Λύση στην κρίση: «ΟΧΙ» στην τρόικα

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Έναδεύτερο ιστορικό «ΟΧΙ» (εν’ όψει και της επετείου του «ΟΧΙ του ‘40»)αλλά αυτήτην φορά στην Τρόικα,  πρότεινεοκαθηγητής Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης ως μοναδική λύση διεξόδουαπό τηνκρίση που ταλανίζει εδώ και 2 χρόνια τη χώρα μας. Παράλληλαυπογραμμίζοντας ότιτο πρόβλημα του χρέους δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο και σεσυνάρτηση με τοπόσο επηρεάζει το ευρώ  τόνισε:«αςαφήσουμε τους Ευρωπαίους να βγάλουν το φίδι απ’ την τρύπα…» δίνονταςέτσι τομήνυμα ότι το πρόβλημα αφορά συνολικά στην Ευρωζώνη και έτσι πρέπει ν’αντιμετωπιστεί. Ο διαπρεπής καθηγητής Οικονομικών βρέθηκε στην Ξάνθηεπ’ευκαιρία της παρουσίασης του νέου του βιβλίου με τίτλο: «ΚρίσηςΛεξιλόγιο. Οιοικονομικοί όροι που μας καταδυναστεύουν» και σε εκδήλωση πουπραγματοποιήθηκετην Δευτέρα στην 8 το απόγευμα στην αίθουσα του Ιδρύματος ΘρακικήςΤέχνης καιΠαράδοσης (Π), μύησε τους Ξανθιώτες στην οικονομική του θεωρίααναλύοντας τουςοικονομικούς όρους που μπήκαν στην μετά κρίση εποχή στη ζωή και στολεξιλόγιόμας και απάντησε στις ερωτήσεις τους αναφορικά με τα αίτια που μαςοδήγησανεδώ, τι σημαίνει «κούρεμα» (εν’ όψει και της Συνόδου Κορυφής) και πόσοαυτό θαεπηρεάσει την καθημερινότητα μας καθώς επίσης και το τι πρέπει να γίνειγια ναβγούμε απ’ του τούνελ…
 
Αναγκαίαη αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό αλλά όχι ικανή για έξοδο από την κρίση
 «Είμαστεόλοι συνυπεύθυνοι και για το πολιτικόσύστημα και για το οικονομικό σύστημα. Είμαστε όλοι ενεργοί πολίτες και οι εξελίξεις εξαρτώνται από το τισκέφτεται καιτι πράττει ο καθένας μας», επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης και τάχτηκε σαφώςυπέρ τηςαλλαγής πολιτικού σκηνικού: «Μια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό είναιαπόλυτααναγκαία», εξηγώντας παράλληλα ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θ’αλλάξεικάτι και στο οικονομικό σκηνικό καθώς κάποιες αποφάσεις είναιειλημμένες(Μνημόνιο) ενώ η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους είναι μονόδρομος. 
 
Το«κούρεμα» έπρεπε να γίνει πριν 2 χρόνια…
Σ’ότι αφορά το «κούρεμα» του χρέους, δηλαδή την μερική διαγραφή του ο κ.Βαρουφάκη εξέφρασε την άποψη ότι αυτό καθυστέρησε και ότι έπρεπε ναέχει γίνειπριν δύο χρόνια επειδή το ελληνικό δημόσιο δεν μπορούσε ν’ ανταπεξέλθεικαιμπήκε σ’ ένα φαύλο κύκλο με απανωτό δανεισμό και διόγκωσης του χρέους:«Ημερική διαγραφή του δημόσιου χρέους δηλαδή το κούρεμα ήταν και είναιαναπόφευκτη το ότι την καθυστερήσαμε τόσο πολύ κάνει την κρίσηχειρότερη. Δενμπορούμε να το πούμε τι θα συμβεί Το θέμα είναι υπό τι όρους θα μας αφήσουν να κουρέψουμε το χρέος».
 
Γιανα παραδειγματιστούν οι Ιταλοί…
Αναφορικάμε τα παιχνίδια που «παίζονται» στην Ευρώπη και κυρίως από τονΓαλλογερμανικόάξονα ο  κ.Βαρουφάκης εξέφρασε ως βάσιμοφόβο το «κούρεμα» να μην επιλέγεται ως λύση για την Ελλάδα και τονελληνικό λαόν’ ανανήψει αλλά για …παραδειγματισμό των Ιταλών: «Ο μεγαλύτεροςκίνδυνος γιατον ελληνικό λαό αυτή τη στιγμή να μας αφήσουν οι Γερμανοί  να κάνουμε κούρεμα όχι γιανα ανανήψει οελληνικός λαός αλλά για να παραδειγματιστούν οι Ιταλοί ότι μπορούν ναγλυτώσουναπ’ το χρέος τους χωρίς να ματώσουν κι εκείνοι. Η αύξηση της ελληνικήςφτώχειαςδεν έχει στόχο τη βελτίωση των δημοσιονομικών της ελληνικής οικονομίας αλλά τον παραδειγματισμό τηςΙταλίας».
 
Μας«κούρεψαν» ήδη…
Απαντώνταςσε ερώτηση του «Ε» κατά πόσο θα επιβαρυνθεί η καθημερινότητα του πολίτημε ένα«κούρεμα» του χρέους ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι ουσιαστικά δεν μπορείνα τηνεπηρεάσει γιατί ο ελληνικός λαός είναι ήδη …κουρεμένος και ότι έχειυποστείεπίθεση «φτώχειας» εδώ και δύο χρόνια: «Η καθημερινότητα του πολίτη μεμικρέςεξαιρέσεις έχει καταβαραθρωθεί εδώ και 1, 5 χρόνο. Κάτι γίνεται κάθεμέρα εδώκαι δύο χρόνια τώρα. «Κούρεμα», η μερική διαγραφή χρέους,  μια συμφωνία με τουςδανειστές του. Αυτόέπρεπε να γίνει πριν δύο χρόνια γιατί το ελληνικό δημόσιο δεν μπορούσεν’ανταπεξέλθει και οι δανειακές συμφωνίες με την τρόικα λένε «δεν έχεις να πληρώσεις θα σου δώσω εγώκαι κάποια στιγμή θα μου τα επιστρέψεις με τόκο υπό τον όρο ότι εσύ θαμειώσειςτο ΑΕΠ σου,  τοεθνικό σου εισόδημα». Ηδυνατότητα σου να πληρώνεις τα δάνεια μικραίνει μακροπρόθεσμα εκτός ανγίνειθαύμα,  όμως στηνοικονομία δεν γίνονταιθαύματα κι αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά τα δάνεια που πήραμε δυσχεραίνουντοχρέος μειώνοντας το εισόδημα και βάζοντας μας ακόμη πιο βαθιά στηντρύπα…».
 
Μόνηλύση : ΟΧΙ στην Τρόικα
Ωστόσοο κ. Βαρουφάκης απέκλεισε ως λύση την έξοδο από το ευρώ, τονίζοντας ότι  έτσι θα ξαναδημιουργηθούνοι …μαυραγορίτες:«Όσο υπάρχει το ευρώ, η δημιουργία μιας νέας δραχμής θα προκαλούσε δύοΕλλάδες,την Ελλάδα της Μαύρης Αγοράς που θα λειτουργεί με ευρώ και θαεκμεταλλευτούν οιέχοντες και κατέχοντες και μια Ελλάδα της φτηνής και όλο και πιο φτηνήςδραχμής, άρα η έξοδος από το ευρώ δεν είναι λύση» σημειώνοντας ότι «ημοναδικήλύση τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωζώνη είναι να σπάσει οφαύλος-κύκλος και η Κυβέρνηση να πει όχι στους όρους της Τρόικας και ναπείσειτου Ευρωπαίους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.».
 
Μεγάληκοσμοσυρροή στην εκδήλωση
Κατάμεστηήταν η αίθουσα του Ιδρύματος, ενδεικτικό της αγωνίας των συνδημοτών μαςαλλάκαι της δίψας τους για ενημέρωση από ανθρώπους που έχουν κάτι να πουνσταβασανιστικά ερωτήματα που τον καταδυναστεύουν και αφορούν το μέλλον του.  Μετά το τέλος τηςπαρουσίασης του βιβλίου τοοποίο προλόγισε ο γενικός γραμματέας ΑΜΘκαι καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας του ΑΜΘ κ. Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου,ο κ.Βαρουφάκης απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού επί δύο ώρες τουλάχιστον.Ωςαίτια της κρίσης ανέφερε την διόγκωση του χρηματοπιστωτικού συστήματοςκαι το«ξεφούσκωμά» του σε διεθνές επίπεδο αλλά και σε αλληλουχία με την κρίσητου καπιταλιστικούσυστήματος. Σ’ ότι αφορά τη χώρα μας τόνισε ότι η κρίση βρήκε ανίσχυρητηνοικονομία μας και ανέφερε μια σειρά παθογενειών: όπως η φοροδιαφυγή, ηγιγάντωση και οι τεράστιες δαπάνες του δημόσιου τομέα, οι πελατειακές σχέσεις , η γραφειοκρατία πουσυνέβαλλαν στο να βρεθεί η χώρα μας σε περιδίνηση κρίσης.   
 
«ΚρίσηςΛεξιλόγιο»
Σ’ότι αφορά το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη, ο ίδιος είπε ότι γεννήθηκε απότηναναγκαιότητα να εξηγηθούν οικονομικοί όροι όπως CDS,spreads κ.λ.π. που έχουν εισβάλλει στη ζωήμας. Οι Ξανθιώτες σεμεγάλη πλειοψηφία(παρά την κρίση) αγόρασαν το βιβλίο του κ. Βαρουφάκηκαιμάλιστα περίμενα υπομονετικά να το υπογράψει… 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…