Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το χειμερινό Book Festival ξεκίνησε στο εμπορικό κέντρο Flamingo

Το χειμερινό Book Festival ξεκίνησε στο εμπορικό κέντρο Flamingo

0

Ένα ταξίδι με 3.500 τίτλους βιβλίων για όλες τις ηλικίες

Ανδρέας Οικονόμου: Το βιβλίο έχει θέση παντού – φτηνό αλλά καλό βιβλίο

Δεκαετίες τώρα κυριαρχούσε μια μάλλον ελιτίστικη αντίληψη απέναντι στο βιβλίο. Έτσι δεν έλειψαν οι τόσο προσφιλείς «ιεροποιήσεις», που κρατούσαν το βιβλίο περισσότερο μακριά παρά κοντά στον εν δυνάμει αναγνώστη του. Ο ελιτισμός και οι ποιοτικές κατηγοριοποιήσεις των αναγνωστών δημιούργησαν μια απόσταση του μέσου αναγνώστη από το έντυπο βιβλίο. Ο φανατικός για γράμματα φιλαναγνώστης εξάλλου έχει τον τρόπο πρόσβασης στο βιβλίο που τον αντιπροσωπεύει. Η φιλαναγνωσία, ωστόσο, δεν επιτρέπει τους αποκλεισμούς. Και με αυτό το ταμπού, εκτός του ότι απέκλειαν συνειδητά το μεγάλο κοινό από το βιβλίο, απαγόρευαν στην ουσία στο ποιοτικό βιβλίο να είναι και ευπώλητο. Η αντίληψη αυτή λύνεται με τις εκθέσεις βιβλίων – εκθέσεις που δεν λειτουργούν φυσικά ως στεγνές φιλολογικές λέσχες, αλλά απευθύνονται σε όλο τον κόσμο, σε κάθε είδους αναγνώστη, όπου κι αν αυτός βρίσκεται. Οι εκθέσεις αυτές, μάλιστα, τείνουν να δημιουργούν και νέους αναγνώστες καλύτερα από κάθε άλλη «μελετημένη προσπάθεια».

Πρωτοπόρες και καινοτόμες στις εκθέσεις βιβλίων οι εκδόσεις ‘’Αργοναύτης’’ έχουν καταφέρει με τις μεθόδους τους να επεκτείνουν την εμπορία και πώληση βιβλίων σε χώρους όπως τα σούπερ μάρκετ, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και οι υπαίθριες αγορές, δημιουργώντας την εντύπωση ότι το βιβλίο είναι παντού, υπάρχει παντού, γιατί είναι ένα πνευματικό προϊόν – αγαθό που μπορεί κάλλιστα να αγοραστεί μαζί με τα παπούτσια μας, το φόρεμα και τον καφέ μας. Ποτέ το βιβλίο δεν ήρθε σε πιο άμεση επαφή με τον αναγνώστη – καταναλωτή σε τιμές προσιτές, με μεγάλες προσφορές και κυρίως σε μια τεράστια ποικιλία που θα ζήλευαν και οι πιο οργανωμένες και ενημερωμένες βιβλιοθήκες.

Εφαρμόζοντας αυτή την πρωτοποριακή μαζική πολιτική στην εμπορία του βιβλίου, οι εκδόσεις Αργοναύτης είναι πανταχού παρούσες τα τελευταία χρόνια στα μεγάλα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στα Γιάννενα, στο Αιγαίο και τα Ιόνια, σε διάφορα σημεία της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας. Αυτές τις μέρες, ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες 11 εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα, «τρέχει» και η έκθεση βιβλίου στο εμπορικό κέντρο Flamingo, στο 4ο χιλιόμετρο Ξάνθης – Πόρτο Λάγος, σε μια αισθητική εγκατάσταση στους ελεύθερους χώρους του πολυκαταστήματος, όπου έχουν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν bazaar βιβλίου με τεράστια προσέλευση κόσμου.

Η έκθεση βιβλίου Book Festival άνοιξε ήδη τις πύλες της με περισσότερους από 3.500 διαφορετικούς τίτλους, με όγκο βιβλίων περί τις 50.000 και με 150 εκδοτικούς οίκους. Ο υπεύθυνος της έκθεσης κ. Ανδρέας Οικονόμου μας δήλωσε ότι οι εκθέσεις αυτές είναι «ανάγκη των καιρών» καθώς προσφέρουν μεγάλη ποικιλία τίτλων σε προσιτές τιμές και πλησιάζουν πιο άμεσα τον εν δυνάμει αναγνώστη που δεν θα πάει επί τούτου στο κλασικό βιβλιοπωλείο. «Το βιβλίο έχει θέση παντού, αλλά η κρίση πλήττει και το βιβλίο καθώς δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης. Είναι ένας κατεξοχήν τρόπος ψυχαγωγίας, φθηνότερος σε σχέση με άλλους τρόπους ψυχαγωγίας και διασκέδασης». Η διαφορά με τα bazaar βιβλίων είναι ότι η έκθεση περιλαμβάνει πολλές νέες κυκλοφορίες αλλά ταυτόχρονα και βιβλία που μετά τα δύο χρόνια που προβλέπονται από τον νόμο περί ενιαίας τιμής μπορούν να διατεθούν με έκπτωση. «Οι προσφορές ξεκινούν κατ’ ελάχιστον με 50% και φτάνουν μέχρι και το 80% της αρχικής τιμής» αναφέρει ο κ. Οικονόμου «με τιμές να ξεκινούν από 1 ευρώ. Το φτηνό βιβλίο μπορεί να είναι και καλό». «Η λογοτεχνία είναι πιο δημοφιλής, γιατί οι γυναίκες διαβάζουν περισσότερο από τους άντρες και την προτιμούν» για να καταλήξει ότι «τα σκήπτρα κρατά το παιδικό βιβλίο, το οποίο έχει γίνει πολύ καλό».

Το άνοιγμα μέσω αυτών των εκθέσεων και την εξωστρέφεια ακολουθούν και οι εκδοτικοί οίκοι, οι οποίοι, κατά τον κ. Οικονόμου, «είναι αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να συμμετέχουν. Είναι σε όφελος του κόσμου αλλά και των εκδοτών, οι οποίοι έχουν μεγάλο στοκ στις αποθήκες τους και δεν μπορούν να το διαθέσουν στις αρχικές τιμές των βιβλίων».

Εντύπωση προκαλεί η περίεργη και ίσως στοχευμένη πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, που μας μετέφερε ο κ. Οικονόμου, να επιτρέπεται δηλαδή η έκπτωση πέραν του 10% σε όλα τα είδη βιβλίων πλην των λογοτεχνικών, κάτι που εξωθεί εκδοτικούς οίκους που ασχολούνται με το δοκίμιο, την ποίηση, τις επιστημονικές εκδόσεις κ.ά. είτε να κλείνουν μην αντέχοντας τον ανταγωνισμό, είτε να προσανατολίζονται στην λογοτεχνία, καθιστώντας έτσι φτωχότερο το εκδοτικό τοπίο. Την αισιοδοξία του εξέφρασε τέλος ο κ. Οικονόμου καθώς «ο κόσμος αγκαλιάζει πλέον το βιβλίο».

Η έκθεση ξεκίνησε την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου και θα βρίσκεται στην Ξάνθη μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου καθ’ όλη την περίοδο των γιορτών, προσφέροντας στους ξανθιώτες την πρόσβαση σε ένα ποιοτικό και προσιτό οικονομικά δώρο.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καλό Πάσχα! Χρόνια Πολλά!

Θερμές ευχές από την ομάδα του “Ε” για Καλό Πάσχα με Υγεία, Χαρά, Αγάπη και Αλ…