marianaxan@yahoo.gr
Μια απ’ τις επτά πληγές του Φαραώ, η ξηρασία πλήττει αγρότες και κτηνοτρόφους αφού τονΝοέμβριο πουπαραδοσιακά θεωρείται ο ένας από τους δύο πιο βροχερούς μήνες τουχρόνου,φέτος, δεν έχειβρέξει σταγόνα…Μεγάλοπρόβλημα αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες σιτηρών (σιτάρια, κριθάριακ.λ.π.)καθώς και της ελαιοκράμβης αφού τα χωράφια που σπάρθηκαν τον Οκτώβριοακόμη δενέχουν πρασινίσει, γεγονός που σημαίνει ότι ο σπόρος δεν έχει φυτρώσει…
O ξηρότερος Νοέμβριος των τελευταίων 80 ετών!
Για τον ξηρότερο Νοέμβριο των τελευταίων 80 ετών κάνουν λόγο οιμετεωρολόγοι.Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμώντουΕθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), εντυπωσιακά χαμηλές είναι οιβροχοπτώσειςτου Νοεμβρίου του 2011, σε πολλές περιοχές της χώρας.
Δαλάτσης: «Θα χρειαστεί να ξανασπείρουμε…»
Για «μεγάλο πρόβλημα» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης ΑγροτώνΞάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης, επισημαίνοντας ότι η ξηρασία του Νοεμβρίουέχει σανσυνέπεια να μην φυτρώσουν τα χωράφια: «Κανονικά τώρα θα’ πρεπε τασιτάρια ναείναι 4 – 5 εκατοστά. Έχουμε μεγάλες απώλειες από τη ξηρασία και απ’ ταπουλιά.Αν πάει έτσι και δεν βρέξει μέχρι την Τετάρτη θα χρειαστεί ναξανασπείρουμε.Ήδη πολλοί αγρότες χαλάνε τα χωράφια αφού εκτιμούν ότι έγινε καταστροφήκαι θαέχουν μεγάλη μέιωση της παραγωγής», τονίζει ο κ. Δαλάτσης στρέφοντας τοβλέμματου στον καιρό αλλά και στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις: «Θα ζητήσουμεαποζημίωσηαπό τον ΕΛΓΑ. Η επανασπορά μεγαλώνει το κόστος παραγωγής». Σημειώνεταιότι απόπολλές πλευρές έχει τεθεί ήδη το θέμα της ενεργοποίησης του ΕΛΓΑ γιατηναποτίμηση των ζημιών, κάτι που συζητήθηκε και στην τελευταία συνάντησητωνεκπροσώπων της Πανελλαδικής Συντονιστικής με την πολιτική ηγεσία τουυπουργείουΑγροτικής Ανάπτυξης το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Από την πλευράτωναγροτών εκτιμάται μάλιστα πως η αύξηση των εισφορών που εισέπραξε φέτοςοΟργανισμός επιτρέπουν την μέριμνά του για αποζημιώσεις όσων πλήττονταιαπό τηνπαρατεταμένη ανομβρία του Φθινοπώρου.
Κουβαλούν νερό με το βυτίο για να πιουν τα ζώα τους…
Μεγάλο πρόβλημα από την ξηρασία αντιμετωπίζουν κάτοικοι της ορεινήςπεριοχής. Όπως μας έλεγε κάτοικος του Λειβαδίτη που έχει 50 αγελάδεςκαθημερινάκουβαλά με το βυτίο νερό από το Καρυόφυτο για να τα ποτίσει καθώς έχειστερέψειη δεξαμενή του οικισμού. Δυσεύρετο είναι το νερό στην περιοχή όχι μόνογια ταζώα αλλά και για τους ανθρώπου που το ξοδεύουν με το σταγονόμετρο. Αλλά και στην πεδινήπεριοχή, μεγάλακόστη λόγω της ξηρασίας γράφουν οιαιγοπροβατοτρόφοι που υποχρεώνονται από νωρίς αυτό τον χειμώνα ναεκτρέφουν ταζώα τους με έτοιμη ζωοτροφή, αφού το χορτάρι στα λιβάδια δεν επαρκείγια νακαλύψει τις διατροφικές ανάγκες των ζώων και ειδικά όσων βρίσκονται στοστάδιοτης αναπαραγωγής.
Να σημειώσουμε ότι στην ανομβρία του Νοεμβρίου ως ένα μεγάλο βαθμόαποδίδεται η αιτία της μη κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη ορεινή ζώνη πουμιαεβδομάδα τώρα καίει τα ξερά φυλλώματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις τηςΠυροσβεστικήςΞάνθης.
Οι μόνοι κερδισμένοι οι βαμβακοπαραγωγοί…
Αν υπάρχουν κάποιοι κερδισμένοι από την ανομβρία είναι οιβαμβακοκαλλιεργητές που είχαν την ευκαιρία να συλλέξουν και τοτελευταίο«καρύδι» της φυτείας τους.