Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ολοκληρώνεται η β΄ φάση κτηματογράφησης του Εθνικού Κτηματολογίου στον Δήμο Ξάνθης

Ολοκληρώνεται η β΄ φάση κτηματογράφησης του Εθνικού Κτηματολογίου στον Δήμο Ξάνθης

0
diafores i-phone 015

Αρχίζει η κτηματογράφηση των υπόλοιπων δήμων του Νομού Ξάνθης το 2015 με 2016

Δικαιολογίες του Υπ. Οικονομικών για την μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων

Ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση της κτηματογράφησης στο Εθνικό Κτηματολόγιο για τις ακίνητες περιουσίες των πολιτών του Δήμου Ξάνθης. Η πρώτη φάση που ξεκίνησε το 2008, έδωσε τα πρώτα στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, τα οποία, μετά τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν, διορθώθηκαν και πλέον θα γίνουν οι οριστικές εγγραφές. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να δημοσιευθούν στα τέλη του 2014 με αρχές του 2015 και οι πολίτες θα λάβουν εκ νέου σε έντυπη μορφή την ακίνητη περιουσία που έχει δηλωθεί στο κτηματολόγιο. Ο Δήμος Ξάνθης, μαζί με τους δήμους Αλεξανδρούπολης, Δράμας και Κιλκίς, είχε ενταχθεί στο έργο «Μελέτη Β΄ φάσης κτηματογράφησης για την δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου» με προϋπολογισμό 8.690.805 ευρώ και ανάδοχη εταιρεία την κοινοπραξία Swedesurvey Aktiebolag – Βασίλειος Αργυρίου-Γεώργιος Γκολνάς. Το έργο περιελάμβανε κυρίως τον οικιστικό ιστό του δήμου Ξάνθης και εκτείνεται μέχρι την περιοχή της βιομηχανικής ζώνης, μέρους του οικισμού της Χρύσας και του οικισμού του Ευμοίρου. Δεν περιλαμβάνεται στην κτηματογράφηση αυτή κανένας περιφερειακός δήμος του Νομού Ξάνθης, ούτε και το δημοτικό διαμέρισμα Σταυρουπόλεως, που υπάγεται στον Δήμο Ξάνθης.

Κλείνει το Κτηματολογικό γραφείο Ξάνθης

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον στο Κτηματολογικό γραφείο Ξάνθης έχει παραμείνει μόνο ένας υπάλληλος ως προϊστάμενος, ο κ. Καπζά Μουζαφέρ, καθώς με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και την υποβολή των ενστάσεων δεν υπάρχει πλέον αντικείμενο. Όσοι είχαν προσέλθει το τρίμηνο από τις 15 Απριλίου μέχρι τις 15 Ιουνίου, όταν υπήρχε και η δυνατότητα για υποβολή ενστάσεων στα δηλωθέντα, θα θυμούνται ότι στο γραφείο εργάζονταν 11 υπάλληλοι. Σύμφωνα και με την ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί, η παραλαβή δηλώσεων Υποθηκοφυλακείου από το γραφείο Κτηματογράφησης ίσχυε μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου θα χορηγούνται πιστοποιητικά κτηματογραφούμενου ακινήτου. Αυτή είναι και η ημερομηνία που έχει οριστεί για την διακοπή λειτουργίας του γραφείου Κτηματογράφησης, το οποίο μεταφέρεται πλέον στο Υποθηκοφυλακείο Ξάνθης και αυτό με την σειρά του μετονομάζεται πλέον σε Κτηματολογικό Γραφείο Ξάνθης.

Από το 2015 η κτηματογράφηση των άλλων δήμων

Παρότι δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία για την ημερομηνία έναρξης της κτηματογράφησης στους περιφερειακούς δήμους του Νομού Ξάνθης, εικάζεται ότι αυτή θα ξεκινήσει αν όχι από τα τέλη του 2015, σίγουρα μέσα στο 2016. Με αρκετά αργούς ρυθμούς λοιπόν προχωρά η κτηματογράφηση στην χώρα και η ανάδοχη εταιρεία που πραγματοποίησε την διαδικασία για λογαριασμό της Κτηματολόγιο ΑΕ είναι σε αναμονή του διαγωνισμού για την ανάληψη του νέου έργου. Δεν είναι ακόμη γνωστό αν θα δημιουργηθούν κατά τόπους γραφεία στους δήμους όπου θα πραγματοποιείται η κτηματογράφηση, κάτι που φαίνεται πιθανό για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά είναι πλέον και θέμα της Υποθηκοφύλακος Ξάνθης να αποφασίσει για τον χώρο που θα λειτουργήσουν τα κτηματολογικά γραφεία.

‘’Ντρίμπλες’’ του Υπουργείου για τις αντικειμενικές αξίες

Στο θέμα των ακινήτων υπήρξε επίσης εξέλιξη, με το Υπουργείο Οικονομικών να θέλει να παρακάμψει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για μείωση των αντικειμενικών αξιών μέσα στο 2015. Το ΣτΕ όρισε την προσαρμογή εντός έξι μηνών των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών. Και αυτό γιατί δεν έχει γίνει αναπροσαρμογή από τον Μάρτιο του 2007, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερφορολόγηση, αλλά και πολλοί πολίτες να χάνουν επιδόματα που δικαιούνται. Οι αντικειμενικές αξίες, όμως, καθορίζουν εν πολλοίς το αν θα πάρει κάποιος επίδομα ή αν θα του έρθει φουσκωμένος ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Για να δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε κάποιον δικαιούχο π.χ. το οικογενειακό επίδομα, εξετάζει ως κριτήριο και την περιουσία του, η οποία κοστολογείται με βάση τις πλασματικές - φουσκωμένες αντικειμενικές αξίες. Το υπουργείο Οικονομικών ‘’τρενάρει’’ να φέρει τις νέες τιμές ζώνης όχι σε ένα εξάμηνο, όπως απαιτεί η απόφαση του ΣτΕ, αλλά έπειτα από δύο χρόνια, διότι δεν υπάρχει ακόμη ορθολογικός τρόπος υπολογισμού των πραγματικών αξιών ώστε να «κουμπώσουν» επάνω στις ισχύουσες αντικειμενικές και να προκύψουν οι νέες. Ένα από τα σενάρια που θα εξεταστούν, είναι να μειωθούν οι τιμές ζώνης ενιαία σε ποσοστό περίπου 30%, χωρίς καταγραφή των πραγματικών τιμών.

Μεγάλη υποχώρηση στις τιμές ακινήτων

Πάντως τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στα οποία στηρίχθηκε και η απόφαση του ΣτΕ δείχνουν ότι μόνο το τρίτο τρίμηνο του έτους οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν περαιτέρω κατά 7% σε σχέση με πέρυσι. Συγκριτικά δε με τις τιμές που ίσχυαν το 2007, η πτώση ξεπερνά το 35% στο σύνολο της επικράτειας, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι μειώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Ποια είναι όμως τα επιδόματα που χάνουν χιλιάδες πολίτες λόγω αντικειμενικών; Μεταξύ των πιο σημαντικών είναι το επίδομα πετρελαίου, το οικογενειακό, το φοιτητικό, το κοινωνικό μέρισμα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και οι απαλλαγές κατά 50% από τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό διότι ο βασικότερος παράγοντας καθορισμού των περιουσιακών κριτηρίων που έχουν τεθεί κατά περίπτωση είναι οι αντικειμενικές. Παράλληλα με βάση τις αξίες καθορίζονται ο δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων και συμβολαιογραφικά έξοδα, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων και οι εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη στο σχέδιο πόλης.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Σήμερα καταβάλλονται 187 εκατ. ευρώ σε 679.652 ωφελούμενους

Αναλυτικά τα ποσά και οι δικαιούχοι Σήμερα Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου, θα γίνει η καταβολή ε…