Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Ποδόσφαιρο Χωρίς αγωνιστική δράση το ερχόμενο Σαββατοκύριακο

Χωρίς αγωνιστική δράση το ερχόμενο Σαββατοκύριακο

0
ball grass

Αναβάλλονται τα ομαδικά αθλήματα επαγγελματικών κατηγοριών έπειτα από απόφαση του Υπ. Πολτισμού – Αθλητισμού κ. Ανδριανού

Οι αγώνες αναβάλλονται ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του άτυχου φιλάθλου του Εθνικού που έχασε τη ζωή του λόγω οπαδικής βίας

Με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αποφασίστηκε να μην διεξαχθούν οι αγώνες των εθνικών διοργανώσεων της προσεχούς αγωνιστικής σε όλα τα ομαδικά αθλήματα.
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, αποφάσισε τη μη διεξαγωγή αγώνων σε όλα τα ομαδικά αθλήματα το προσεχές Σαββατοκύριακο, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του Κώστα Κατσούλη.
«Ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του Κώστα Κατσούλη, ο οποίος έχασε σήμερα τη ζωή του πέφτοντας θύμα οπαδικής βίας, με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννη Ανδριανού αναβάλλονται όλοι οι επίσημοι αγώνες των εθνικών διοργανώσεων των ομαδικών αθλημάτων της προσεχούς αγωνιστικής», αναφέρει η ανακοίνωση του υφυπουργείου Αθλητισμού.
Ο άτυχος φίλαθλος που πριν περίπου δύο εβδομάδες δέχθηκε άνανδρη επίθεση από ομάδα ατόμων στον αγώνα Γ’ Εθνικής ανάμεσα στον Ηρόδοτο Ηρακλείου και τον Εθνικό Πειραιώς δεν κατάφερε τελικά να κρατηθεί στη ζωή και υπέκυψε στα τραύματα του, που αφορούσαν χτυπήματα στο κεφάλι.
Ο εκλιπών ήταν κάτοικος Χανίων και μετέβη στο Ηράκλειο, για να δει από κοντά τον αγαπημένο του Εθνικό. Η μοίρα όμως του έπαιξε άσχημο παιχνίδι.
Το χρονικό του μοιραίου συμβάντος
Στις 14 Σεπτεμβρίου συνέβησαν σοβαρά επεισόδια στις εξέδρες του γηπέδου της Νέας Αλικαρνασσού ανάμεσα σε φιλάθλους του Ηροδότου και του Εθνικού Πειραιώς. Όπως ανέφεραν τα ρεπορτάζ, στο 75′ η αναμέτρηση διακόπηκε από τον διαιτητή και άνθρωποι του Εθνικού απείλησαν πως θα αποχωρήσουν και ενώ το αποτέλεσμα ήταν εκείνη την στιγμή στο 0-0.
Κι αυτό επειδή οι 15 περίπου φίλαθλοι του Εθνικού που βρέθηκαν στο γήπεδο δέχθηκαν επίθεση από περίπου 40 άτομα του Ηροδότου με τη σύρραξη να γενικεύεται.
Ο πρόεδρος του Εθνικού, Αλέξης Αγγελόπουλος προέβη σε σοβαρές καταγγελίες εις βάρος της αστυνομίας καθώς λίγο αργότερα δήλωνε:
«Αυτά που έγιναν είναι ντροπή για την Κρήτη. Η ευθύνη δεν είναι στο πρεζόνια που επιτέθηκαν στους φιλάθλους του Εθνικού. Η ευθύνη είναι καθαρά της Αστυνομίας. Είχαμε ζητήσει μέτρα από την Αστυνομία και προφυλαγμένο χώρο στο γήπεδο για τους φιλάθλους μας. Δυστυχώς στο γήπεδο υπήρχαν μόνο δυο αστυνομικοί. Ζητούσαν ενισχύσεις και δεν ήρθαν ποτέ. Δεν έχω παράπονο από τους ανθρώπους του Ηροδότου, έκαναν ότι μπορούσαν».
Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο άτυχος φίλαθλος δεν συμμετείχε στα επεισόδια, αλλά προσπάθησε να προστατέψει γυναικόπαιδα που βρισκόταν στην κερκίδα των φιλοξενουμένων, όμως δεν γλύτωσε από την «οργή» των χούλιγκανς.
Ο 46χρονος έπεσε αιμόφυρτος στην εξέδρα ενώ τα χτυπήματα που δέχθηκε στο κεφάλι ήταν πολλά. Διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο «Βενιζέλειο» νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου εισήχθη αμέσως σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε κωματώδη κατάσταση με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Οι θεράποντες ιατροί τον υπέβαλαν σε τραχειοτομή προκειμένου να φύγει το αίμα. Παράλληλα, όμως, του έγινε και εμβολή στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, στο οποίο μεταφέρθηκε εσπευσμένα καθώς η κατάσταση του ήταν εξαιρετικά κρίσιμη.
Μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες μάχης ο 46χρονος απεβίωσε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας όπου και νοσηλευόταν. Μέχρι την Κυριακή το βράδυ ο άτυχος φίλαθλος ήταν σε μηχανική υποστήριξη και σε βαριά καταστολή. Τελικά όμως δεν κατάφερε να κερδίσει τη μάχη και υπέκυψε.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει…
Για τα επεισόδια προφυλακίστηκαν 4 άτομα (22, 24, 27 και 32 ετών) στους οποίους είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις για απόπειρα ανθρωποκτονίας, με το κατηγορητήριο να μετατρέπεται έπειτα από αυτή την εξέλιξη επιβαρυντικά προς το πρόσωπο τους.
Θα βρεθεί λύση μέσα από την προσωρινή διακοπή;
Όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού, για αναβολή των επίσημων αγώνων όλων των ομαδικών αθλημάτων με αφορμή τον θάνατο του Κώστα Κατσούλη, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.
Υπάρχουν αυτοί που συμφωνούν με την συγκεκριμένη απόφαση θεωρώντας πως τούτη τη στιγμή ήταν η πλέον σωστή κίνηση της κυβέρνησης, υπάρχει βέβαια και η αντίπερα όχθη που θεωρεί ότι το μέτρο αυτό δεν βοηθά στη λύση του προβλήματος της βίας στα γήπεδα και με «σπασμωδικές» κινήσεις και προσωρινές διακοπές δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της βίας στους αθλητικούς χώρους.
Να σημειώσουμε βέβαια ότι ανάλογες διακοπές πρωταθλημάτων υπήρξαν σε ανάλογα θλιβερά περιστατικά βίας στο πρόσφατο παρελθόν, οι οποίες συνοδεύτηκαν από συσκέψεις αρμοδίων και ανακοινώσεις όπου θα έμπαινε «το μαχαίρι στο κόκαλο» και θα έκλεινε ο κύκλος βίας, κάτι όμως που δεν συνέβη ποτέ…
Ποια πρωταθλήματα αναβάλλονται
Η αναβολή της ερχόμενης αγωνιστικής σε επαγγελματικά ομαδικά αθλήματα σημαίνει ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο δεν θα υπάρξει καθόλου επίσημη αγωνιστική δράση, καθώς αναβάλλονται όλοι οι αγώνες σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ και σε οποιοδήποτε άλλο ομαδικό άθλημα.
Έτσι κι αλλιώς είχαν αναβληθεί οι αγώνες του Λιγκ Καπ στο βόλεϊ, το μπάσκετ δεν έχει ξεκινήσει ακόμα (πλην των ματς του κυπέλλου) και κατά βάση η απόφαση αφορά το ποδόσφαιρο. Και αφορά μόνο τα εθνικά πρωταθλήματα, όχι τα τοπικά.
Κατά συνέπεια η ΕΠΣ Ξάνθης και οι υπόλοιπες τοπικές Ενώσεις θα έχουν κανονικά δραστηριότητα. Όχι όμως η Skoda Ξάνθη και οι υπόλοιπες ομάδες της Super League.
Να σημειώσουμε ότι η Ξάνθη επρόκειτο να υποδεχθεί την ΑΕΛ Καλλονής το ερχόμενο Σάββατο 04 Οκτωβρίου, στα πλαίσια της 6ης αγωνιστικής, με τον αγώνα να αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας.
Ωστόσο ζήτημα τίθεται αναφορικά με την απόφαση, γιατί παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι «ελεύθερες» ημερομηνίες που υπάρχουν δεν είναι πολλές καθώς μεσολαβούν κενά για τις υποχρεώσεις των Εθνικών Ομάδων κ.α. κι έτσι προκύπτει πρόβλημα με το πότε θα διεξαχθούν οι αγώνες που αναβάλλονται.
Τα δύο σενάρια για τη διεξαγωγή των αγώνων που αναβλήθηκαν
Σήμερα ή το αργότερο μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να παρθεί η απόφαση για το πότε τελικά θα διεξαχθεί η 6η αγωνιστική η οποία δεν θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο.
Η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να ληφθεί με τα ενδεχόμενα να είναι δύο αυτή τη στιγμή. Το πρώτο θέλει την αγωνιστική να μετατίθεται κατά μία εβδομάδα και από εκεί και πέρα το πρωτάθλημα να συνεχίζεται κανονικά.
Το δεύτερο θέλει την έκτη αγωνιστική να γίνεται όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες ως εμβόλιμη και το πρωτάθλημα να συνεχίζεται το επόμενο Σαββατοκύριακο από την έβδομη αγωνιστική. Το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό. Η 6η να μπει στην… ουρά και την μεθεπόμενη εβδομάδα να ξεκινήσουμε από την 7η.
Δεδομένο όμως είναι πως οι κενές ημερομηνίες είναι τέλη Δεκεμβρίου και αρχές Ιανουαρίου 2015, οπότε θα πρέπει να μπει η εμβόλιμη 6η αγωνιστική, δηλαδή μετά τα μισά του πρώτου γύρου.
Αναμένεται η επίσημη απόφαση από τον πρόεδρο της Λίγκας κ. Αγραφιώτη και την αρμόδια επιτροπή.
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ποδόσφαιρο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άστον Βίλα – Ολυμπιακός: Η ερυθρόλευκη αποστολή για τον ημιτελικό του Conference League

Σήμερα το βράδυ Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Άστον Βίλατο απόψε το βράδυ, Μεγάλη Πέμπτη …