«Χτυποκάρδια» στα Λύκεια

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
 
 «Ό γέγραπται γέγραπται» στις πανελλαδικές του2011 και η «ώρα της κρίσης» για τους υποψηφίους για ΑΕΙ και ΤΕΙ ήτανχθες τομεσημέρι οπότε αναρτήθηκαν σ’ όλα τα Λύκεια της χώρας οι βαθμολογίεςτης.116.000 …χτυποκάρδια αφού τόσοι ήταν οι υποψήφιοι πανελλαδικά με ταμάτιακαρφωμένα στους πίνακες ανάρτησης των Λυκείων κοιτούσαν εναγωνίως τιςεπιδόσειςτους στα 6 ή 7 μαθήματα των πανελληνίων, επιδόσεις που ως ένα μεγάλοβαθμόκρίνουν το μέλλον τους…
 
Χαμηλότεροι βαθμοί για Νέα –Αρχαία – Μαθηματικά
Λίγο μετά τις 11 έγινε η ανάρτησηστην Ξάνθη και οι 876 υποψήφιοι έσπευσαν στα Λύκειά τους να δουν τουςβαθμούςτους, ενώ είχε προηγηθεί ένας αγώνας δρόμου για να διασταυρωθούν ταστοιχείακαι να ανακοινωθούν πίνακες και στατιστικά. Η πρώτη εκτίμηση για ταγραπτάέγινε από τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ.ΓιώργοΠαπαδόπουλο, ο οποίος μιλώντας στο «Ε» κατέθεσε ως πρώτη διαπίστωση ότιοιβαθμοί είναι λιγάκι πιο χαμηλοί σε σχέση με πέρσι στη ΝεοελληνικήΛογοτεχνίααλλά και στα Αρχαία και στα Μαθηματικά ενώ οι διευθυντές των 3 Λυκείωντουνομού μας, στους οποίους απευθυνθήκαμε δεν θέλησαν να κάνουν κάποιαδιαπίστωσηή εκτίμηση επικαλούμενοι τον φόρτο εργασίας. Μόνο ο διευθυντής του 4οουΛυκείου Ξάνθης κ. Νίκου επεσήμανε ότι οι βαθμολογίες στο 4οΛύκειοείναι πολύ χαμηλές και ενώ πέρσι υπήρχαν δύο παιδιά που συγκέντρωσανπολύυψηλές βαθμολογίες (έως και 19.000 μόρια) φέτος τα μόρια είναι από16.000 καικάτω. Να σημειώσουμε ότι στο 4ο Λύκειοσυστεγάζεται με το 5οΓυμνάσιο και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και σ’ αυτό φοιτούν κατά 65%μουσουλμανόπαιδα.
 
Διευκρινήσεις από το υπουργείο
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα μεέγγραφο της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων τουυπουργείουΠαιδείας, οι βεβαιώσεις πρόσβασης στους αποφοίτους της Γ’ τάξηςημερήσιωνλυκείων και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β’), της Δ’ εσπερινών λυκείων και εσπερινώνΕΠΑΛ (ΟμάδαΒ’), καθώς και σε όσους κατόχους απολυτηρίου επανεξετάστηκαν φέτος σταμαθήματατης τελευταίας τάξης του λυκείου δεν θα χορηγηθούν, πριν παραληφθούναπό τασχολεία οι μηχανογραφικές καταστάσεις στις οποίες θα αναγράφονταιαναλυτικά όλατα βαθμολογικά δεδομένα.
Δηλαδή, οι προφορικοί βαθμοίτετραμήνων, μέσος όρος προφορικών, προσαρμογή προφορικού βαθμού,γραπτοίβαθμοί, βαθμοί πρόσβασης μαθημάτων και γενικός βαθμός πρόσβασης.
 
Πτωτική η πορεία των βάσεων
Σε πανελλαδική κλίμακα πτωτικήαναμένεται η πορεία των βάσεων για την πλειονότητα των τμημάτωνΑΕΙ-ΤΕΙ,εξαιτίας των δυσκολότερων θεμάτων που επιλέχθηκαν συγκριτικά με πέρυσισεαρκετά μαθήματα. Αν και ασφαλέστερες εκτιμήσεις θα προκύψουν μετά τηγνωστοποίηση των στατιστικών των επιδόσεων, φαίνεται ότι η μείωση τωναριστούχων (δεν αποκλείεται να πέσουν κάτω από τις 10.000) θα χαμηλώσειτονπήχη εισαγωγής σε μία σειρά υψηλόβαθμων περιζήτητων σχολών, όπωςΙατρικών,Παιδαγωγικών, Νομικών, Πολυτεχνικών, Οικονομικών κ.ά. της Αθήνας καιτηςΘεσσαλονίκης, ενώ εκτιμάται εντυπωσιακή πτώση στα περιφερειακά τμήματατηςχώρας. Έτσι οι υψηλόβαθμες σχολές του 2ου και του 4ου επιστημονικούπεδίου,δηλαδή οι Φυσικομαθηματικές σχολές, η Πληροφορική και οι Πολυτεχνικές,θα έχουνχαμηλότερη βάση εισαγωγής. Πτώση θα έχουν και οι σχολές του 3ουεπιστημονικούπεδίου, δηλαδή οι Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές,καθώς καιοι Παιδαγωγικές και Νομικές του 1ου επιστημονικού πεδίου. Αντίθετα,άνοδοςαναμένεται για κεντρικά τμήματα με μεσαίες βαθμολογίες, αλλά καιενδεχομένωςγια τα αστυνομικά και στρατιωτικά τμήματα, τα οποία οδηγούν στοΔημόσιο.
 
«Τρέχει» η προθεσμία για ταμηχανογραφικά
Εν τω μεταξύ, «τρέχει» ηπροθεσμία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων,προθεσμία ηοποία λήγει στις 28 Ιουνίου. Οι υποψήφιοι κατά την επεξεργασία τουμηχανογραφικού δελτίου τους μπορούν να αντλήσουν αναλυτικές πληροφορίεςείτεαπό την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.grείτε από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr ή από τις οδηγίες πουαποστέλλονται σε όλα τα λύκεια. Οι βαθμολογίες των υποψηφίων των ΕΠΑΛ(ομάδα Α’)αναμένονται λίγες ημέρες αργότερα λόγω του ότι οι εξετάσεις τουςπραγματοποιήθηκαν μεταγενέστερα των γενικών λυκείων.
Οδηγίες για την υποβολή τουμηχανογραφικού δελτίου των υποψήφιων για τα ΑΕΙ εξέδωσε το υπουργείοΠαιδείας.Υπενθυμίζεται πως φέτος θα υποβληθεί για πρώτη φορά υποχρεωτικάηλεκτρονικά. Τομηχανογραφικό δελτίο θα κατατεθεί μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών,στοτέλος του μήνα. Για τη συμπλήρωση του αρχικά θα πρέπει να εισαχθεί ο8ψήφιοςκωδικός που δόθηκε στους μαθητές για τις πανελλήνιες. Στη συνέχεια θαεμφανιστεί ένας κωδικός δελτίου, τον οποίο οι υποψήφιοι πρέπει ναφυλάξουν.Τρία σημεία, που σύμφωνα με το υπουργείο χρίζουν ιδιαίτερης προσοχήςκατά τησυμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι ότι:
-το passwordδίνεται μόνο από το σχολείο
-η οριστικοποίηση τουμηχανογραφικού πρέπει να γίνει μέσα στις προθεσμίες, ενώ μετά τηνοριστικήυποβολή δεν παρέχεται η δυνατότητα αλλαγών και τροποποιήσεων
-η δήλωση του υποψηφίου ότιανήκει σε μια από τις ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνες οικογένειες,μονογονεϊκέςκλπ) πρέπει να συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
 
3.188 νέοι φοιτητές στο ΔΠΘ –584 στην Ξάνθη
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείαςπου έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την κατανομή του αριθμού τωνεισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο ΔΠΘ θα εισαχθούν φέτος  3.188 νέοι φοιτητές, πουέδωσαν πρώτη φοράπανελλήνιες εξετάσεις, 357 θέσεις που δίνεται για τους υποψηφίουςημερήσιων ΓΕΛκαι ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που διεκδικούν ποσοστό θέσεων εισακτέων 10%, χωρίςνέαεξέταση.
Στην Κομοτηνή θα εισέλθουνπαραπάνω από τους μισούς φοιτητές (1.840) και στις σχολές τηςΑλεξανδρούποληςκαι Ορεστιάδας οι υπόλοιποι 726 φοιτητές. Στην Ξάνθη και στα τμήματατηςΠολυτεχνικής προβλέπεται η εισαγωγή 584 νέων φοιτητών και συγκεκριμένα:
 
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ          72
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ &ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ      238
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙΔΙΟΙΚΗΣΗΣ          90
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ        54

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…