Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Με εγγυητική επιστολή νοικιάζει πλέον τα ακίνητά του το ΕΒΕ Ξάνθης

Με εγγυητική επιστολή νοικιάζει πλέον τα ακίνητά του το ΕΒΕ Ξάνθης

0
eve-joun15

Στα 1.000 ευρώ ορίστηκε η τιμή εκκίνησης για την ενοικίαση των δύο ακινήτων της πρώην Roma Pizza και της Πανελλήνιας Τράπεζας

Συνάντηση με Ζαγναφέρη και αρμόδιους φορείς την Δευτέρα για το παράνομο εμπόριο

Με μόλις τέσσερα θέματα στην ημερήσια διάταξη πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Ξάνθης το απόγευμα της Δευτέρας, 27 Ιουλίου. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της καλοκαιρινής περιόδου, ο πρόεδρος του ΕΒΕ, Στέλιος Μωραΐτης, θέλοντας να αποδεσμεύσει το συντομότερο τους παρισταμένους επιχειρηματίες, περιορίστηκε σε μια σύντομη εισαγωγική αποτίμηση του μήνα που πέρασε από την τελευταία συνεδρίαση. Αναφερόμενος στις τεράστιες αλλαγές και τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην οικονομία της χώρας μετά και την επιβολή των capital controls, ο κ. Μωραΐτης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση και τις τεράστιες πληγές που δημιουργήθηκαν, οι οποίες δύσκολα θα κλείσουν σε μια χώρα που έφτασε να μην παράγει σχεδόν τίποτα. Διατυπώνοντας μια προσωπική εκτίμηση για την δύσκολη πορεία του επιχειρηματικού κόσμου το επόμενο διάστημα, δήλωσε ότι η αποκατάσταση των τραπεζών δεν διαφαίνεται να πραγματοποιείται πριν από τα φετινά Χριστούγεννα. Ως μόνο θετικό των πρόσφατων εξελίξεων, κράτησε το γεγονός της σύμπνοιας που υπήρξε ανάμεσα στην Αντιπολίτευση και την Κυβέρνηση με στόχο την αποφυγή μεγαλύτερης ζημιάς για την χώρα.

Σύσκεψη με τον Αντιπεριφερειάρχη για το παράνομο εμπόριο την Δευτέρα

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ ενημέρωσε το Σώμα ότι το πρωί της Δευτέρας συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Κώστα Ζαγναφέρη, η επιτροπή που είχε οριστεί για το θέμα του παράνομου εμπορίου στην πόλη. Μια «ανοιχτή πληγή» για τους επαγγελματίες της περιοχής, που παλεύουν με άνισους όρους απέναντι σε επιχειρήσεις-‘’φαντάσματα’’. Ο κ. Ζαγναφέρης άκουσε με προσοχή τα όσα του μετέφεραν τα μέλη της επιτροπής επί του θέματος, με τον κ. Μωραΐτη να τονίζει ότι ήταν ήδη ενήμερος και γνώστης του προβλήματος από καταγγελίες που έχουν γίνει και στον ίδιο τον Αντιπεριφερειάρχη. Ορίστηκε, λοιπόν, για την ερχόμενη Δευτέρα συνάντηση στο γραφείο του κ. Ζαγναφέρη, όπου θα παραβρεθούν υπηρεσιακοί παράγοντες των αρμόδιων υπηρεσιών για να ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια πάταξης του φαινομένου.

Αντικατάσταση μέλους στο ΔΣ του ΕΒΕ

Μετά την επικύρωση του πρακτικού της προηγούμενη συνεδρίασης, ο πρόεδρος, κ. Μωραΐτης, παρουσίασε στο Σώμα το νέο μέλος του ΔΣ του ΕΒΕ, κ. Μπαρί Φικρέτ του Χουσεΐν, που θα αντικαταστήσει ως μέλος της Αντιπολίτευσης τον απελθόντα κ. Γιώργο Μπατζακίδη. Όπως ανέφερε ο κ. Μωραΐτης, ο κ. Μπατζακίδης δήλωσε διακοπή εργασιών, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παραμείνει μέλος του ΔΣ.

Με εγγυητική επιστολή η ενοικίαση των ακινήτων του ΕΒΕ

Το κύριο θέμα της συνεδρίασης ήταν η έγκριση των όρων για την προκήρυξη εκμίσθωσης των καταστημάτων του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Συγκεκριμένα, το Σώμα κλήθηκε να αποφασίσει για το ύψος της τιμής εκκίνησης του πλειοδοτικού διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί, αλλά και για την προσθήκη του όρου κατάθεσης εγγυητικής επιστολής από μέρους των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό. Τα δύο ακίνητα που διατίθενται προς ενοικίαση είναι: ο μεγάλος χώρος, 202 τ.μ., στον πρώτο όροφο του κτηρίου του Επιμελητηρίου στην Κεντρική Πλατεία, εκεί όπου παλιότερα στεγαζόταν η επιχείρηση Roma Pizza και το γωνιακό κατάστημα, 73 τ.μ., επί της Βασ. Κωνσταντίνου, που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε την Πανελλήνια Τράπεζα. Μετά την εξαγορά της Πανελλήνιας από την Τράπεζα Πειραιώς, το κατάστημα λειτούργησε για μικρό χρονικό διάστημα και πρόσφατα έκλεισε οριστικά. Και τα δύο καταστήματα θα είναι ελεύθερα και διαθέσιμα από 1ης Αυγούστου.

1.000 ευρώ η τιμή εκκίνησης, 15.000 ευρώ η εγγυητική

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ, κ. Μωραΐτης, μαζί με τον οικονομικό επίτροπο, κ. Κάλφα, εξήγησαν στο Σώμα πώς οδηγήθηκαν στον καθορισμό των τιμών, αλλά και της απαίτησης εγγυητικής επιστολής. Όπως είπε ο κ. Μωραΐτης, η εμπειρία από παλαιότερες μισθώσεις του κτηρίου έδειξε ότι είναι αναγκαία η κατάθεση μιας εγγυητικής επιστολής, το ύψος της οποίας θα φτάνει κατά προσέγγιση την αξία του ενοικίου για ένα έτος, ώστε να κατοχυρώνεται το ΕΒΕ, που έχει πλέον πολύ μειωμένα έσοδα. «Έχουμε παραδείγματα από επιχειρήσεις που λειτούργησαν παλιότερα και άφησαν απλήρωτα ενοίκια 2 και 3 ετών», είπα χαρακτηριστικά ο κ. Μωραΐτης. Η τιμή εκκίνησης για το ενοίκιο ορίστηκε στα 1.000 ευρώ και για τα δύο καταστήματα και οι ενδιαφερόμενοι πλειοδότες θα καταθέτουν μαζί με τον φάκελο των δικαιολογητικών και γραπτή προσφορά. Βάσει της υψηλότερης γραπτής προσφοράς θα εκκινήσει και ο προφορικός πλειοδοτικός διαγωνισμός. Επιπρόσθετα, θεωρείται ότι η εγγυητική επιστολή θα περιορίσει τις τιμές του ενοικίου σε φυσιολογικά πλαίσια, καθώς δεν θα συμμετέχουν άτομα που δεν ενδιαφέρονται πραγματικά να τα μισθώσουν. Η εγγυητική επιστολή ορίστηκε στα 15.000 ευρώ, και πάλι και για τα δύο καταστήματα. Ο κ. Μωραΐτης ανέφερε ότι υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον από τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε, θεωρώντας ότι θα μπορέσει το Επιμελητήριο να επιτύχει μια συμφέρουσα εκμίσθωση, διασφαλισμένη σε βάθος χρόνου.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Σήμερα καταβάλλονται 187 εκατ. ευρώ σε 679.652 ωφελούμενους

Αναλυτικά τα ποσά και οι δικαιούχοι Σήμερα Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου, θα γίνει η καταβολή ε…