Σχόλια 20/05/14

0
Για τους βιαστικούς και κοντή μνήμη έχοντες, θυμίζουμε ότι ο Στυλιανίδης με 48,32% της Α΄ Κυριακής κέρδισε τελικά μόλις με 69 ψήφους!


 
 
Οι 6 μονομάχοι
 Η δεύτερη Κυριακή παραδοσιακά είναι των μονομάχων. Δημαρχόπουλος και Πούλιος για το Δήμο Ξάνθης, Τσιτιρίδης και Τσολακίδης για το δήμο Αβδήρων και Καπζά και Αγκά θα μονομαχήσουν για το δήμο Μύκης.
Μια Κυριακή ιδιαίτερα δύσκολη και απρόβλεπτη και καθόλου μα καθόλου προβλέψιμη, διότι κάθε αποτέλεσμα είναι πιθανό.
Μόνος ήσυχος ο Μίχογλου που καθάρισε από την πρώτη Κυριακή.
«Ε»


 
 «Ο λαός μίλησε»
 Χωρίς πολλά λόγια αποδέχτηκε το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής ο Βασίλης Τσολακίδης. Δήλωσε «ο λαός μίλησε και έδωσε την απάντησή του η οποία είναι σεβαστή. Όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έμαθα να σέβομαι τις αποφάσεις της πλειοψηφίας».
«Ε»


 
Επέκταση
 Και κάτι επιχειρηματικό στον απόηχο των δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών. Η επιχείρηση Σούπερ Μάρκετ Lidl κάνει επέκταση των εγκαταστάσεών της που βρίσκονται στην έξοδο προς Πόρτο Λάγος πριν τις σιδηροδρομικές γραμμές.
«Ε»


 
Η κρίσιμη δεύτερη Κυριακή
 Να που η κρίσιμη δεύτερη Κυριακή για το δήμο Ξάνθης, όπως αναμενόταν, ήρθε. Και είναι ιδιαίτερα κρίσιμη διότι η διαφορά ποσοστών μεταξύ πρώτου (Δημαρχόπουλος) και δεύτερου (Πούλιος) είναι μικρή και αφήνει κάθε πιθανό αποτέλεσμα.
Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη διαχείριση που θα κάνουν ως προς τους υπόλοιπους συνδυασμούς οι επικεφαλής Δημαρχόπουλος και Πούλιος.
Βέβαια οι ψηφοφόροι των Μπένη, Τσιακίρογλου, Καμαρίδη, Ανταμπούφη και Κολλάρου δεν είναι άνθρωποι που θα καθοδηγηθούν. Είναι άτομα που θα αποφασίσουν ψύχραιμα και λαμβάνοντας υπόψιν τους κάποια δεδομένα, ο καθένας τα δικά του και για διαφορετικούς λόγους. Θα λάβουν υπ’όψιν τους βέβαια και τη συμπεριφορά των δύο μονομάχων την πρώτη προεκλογική περίοδο.
Όλα θα μπουν στη ζυγαριά, όπως και οι προσωπικότητες και οι συνδυασμοί των δύο. Δημαρχόπουλος και Πούλιος σε σκληρό αγώνα λοιπόν.
«Ε»


 
Εκκρεμότητα και στην Περιφέρεια
 Κρίσιμες όμως εκλογές τη δεύτερη Κυριακή θα έχουμε και για την Περιφέρειά μας, μεταξύ των δύο επικρατέστερων Παυλίδη και Γιαννακίδη. Ότι οι παραπάνω δύο θα ήταν οι μονομάχοι της δεύτερης Κυριακής, αυτό ήταν από τα πλέον σίγουρα.
Έτσι, από το 41,75% του Α΄ γύρου των εκλογών του 2010 Γιαννακίδη και 41,08% του Παυλίδη και τη νίκη του Γιαννακίδη με 51,49% έναντι 48,51%, βρεθήκαμε τώρα στη διαφορά μερικών μονάδων υπέρ του Παυλίδη που μπορεί να επηρεάσει την τελική εξέλιξη.
Πολλά στις εκλογές της Περιφέρειας θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσουν οι υπόλοιποι συνδυασμοί όπως ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, Οικολόγοι κλπ.
Γι’ αυτό και η όποια προτίμηση και τελική ψήφος στην Περιφέρειά μας θα εξαρτηθεί από τους γνωστούς παράγοντες που παραπάνω αναφέραμε συν τη στάση της μειονότητας που συνήθως έχει τη δική της λογική. Ίδωμεν λοιπόν…
«Ε»


 
Οι εκλογές της Κυριακής σε ποσοστά
 Παρά τους πανηγυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για μήνυμα ανατροπής που έδωσαν οι πολίτες στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, εντούτοις επικράτησε η ΝΔ, με μεγάλη διαφορά και μεγάλη αντοχή να έρχεται πρώτη στις εκλογές της 18ης Μαΐου με 26,3%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν κέρδισε καμία περιφέρεια πανελλαδικά και δεν κατόρθωσε να κερδίσει σημαντικούς πόντους σε Δήμους βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 17,7%, όπως δείχνει ο πίνακας που δημοσίευσε η Public Issue.
Αξιοσημείωτη αντοχή δείχνουν και οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρέθηκε στην τρίτη θέση με 16,2%. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι τα αυτοδιοικητικά στελέχη του κόμματος έχουν μεγάλη εμπειρία στα αυτοδιοικητικά αλλά και το ότι κατέβηκαν ως ανεξάρτητοι.
Αξιοθαύμαστα είναι και τα ποσοστά του ΚΚΕ, το οποίο βρίσκεται στην τέταρτη θέση με ποσοστό 8,8%. Την τέταρτη θέση κατέχει η Χρυσή Αυγή με 8,1%. Το ακροδεξιό κόμμα έφερε ποσοστά-έκπληξη στην Αττική και την Αθήνα, ενώ οι επιδόσεις του στην επικράτεια δεν υπήρξαν οι αναμενόμενες από τα στελέχη και την ηγεσία της Χρυσής Αυγής.
Καθίζηση μπορεί να χαρακτηριστεί για τους Ανεξάρτητους Έλληνες το ποσοστό 3,2% στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ η ΔΗΜΑΡ κρατήθηκε στο 3,8% χάρη στον Μπουτάρη και τον Καμίνη, ποσοστά που δύσκολα θα επαναληφθούν στις ευρωεκλογές.


 
Χωρίς πανηγυρισμούς
 Δεν χρειάζονται, κατά την εκτίμησή μας, πανηγυρισμοί για τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής. Έχουν δικαίωμα να είναι ικανοποιημένοι όσοι εξελέγησαν στις δύο πρώτες θέσεις όμως κι αυτοί είναι συγκρατημένοι διότι έχουν μπροστά τους την επόμενη Κυριακή, την κρίσιμη, που θα καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα.
Γι’ αυτό γιορτάστηκε με σεμνότητα και νηφαλιότητα η 1η και 2η θέση από τους φερόμενους δύο πρώτους για το β΄ γύρο όσο και τους εκλεγόμενους δημοτικούς συμβούλους των δύο πρώτων.
«Ε»


 
18 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Μουσείου
 Η εκλογική αναμέτρησης της 18ης Μαΐου δυστυχώς επισκίασε πολλά σημαντικά γεγονότα. Ένα από αυτά ήταν και ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείου, την Κυριακή στα πλαίσια του οποίο τα μουσεία την χώρας είχαν ελεύθερη είσοδο. Δυστυχώς, πολλοί λίγοι το γνώριζαν και έτσι τα μουσεία έμειναν άδεια παρά το «τζαμπατζιλίκι». Πέρα από τους πολίτες όμως, άγνοια φάνηκε να έχουν και κάποια μουσεία της χώρας, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες, οι επισκέπτες τους βρήκαν τις πόρτες κλειστές. Έτσι, αν και υπήρξε μια πολύ καλή ευκαιρία, πολλοί στο τέλος της μέρας το μόνο που είχαν μάθει ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Γ.Τ.


 
Το ηλιακό άλως στον ελληνικό ουρανό
 Ο ελληνικός ουρανός φιλοξένησε χθες το μεσημέρι ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο, το λεγόμενο ηλιακό άλως.
Πρόκειται για το φαινόμενο κατά το οποίο προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του ηλιακού ή σεληνιακού φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών. Επειδή βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη παγοκρυστάλλων, τα νέφη που μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο αυτό βρίσκονται σε ύψος πάνω από 6.000μ.
Με τον όρο «άλως» παρατηρούνται πολλά φαινόμενα ατελή, κύρια όμως εικόνα της άλω είναι εκείνη που παρατηρείται ως μέγας κύκλος σε απόσταση (ακτίνα) 22° έως 46° από το κέντρο της πηγής (Ηλίου ή Σελήνης). Στη πρώτη περίπτωση ο κύκλος έχει χρώμα λευκό, όταν όμως είναι έντονο το φαινόμενο το εσωτερικό είναι ερυθρό με διάφορες χρωματικές ζώνες (πορτοκαλί, κίτρινη και σπανίως πράσινη) προς το εσωτερικό. Πολύ σπάνια παρατηρείται και κυανή εξωτερική άλως.
Γ.Τ.


 
Το είδαμε και αυτό!
 Την εμπειρία τους από την εκλογική διαδικασία της 18ης Μαΐου μοιράστηκαν με συγγενείς και φίλους, την επόμενη μέρα, μέλη των εφορευτικών επιτροπών. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στην κάλπη σύρθηκαν από συγγενείς και γείτονες 90χρονοι με κινητικά προβλήματα, αλλά και με Αλτσχάιμερ.
Κάπως έτσι, λοιπόν, διαμορφώθηκε το πολιτικό σκηνικό του τόπου μας για την επόμενη πενταετία!
Γ.Τ.


 
Δεν εκλέγεται ο Μωραΐτης στον Τόπειρο
 Εντύπωση προκάλεσε η αποτυχία του προέδρου του ΕΒΕ Ξάνθης, Στέλιου Μωραΐτη να επανεκλεγεί στο δημοτικό συμβούλιο Τοπείρου. Παρά το γεγονός ότι ο συνδυασμός του Θωμά Μίχογλου τα πήγε εξαίρετα, φτάνοντας τους 6.000 σταυρούς, ωστόσο, ο «υπαρχηγός» του Στέλιος Μωραΐτης, που ήταν από τα πιο προβεβλημένα στελέχη την προηγούμενη τετραετία, δεν καρπώθηκε την επιτυχία αυτή του συνδυασμού και δεν μπήκε καν στο δημοτικό συμβούλιο αφού κατέλαβε την 36η θέση σε ψήφους με καταμετρημένα τα 29 από τα 33 εκλογικά τμήματα και δεδομένου ότι κ. Μίχογλου εκλέγει τους πρώτους 16 δημοτικούς συμβούλους ο κ. Μωραϊτης δεν θα είναι στο δημοτικό συμβούλιο.
Μ.Ξ.


 
Χωριό που φαίνεται…
 Θα μιλάμε πολλές μέρες και θα αποτιμάμε το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά σε πρώτη ανάγνωση… θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στον τίτλο: Πλήρης θρίαμβος του Αλέκου Κοντού! Και επειδή «χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει….»: Πρωτιά του Γιώργου Παυλιδη στην Περιφέρεια, εκλογή του Θωμά Μίχογλου στο δήμο Τοπείρου, μεγάλη πρωτιά Τσιτιρίδη στα Άβδηρα αλλά και προβάδισμα Δημαρχόπουλου στην Ξάνθη! Αν δεν είναι αυτό θρίαμβος τότε τι είναι;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Γιορτινό Ι Φάγαμε και ήπιαμε, θα έλεγα υπερβολικά για αρκετούς από μας, άλλοι χόρεψαν δημο…