουτρών Θερμών. Κι αντί της αναφοράς του ονόματος της εφημερίδας όπως είναι το σωστό, ανέφερε γενικόλογα «κάποια τοπική εφημερίδα».
Επειδή η απάντηση δεν αφορά την εφημερίδα μας αφενός και αφετέρου πριν δύο μήνες περίπου κάναμε εκτενή αναφορά στα Λουτρά με δηλώσεις μάλιστα του ίδιου του δημάρχου για το θέμα, όπως είναι δεοντολογικό το κείμενο αυτό δεν θα δημοσιευτεί από μας. Αυτό είναι υποχρέωση άλλης εφημερίδας.
Το ποια είναι αυτή, ο δήμαρχος όφειλε να το αναφέρει. Τουλάχιστον αυτός ως δημοσιογράφος.
Γ.Δ.


Χρειάζεται υποδομές
Όμως, θα χρειαστεί να πούμε και κάποιες αλήθειες για το τουριστικό θέμα. Αλήθεια πρώτη και βασική: θα πρέπει να γίνουν έργα υποδομής για την υποδοχή των τουριστικών αφίξεων. Υποδομές στη στεριά αλλά και την θάλασσα. Και βέβαια εννοούμε σοβαρά έργα, όχι άρπα-κόλλα για αρπαχτές.
Ακόμη, θα πρέπει να βελτιωθούν και οι άνθρωποι που εξυπηρετούν τους τουρίστες σε όλους τους τομείς. Απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία δημοσίου και ιδιωτών στην επισήμανση των στόχων και από κοινού, να γίνει προσπάθεια να επιλυθούν με πνεύμα κοινής στόχευσης για αμοιβαίο όφελος.
Ήρθε η ώρα όπως όλα δείχνουν, να βρει το δρόμο της η Περιφέρειάς μας στο τουριστικό γίγνεσθαι. Σίγουρα δε, κέρδος θα αποκομίσει και η Ξάνθη από την εξέλιξη αυτή.
Γ.Δ.


Πολιτικά παιχνίδια στις Σκουριές
Ελληνικά τερτίπια κομμάτων για εσωκομματική κατανάλωση. Διαβάστε και θα καταλάβετε αμέσως πως γίνεται το δούλεμα.
Λοιπόν, το Συμβούλιο Επικρατείας, οριστικά και αμετάκλητα αποφάσισε ότι η επένδυση στις Σκουριές μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα. Μάλιστα ενέκρινε την εκχέρσωση δασικής έκτασης για τη διενέργεια ανασκαφών κλπ.
Μετά λοιπόν την απόφαση του ΣτΕ άρχισαν οι διαμαρτυρίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, της Νεολαίας του κόμματος και άλλων. Προκειμένου λοιπόν να κατευνάσει τα πνεύματα των διαμαρτυρόμενων, ο κ. Σκουρλέτης έπραξε το εξής απλό. Σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό βέβαια, εισηγήθηκε την προσωρινή αναστολή των εργασιών. Δικαιολόγησε δε την απόφασή του λέγοντας ότι η εταιρεία παρέβη τους όρους των τεχνικών μελετών. Ντρίπλα εν όψει των επικείμενων εκλογών. Να μην στεναχωρηθούν οι αντιδρούντες και χαθούν τα ψηφαλάκια τους.
Όσο για την ουσία της υπόθεσης; Όλα θα γίνουν μέλι-γάλα και η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός θα συνεχίσει τη δουλειά της κανονικά. Ελληνικά αυτό λέγεται εμπαιγμός πολιτικός.
Γ.Δ.


Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις…
«Αυτές οι εκλογές είναι βουβές» μου’ πε κάποιος που έχει φάει τις εκλογές με το κουτάλι!
Όντως έτσι όπως εξελίσσονται τα πολιτικά πράγματα δεν είναι διόλου εύκολο κανείς να κάνει εκτιμήσεις χωρίς να κινδυνεύει να πέσει έξω. Το σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα προβάδισμα σε σχέση με την ΝΔ αλλά η ψαλίδα των 10 μονάδων έχει κλείσει κατά πολύ. Η αυτοδυναμία που αποτελεί και ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα υπό τις παρούσες συνθήκες είναι στόχος ανέφικτος. Σίγουρα ο Αλέξης Τσίπρας παρά τα λάθη του – που ο ίδιος ομολόγησε – απολαμβάνει υψηλή δημοφιλία και φαίνεται πως διατηρεί την εμπιστοσύνη του λαού όμως παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει δυνάμεις. Η ΝΔ δείχνει να αποκτά μια δυναμική αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να βλέπει κανείς …ρεύμα. Το Ποτάμι θα πάει καλά φτάνοντας μέχρι και 10% πανελλαδικά και μάλλον θα είναι ο κυβερνητικός εταίρος του Τσίπρα. Το ΠΑΣΟΚ την έχει άσχημα σε σημείο που να κινδυνεύει να μην μπει στην Βουλή. Η Χ.Α. θα πάρει τα ποσοστά της έως και ελαφρώς να τ’ αυξήσει λόγω μεταναστευτικού. Σ’ ότι αφορά την Λαϊκή Ενότητα ένα 5% μπορεί να το πιάσει. Στο νομό μας πάντως δεν προβλέπονται αλλαγές ούτε σε πρόσωπα ούτε μετακίνηση εδρών.
Μ.Ξ.


Ανανέωση για καλό;
Η ανανέωση των κοινοβουλευτικών ομάδων, τα νέα πρόσωπα, οι μη ‘’καμένοι’’ και χωρίς βεβαρημένο παρελθόν είναι θέματα πάντοτε ελκυστικά στο εκλογικό σώμα. Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι είναι κάτι καλό. Ας μην ξεχνάμε ότι η Βουλή ανανεώθηκε δραματικά στις 3 τελευταίες εκλογές, με αποτέλεσμα να έχουμε μια σαφή πλειοψηφία… μετρίων βουλευτών. Τα νέα πρόσωπα όμως αρέσουν στον κόσμο. Σ’ αυτές τις εκλογές, μόνο ο Τσίπρας έχει την ευκαιρία να βάλει ‘’άφθαρτους’’, μια και άδειασαν δεκάδες εκλόγιμες θέσεις. Θα είναι άξιο προσοχής να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει η ΝΔ αυτό το πρόβλημα, η έκταση και η φύση του οποίου είναι απόλυτα κατανοητή, αφού είναι πολύ δύσκολο να ‘’κόψει’’ η ηγεσία βουλευτές που εκλέχτηκαν με σταυρό πριν 7 μήνες για να βάλει νέους. Νέους που μπορεί να αποδειχθούν και πολύ χειρότεροι, παρεμπιπτόντως.
Χ.Δ.


Ουαί υμίν, Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί!
Εστιασμένοι στα προβλήματα της χώρας (πραγματικά ή επίπλαστα, σοβαρά ή δευτερεύοντα), οι περισσότεροι από εμάς δεν παρακολουθούμε συνήθως τις διεθνείς εξελίξεις, πολιτικές και οικονομικές. Τι γίνεται με την οικονομία της Κίνας, τι έγινε στα ασιατικά αλλά και στο αμερικανικό χρηματιστήριο, τι γίνεται με την πτώση στην τιμή του πετρελαίου και πώς αυτό επηρεάζει τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, τι γίνεται στη Μέση Ανατολή (ειδικά στη Συρία και το Ιράκ) αλλά και στην Τουρκία. Τι γίνεται με τους μετανάστες παντού, όχι μόνο εδώ. Τι γίνεται με τη στασιμότητα στις ευρωπαϊκές οικονομίες που αρχίζει να γίνεται χρόνιο πρόβλημα. Τι γίνεται με τις προεδρικές εκλογές στις Η.Π.Α. Αν κάποιος έχει μια καλή εικόνα του τι συμβαίνει, το πιθανότερο θα είναι να έχει τρομοκρατηθεί. Διότι αυτήν ακριβώς την τόσο δύσκολη και ‘’ύπουλη’’ περίοδο έχουμε τη χειρότερη πολιτική ηγεσία στην πρόσφατη ελληνική ιστορία. Δείτε τι γίνεται με τις διερευνητικές εντολές. Δείτε ποιοι είναι «οι θεσμικοί παράγοντες». Δείτε ποιες είναι οι εναλλακτικές μας για τις εκλογές. Δείτε ποιος είναι ο «πάγκος» των κομμάτων. Μια απελπισία σε ‘’πιάνει’’ είναι η αλήθεια. Ο «Θεός της Ελλάδος», δεν θα μας στείλει προφανώς κάποιον Μεσσία, αλλά αν μπορούσε τουλάχιστον να εξαφανίσει τους… Γραμματείς και Φαρισαίους. Στο χέρι μας, όμως, είναι να ‘’εξαφανίσουμε’’ πολιτικά όσους εκμεταλλεύτηκαν την οργή του κόσμου και να ψηφίσουμε για μια ομαλή και σταθερή πορεία εξόδου από αυτό το τέλμα.
Χ.Δ.


Το ΣΔΟΕ δεν κάνει διακοπές
Τακτικοί και αδιάκοποι είναι το φετινό καλοκαίρι οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε ταβέρνες και καφέ, γι’ αυτό και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων μαζί με τους εργαζομένους είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση της νομοθεσίας.
Η απόδειξη βρίσκεται πάντα πάνω στο τραπέζι ή σε ειδική θήκη, προκειμένου να προστατεύεται από νερά, ανέμους, σάλτσες κλπ. Μάλιστα, οι έλεγχοι δεν έχουν ημέρα και ώρα, οπότε και οι επαγγελματίες δεν μπορούν να σημάνουν ποτέ λήξη συναγερμού.
Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα οι επιτόπιοι έλεγχοι το βράδυ της Κυριακής λίγο μετά τις 12 από διμελές κλιμάκιο στον πεζόδρομο της Δαγκλή.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Πάλι αλλού σκοπεύουμε Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές. Κι αντί να συ…