Ντόπια πατάτα …εξ Αιγύπτου

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Κύμα ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων κατακλύζει τις ελληνικέςαγορές με  το ΣΔΟΕκαι τις συναρμόδιεςυπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τουΥπουργείουΠεριφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να επιδίδονται σε«κυνήγι» τωνπαραστατικών αγοράς προκειμένου να πιάσουν εμπόρους κυρίως που«βαφτίζουν»ελληνική την αιγυπτιακή πατάτα ή το αργεντίνικο λεμόνι και τομοσχοπουλούν ωςελληνικό αφού το συσκευάσουν με ελληνικά σήματα σε τιμές ελληνικές,καρπώνονταςτα κέρδη της τεράστιας διαφοράς μεταξύ αγοράς και τελικής τιμής., Καιεπιπλέονεξαπατώντας τους καταναλωτές που νομίζουν ότι αγοράζουν ελληνικόαγροτικόπροϊόν και τελικά βάζουν στο τραπέζι τους αμφιβόλου ποιότητας καιπροδιαγραφώνπροϊόντα.
 
Το «κόλπο» είναι γνωστό…
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Ξάνθης κ. ΚώσταςΔαλάτσης,  μεγαλέμποροιφέρνουν πατάτεςαπό την Αίγυπτο στην τιμή των 44 με 49 λεπτών περίπου το κιλό και ότανφθάνουντα εμπορικά πλοία στον λιμένα Θεσσαλονίκης, η τιμή με τα μεταφορικάανεβαίνειστα 0,60 λεπτά το κιλό. Οι πατάτες Αιγύπτου καταλήγουν σε διάφορεςπεριοχές τηςχώρας (Θήβα, Πελοπόννησο κ.α.) και παίρνουν την «ελληνική ταυτότητα» σεσυσκευαστήρια ως εγχώριες. Το επόμενο βήμα είναι να πουληθούν ωςελληνικό προϊόνμε τιμή χονδρικής περίπου 0,70 λεπτά το κιλό. Όμως αυτό το φαινόμενοδεν έχεινα κάνει μόνο με τις πατάτες σημειώνουν αλλά και με σιτάρι από τηνΟυκρανία καιτο Καζακστάν, λεμόνια από την Αργεντινή και την Τουρκία, τομάτεςΜαρόκουκ.λ.π.: «Πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό. Εμείς οι έλληνες αγρότεςέχουμεμεγάλο κόστος παραγωγής και δεν μπορούμε να πουλήσουμε σ’ αυτές τιςτιμές πουαγοράζουν οι έμποροι από Αίγυπτο ή άλλες χώρες. Όμως τηρούμε όλες τιςοδηγίεςστα φυτοφάρμακα και τα προϊόντα μας είναι ποιοτικά. Σεβόμαστε τονκαταναλωτή.Ποιος μας διασφαλίζει ότι σ’ αυτές στις χώρες τηρούνται οι προδιαγραφέςκαιτελικά ο έλληνας καταναλωτής γνωρίζει τι βάζει στο τραπέζι του και τοπληρώνειμάλιστα ως ελληνικό», τονίζει ο κ. Δαλάτσης επιζητώντας εντατικοποίησητωνελέγχων ώστε να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο της εξαπάτησης και τηςκερδοσκοπίας εις βάρος των ελλήνων αγροτών και του έλληνα καταναλωτή.
 
Τους «κυνηγά» και ο καιρός…Η ανομβρία κατέστρεψε τα στάρια
Όμως οι αγρότες μας πέραν αυτού του φαινομένου έχουν νααντιμετωπίσουν μια δύσκολη αγροτική χρονιά αφού εκτιμούν ότι λόγω τηςανομβρίαςκαι της ξηρασίας στα σιτηρά θα έχουν μείωση της παραγωγής της τάξης του70 – 80% και από κει που πέρσι αλώνισαν από 300 – 600 κιλά το στρέμμα φέτοςμετά βίαςθα φράσουν τα 200 κιλά ενων μερικά χωράφια θα μείνουν αλώνιστα: «Οκαιρός μαςέπαιξε άσχημα παιχνίδια φέτος. Αυτές οι ψιχάλες δεν κάνουν τίποτε. Τοκακόέγινε στα σιτάρια Αυτό που θα προσπαθήσουμε τώρα είναι να πάρουμεαποζημιώσειςαπό τον ΕΛΓΑ».
 
Ο ΕΛΓΑ και το …παράπονο του ξανθιώτη αγρότη
Αλλά και στον ΕΛΓΑ τα πράγματα αλλάζουν καθώς αλλάζει ο τρόποςκράτησης της εισφοράς των αγροτών με την κατάργηση που 3% στα τιμολόγιααγοράςκαθώς οι έμποροι το εισέπρατταν από τους αγρότες αλλά δεν το απέδιδανόλο στονΕΛΓΑ και γι’ αυτό το υπουργείο κατέληξε σε ένα άλλο μέτρο την απόδοσημε βάσητους πίνακες και ανά στρέμμα. Ο κ. Δαλάτσης εκτιμά ότι θα υπάρξουν καισ’ αυτόαδικίες εις βάρος των αγροτών αφού ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση τηστρεμματική απόδοση όμως το θεωρεί καλύτερο από το πρώτο αφού φεύγουναπό τημέση οι έμποροι. Τέλος να σημειώσουμε ότι οι αγρότες της Ξάνθης έχουνλόγους νανιώθουν παραπονεμένοι αφού ενώ στους γειτονικούς νομούς Κομοτηνής –Καβάλαςέχουν πληρωθεί τις επιστροφές ΦΠΑ καθώς και το πρόγραμμα Natura 2009 ( 25%αγρανάπαυσης μεεπιδότηση 50 ευρώ /στρέμμα) στο νομό μας ακόμη… έχουν λαμβάνειν!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…