Σχόλια 24-04-2013

0
Δόση – δόση, η Ελλάδα θα γλυτώσει ή στο τέλος θα τα κακαρώσει;
 
 
Πρωτοβουλίες θέλει


 Στη Θεσσαλονίκη ο εκεί δήμαρχος Γ. Μπουτάρης, με ενέργειες και αποφάσεις του, έχει αυξήσει σημαντικά την προσέλευση τουριστών από την Τουρκία.
Μάλιστα, στις αρχές Ιουλίου θα εγκαινιασθεί το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ για να μπορούν να το επισκέπτονται οι τουρίστες.
Ευκαιρία για μας παρόμοια ακριβώς δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως άλλα μουσουλμανικά μνημεία που μπορούν και πρέπει να προβληθούν. Ένα από αυτά στο Σέλινο, που χρόνια τώρα περιμένει την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών. Είναι ένα από τα μνημεία που θα προσέλκυαν τουρίστες αν προβάλλονταν σωστά.
«Ε»
 
Ο δρόμος…


 Η υπόθεση του δρόμου προς Βουλγαρία απέκτησε τον τελευταίο καιρό μια νέα διάσταση. Κι αυτό οφείλεται στο ότι δόθηκε εντολή άνωθεν να υλοποιούν οι εκεί αστυνομικοί τη δέσμευση της απαγόρευσης εισόδου αυτοκινήτων άνω των 2 τόνων.
Οι εμπνευστές αυτής της απαγόρευσης στον Άγιο Κωνσταντίνο είναι προφανές ότι δυναμιτίζουν τη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών από τις δύο πλευρές. Μάλιστα ο τουρισμός της Ξάνθης, λένε, θα υποστεί καθίζηση για φέτος το καλοκαίρι και θα εξαφανιστεί όταν τελειώσει ο δρόμος από Κομοτηνή.
Ήδη οι Βούλγαροι αντιδρούν όπως και οι Έλληνες εξαγωγείς προς Βουλγαρία. Οι ευθύνες υπάρχουν τόσο προς Επιμελητήριο όσο και Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης που δημιούργησαν το όλο θέμα.
«Ε»
 
Πορεία χωρίς πυξίδα


 Οι σώφρονες το παραδέχονται. Κι αυτοί που δεν έχουν παρωπίδες και βλέπουν την πραγματικότητα που υπάρχει στη χώρα. Ότι η χώρα πορεύεται χωρίς πυξίδα, χωρίς πρόγραμμα και στόχο.
Κι αυτά για να γίνουν πρέπει να τα κάνει η κυβέρνηση και κανείς άλλος. Είναι δική της υποχρέωση η χάραξη της πορείας με συγκεκριμένους στόχους για να βγει η χώρα από την οικονομική ύφεση. Και δυστυχώς, μέχρι στιγμής αυτή η πορεία δεν έχει χαραχθεί!
«Ε»
 
Πόσα απέμειναν;


 Σπάνια συναντάς πλέον αυτήν τη γραφική εικόνα στα χωριά μας. Κάποιος αγρότης που δεν έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει…Datsun εξακολουθεί παραδοσιακά τη μετάβασή του στο χωράφι ή στις κατσίκες με το γαϊδουράκι ή το μουλάρι.
Εξάλλου ο σανός κοστίζει πολύ λιγότερο από τη βενζίνη. Το πρόβλημα όμως είναι, μήπως αυτά τα ζωντανά καταλήξουν κάποτε στο…πιάτο μας, όπως μας τα σέρβιραν κάποιοι εισαγωγείς από το εξωτερικό.
Α.Π.
 
Είπε


 Δένδιας: «Ό,τι συνέβη στη Μανωλάδα αντίκειται στην έννοια της ανθρωπιάς». Σωστά. Και ό,τι συνέβη στην Ελλάδα επίσης. Να τα λες όλα υπουργέ.
«Ε»
 
Ποτέ την Κυριακή


 Εκείνο που τρομάζει περισσότερο απ’ όλα στην απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δεν είναι τόσο η νεοφιλελεύθερη εμμονή, όσο οι κίνδυνοι που θα διαπεράσουν την ήδη κουρασμένη αγορά, τους ψυχολογικά επιβαρυμένους εργαζομένους, την ίδια την υπόσταση της συνοχής της τρικομματικής κυβέρνησης.
Η αγορά ήδη κλονίζεται από τη ραγδαία πτώση της κατανάλωσης και την ύφεση, δεν αντέχει άλλη μία αποπροσανατολιστική θρυαλλίδα. Και είναι απορίας άξιον πώς συνεχίζονται οι διαρροές, όταν το θέμα των Κυριακών προκαλεί την οργίλη αντίδραση των εμπόρων, των εργαζομένων, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Το Υπουργείο χάνει έτσι το πλεονέκτημα σοβαρότητας και ευθύνης, μάλλον απομονώνεται από τις εξελίξεις, υποκαθιστά τους θεσμικούς του συνομιλητές με αυτόκλητους “εμπειρογνώμονες” και “ειδικούς”. Αλλά έχει και άλλες διαστάσεις το θέμα.
Νομίζω ότι… μία Μανωλάδα μας είναι αρκετή σε αυτόν τον τόπο. Οι εργαζόμενοι δεν είναι φαραωνικοί σκλάβοι, έχουν απαράγραπτο δικαίωμα στην ξεκούραση και στον ελεύθερο χρόνο. Αλλά και οι μικρομεσαίοι έμποροι αδυνατούν να κάνουν νέες προσλήψεις, ν’ ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις αυξημένες λειτουργικές τους δαπάνες.
Ποιος ωφελείται, λοιπόν; Μόνο η αυταρέσκεια και η βουλιμική προσήλωση όσων προσπαθούν να εμφανιστούν ως “μεταρρυθμιστές”, μόνο οι προαγωγικές εξετάσεις στην επόμενη τροϊκανή τάξη. Πειράματα και ημίμετρα στην αγορά δεν χρειάζονται. Μόνο σοβαρός σχεδιασμός για να αντιμετωπίσει τα οξυμμένα προβλήματά της.
Ο.Γ.
 
Φράουλες και αίμα


 Κι αν μέσα στην περιτοιχισμένη σιωπή της πόλης ακούσετε μία στριγγή φωνή να λέει: «ποτέ ξανά!», να ξέρετε ότι έρχεται αυτή η φωνή από τη Μανωλάδα.
Και αν λέμε πολλά και προσπαθούμε να εξωραΐσουμε τις συμπεριφορές μεγαλοτσιφλικάδων κι αν η εθνική μας μοναξιά έχει το χρώμα των Πακιστανών κι αν σταυροκοπιόμαστε 7 φορές την ημέρα στον θεό της υποκρισίας, η Μανωλάδα θα είναι πάντα παρούσα για να θυμίζει πως κάτι κάνουν λάθος ορισμένοι σε αυτόν τον τόπο.
Κι αν κούφια, δηκτικά σχόλια -κατόπιν εορτής- πάνε να σκεπάσουν τις ευθύνες, έχουν γνώση οι φύλακες.
Κι αν μπερδέψαμε από τον πολύ σοβινισμό τη Μανωλάδα με τη φασολάδα κι αν κερδίζουμε από ψευτοεγωισμό στον καθρέφτη, η ανθρωπιά μας πρέπει να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις μας.
Κι αν διαλέγουμε τις συμπεριφορές με βάση το χρώμα του δέρματος κι αν θέλουμε να μην μας πάρουν στο ψιλό στον πολιτισμένο κόσμο, τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να σταματήσουν αμέσως.
Κι αν οι ολίγιστοι της Μανωλάδας δεν εκπροσωπούν το ελληνικό ήθος, εάν οι επιστάτες του σύγχρονου Απαρχάιντ μας είναι απεχθείς, ας λάβουμε επιτέλους μέτρα!
Κι αν το εξπρές του Μεσονυχτίου μέσα στο θερμοκήπιο, το νερό από δεξαμενές, ο χυλός από το αλεύρι για μεσημεριανό είναι μια επονείδιστη πράξη, ας ορθώσουμε το ανάστημά μας στο σκοτάδι.
Κι αν δεν θέλουμε κι άλλες Μανωλάδες κι άλλους Ρίνγκο κι άλλα ψέματα, αν μπουχτίσαμε -λέω- από μπότα και καραμπίνα, ας κάνουμε επιτέλους κάτι…
Ο.Γ.
 
Επίορκοι – κοπανατζήδες και… άλλοι


 Είναι πραγματικά αδιανόητο γιατί έπρεπε να φθάσουμε στο σημερινό χάλι ως χώρα και να μας υποχρεώσουν οι ξένοι… καλοθελητές μας, με εξευτελιστικό τρόπο, για να “ξεκαθαρίσουμε” το Δημόσιο από μερικές χιλιάδες εκ των λειτουργών του που είτε βρίσκονται στις φυλακές λαμβάνοντας ακόμη τον μισθό τους είτε λιμνάζουν οι υποθέσεις τους στα όλως αμφίβολης εγκυρότητας πειθαρχικά συμβούλια ή εισπράττουν από το… σπίτι ή την άλλη εργασία τους τον μισθό τους. Κάτι που έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί από πολλά χρόνια πριν από την Ελληνική Πολιτεία. Αλλά φυσικά η πελατειακή σχέση των πολιτικών μας με αυτά τα φαινόμενα και η συναδελφική σχέση των μελών των διαφόρων συμβουλίων δεν το επέτρεπαν.
Όπως είναι αδιανόητο γιατί επί δεκαετίες υπήρχαν πολλές χιλιάδες τυφλοί, ανάπηροι, υπεραιωνόβιοι, από 100 χρονών και πάνω ή πεθαμένοι από χρόνια που έπαιρναν κανονικά τη σύνταξή τους μετά από πλαστογραφίες ή γνωματεύσεις πραγματικά επίορκων λειτουργών του Δημοσίου. Τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο η επιβάρυνση των Ασφαλιστικών Ταμείων όπως ανακοινώθηκε.
Ελλάς το μεγαλείο σου!
Α.Π.
 
Νέο κόμμα


 Πού το βρίσκουν αλήθεια το κουράγιο και ιδρύουν νέο κόμμα; Για τους κυρίους Οδυσσέα Βουδούρη και Π. Μουτσινά ο λόγος. Τίτλος αυτού: «Η Κοινωνία πρώτα».
Ο πολιτικός φορέας δημιουργήθηκε από τους δύο πρώην βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και νυν ανεξαρτήτων.
«Η Κοινωνία πρώτα», δηλώνουν οι ιδρυτές της, θα είναι ένας διαφορετικός πολιτικός φορέας από τα υπάρχοντα μοντέλα.
-Μεταξύ μας, κάθε καινούριο κόμμα, κίνηση, φορέας ή οτιδήποτε άλλο όνομα πάρει, τα ίδια λέει. Το τι στη συνέχεια κάνει μετράει…
«Ε»
 
Ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς


 Εγκρίθηκε από την Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 7,335 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Μιχάλης Σάλλας, , το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του 10% έχει υπερκαλυφθεί, ενώ μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 570 εκατ. ευρώ τόνισε ο κ. Σάλλας.
Ο κ. Σάλλας τόνισε ότι, η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που παραμένει ιδιωτική και τοποθέτησε την ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης λίγο μετά τα τέλη Μαΐου.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …