Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πλεόνασμα 5 εκ. ευρώ έχει ο δήμος Ξάνθης

Πλεόνασμα 5 εκ. ευρώ έχει ο δήμος Ξάνθης

0

«Φούσκωσαν» τα έσοδα λόγω μεταφοράς του αποθεματικού των 12 εκ. ευρώ από την προηγούμενη χρήση. Από «Ιερά Εξέταση» των Καρά και Μπαντάκ η Σπανού για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στην Οικονομική Επιτροπή

Παραμένουν ίδια τα τέλη στάθμευσης και το πρόστιμο. Μειώθηκε η τιμή για τα δωμάτια στο Δασικό χωριό το καλοκαίρι

 

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 9μηνο του 2017 ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής που συνεδρίασε την Δευτέρα το μεσημέρι με 7 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, με τον Καρά Αχμέτ από την «Κοινωνία Δημοτών» και τον Σιαμπάν Μπαντάκ από το «Συμμετέχω» μπήκαν σχεδόν όλοι οι κωδικοί και δόθηκαν απαντήσεις από την Προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας κα Σπανού, Παρόλα αυτά και οι δυο καταψήφισαν τον προϋπολογισμό δηλώνοντας ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την πορεία εκτέλεσής του αφού σε πολλές περιπτώσεις …«πέφτει έξω»!

 

Από «Ιερά Εξέταση» η Σπανού για την εκτέλεση του προϋπολογισμού

Ειδικότερα, μια διαφορά 4 εκ. ευρώ περίπου πλεόνασμα παρουσιάζουν τα έσοδα του δήμου καθώς η στοχοθεσία ήταν στα 30 εκ. ευρώ και τελικά τα έσοδα είναι περίπου στα 35 εκ. ευρώ. Όπως εξήγησε η κα Σπανού τα έσοδα είναι φουσκωμένα γιατί επηρεάζονται από το χρηματικό υπόλοιπο των 12 εκ. ευρώ που μεταφέρεται από την προηγούμενη χρήση. Διευκρινήσεις ζητήθηκαν και τα τακτικά εισπραχθέντα έσοδα παρελθόντων ετών που προϋπολογίστηκαν στα 140.000 ευρώ, στην πορεία βεβαιώθηκαν 220.000 ευρώ και εισπράχθηκαν 55. 000 ευρώ. Ο κ. Καρά τόνισε ότι αυτό δείχνει ότι δεν προϋπολογίστηκαν σωστά και η κα Σπανού εξήγησε πως προϋπολογίστηκαν με βάση προηγούμενα έτη και φέτος δόθηκε η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών που αφορούν παρελθόντα έτη αλλά και του 2016. Σ’ ότι αφορά τα έξοδα από τον κ. Μπαντάκ ζητήθηκε διευκρίνιση για ένα κωδικό 5 εκ. ευρώ και η κα Σπανού του απάντησε ότι είναι προϋπολογισμός των επισφαλειών του δήμου. Επίσης της προσοχή του κ. Μπαντάκ τράβηξε και ο κωδικός με τις απλήρωτες υποχρεώσεις του δήμου που ανέρχονται σε 6,5 εκ. ευρώ. Η κα Σπανού είπε πως ο δήμος πληρώνει τις υποχρεώσεις του και όσες δεν πληρώνονται είναι γιατί λείπουν δικαιολογητικά ή ότι υπάρχουν άλλες διαδικασίες. Αναφορικά με τα 6,5 εκ. ευρώ πως είναι τα δάνεια του δήμου που πληρώνονται. Κατά την «εξέταση», αναφέρθηκε ότι ο δήμος δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ φέτος από τα 3,7 εκ. ευρώ του επισιτιστικού προγράμματος ΤΕΒΑ.

Παραμένουν ίδια τα τέλη στάθμευσης και το πρόστιμο

Στην συνέχεια συζητήθηκε το θέμα με τα τέλη στάθμευσης και τα διοικητικά πρόστιμα για το έτος 2018. Η εισήγηση ήταν να παραμείνουν τα τέλη και το πρόστιμο ως έχουν. Από τους κ. Καρά και Μπαντάκ επισημάνθηκε ότι είναι άδικο να πληρώνει το ίδιο ποσό των 20 ευρώ ένας που ενώ έχει πληρώσει το τέλος και αργεί ένα τέταρτο, μ’ αυτόν που δεν πληρώνει καθόλου. Επίσης ο κ. Καρά τόνισε ότι δικαιώνεται η Κοινωνία Δημοτών που επέμενε ότι δεν πρέπει να καταργηθεί η Δημοτική αστυνομία.

Μειώθηκε η τιμή για τα δωμάτια στο Δασικό χωριό το καλοκαίρι

Σ’ ότι αφορά την έκδοση κανονιστική για τον καθορισμό της τιμή στα τουριστικά καταλύματα του Δασικού χωριού έγινε δεκτή από τον πρόεδρο κ. Παπαδόπουλο η πρόταση των Καρά – Μπαντάκ να μειωθεί η τιμή στους τρεις καλοκαιρινούς μήνες από 100 σε 70 για τα δίχωρο και από 50 σε 40 για τα μονόχωρα για να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο επειδή είναι εκτός σαιζόν και να παραμείνει το ίδιο στους υπόλοιπους μήνες. Όπως αναφέρθηκε ο δήμος έχει ζημιά 11.000 ευρώ από την συντήρηση και τα καύσιμα ωστόσο όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος: «Δεν το βλέπουμε επιχειρηματικά. Το Δασικό χωριό είναι ο πόλος έλξης για την ορεινή περιοχή».

Εκτός διαγωνισμού γιατί έδωσαν έκπτωση με δεκαδικά

Τα επόμενα θέματα αφορούσαν τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς προμήθειας γαλακτοκομικών και καυσίμων. Αξιοσημείωτο είναι ότι – όπως εξήγησε ο υπεύθυνος κ. Βαρελτζίδης – η προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια κρέατος, καυσίμων η διάταξη αναφέρει ρητά ότι ο ανάδοχος πρέπει να δίνει έκπτωση σε ακέραιες μονάδες και όχι δεκαδικές κι αυτό ήταν που απέκλεισε αρκετές επιχειρήσεις. Αυτό δεν ισχύει για τα τρόφιμα και τα γαλακτοκομικά.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …