Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 «Μπαϊράκι» από την ΠΑΣΠ Ξάνθης για το σύλλογο μελών ΔΕΠ

«Μπαϊράκι» από την ΠΑΣΠ Ξάνθης για το σύλλογο μελών ΔΕΠ

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Με σκληρή ανακοίνωση εναντίον τουσυλλόγου μελών ΔΕΠ της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ η ΠΑΣΠ Ξάνθης, πουπρόσφατααναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές του ενιαίου συλλόγου,γνωστοποιεί την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ «πράσινων» φοιτητών καικαθηγητών, σχετικά με την καταγγελία της εναντίον της συμπεριφοράςσυγκεκριμένου καθηγητή.
Η ΠΑΣΠ διαμαρτύρεται γιατί, όπωςσημειώνει, διαπιστώνει μεροληπτική στάση μερίδας μελών ΔΕΠ προς τηνπαράταξηκαι μέλη της, μέσα από ενέργειες που κατά την άποψή της καταδεικνύουνότι δενυπάρχει πρόθεση σοβαρής επίλυσης καίριων ζητημάτων που αφορούν τηλειτουργίατης Πολυτεχνικής σχολής, αλλά περιορίζονται στο να πληγεί ησυγκεκριμένηπαράταξη. Αφορμή για την καταγγελία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΑΣΠστάθηκετόσο η έκδοση ανακοίνωσης από μέρους του συλλόγου μελών ΔΕΠ, ωςαπάντηση μεσκληρή γλώσσα στην διαμαρτυρία της παράταξης για μεροληπτική στάσηκαθηγητήαπέναντι σε φοιτητή της παράταξης, αλλά και η κλήση κατάθεσης σε ΕΔΕπουδιενεργήθηκε προχθές για το θέμα της στατικότητας του κτιρίου τουαναγνωστηρίου, για το οποίο υπάρχει μακρά ιστορία διαμάχης ανάμεσα στιςηγεσίεςτου πανεπιστημίου και τις παρατάξεις της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ. Στελέχη τηςπαράταξης εκφράζουν τη θέση ότι μία μερίδα μελών ΔΕΠ, οδηγώντας τηναντιπαράθεση στα άκρα θίγουν το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας,που ποτέμέχρι τώρα δεν είχε εφαρμόσει ανάλογες μεθόδους με μέλη φοιτητικώνπαρατάξεων,τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμούν κρίσιμα προβλήματα για τη λειτουργίατουπανεπιστημίου για τα οποία η ΠΑΣΠ έχει δείξει ενδιαφέρον να αναδείξεικαι νασυνδράμει.
 
«Δεν έχουμε καμία αντιπαράθεσημε κανέναν»
Αναζητώντας την πηγή τηςαντίδρασης της ΠΑΣΠ, επικοινωνήσαμε με τον αντιπρόεδρο του συλλόγουμελών ΔΕΠκαι αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησηςκ.Παντελεήμονα Μπότσαρη, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι η διαφωνία της ΠΑΣΠαφορά στογεγονός της απόρριψης της εξουσιοδοτημένης Επιτροπής ΧορήγησηςΕπαγγελματικώνΔικαιωμάτων αίτησης μηχανικού για χορήγηση της άδειας, στην οποίαεπιτροπήσυμμετείχε ως μέλος από την πλευρά του πανεπιστημίου και οσυγκεκριμένοςκαθηγητής. Η Επιτροπή είναι 3μελής και η σύστασή της αφορά στηναρμοδιότητα τουΤεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Για το λόγο αυτό, ο κ. Μπότσαρηςξεκαθάρισε από την αρχή ότι ο σύλλογος μελών ΔΕΠ δεν έχει αρμοδιότητανα κρίνειοποιαδήποτε απόφαση της Επιτροπής, η οποία και σε άλλες περιπτώσειςέχει προβείστην άρνηση χορήγησης άδειας όταν κρίνει ότι τα προσόντα δεν πληρούνται(αν καιαυτό συμβαίνει σπάνια). Ο δε, υποψήφιος έχει τη δυνατότητα νασυμμετέχει εκνέου την επόμενη φορά στην εξέταση που πραγματοποιείται 3 φορές τοχρόνο.
Παρόλα αυτά, ο σύλλογος σταπλαίσια τήρησης μίας δημοκρατικής λειτουργίας ζήτησε τη γνωμοδότηση τουΤΕΕ επίτου θέματος και κάλεσε και τα δύο μέρη να παραθέσουν τις απόψεις τους,ώστε ναδιαμορφώσει άποψη επί του θέματος, όπως εξηγεί ο κ. Μπότσαρης,λέγοντας:«Καλέσαμε και τα δύο μέρη για να επιλυθεί το ζήτημα, θεωρώντας τοευθύνη μας νατο εξετάσουμε».
Από τη διαδικασία, αυτό πουπροέκυψε είναι ότι η καταγγελία της ΠΑΣΠ δεν ήταν πλήρως τεκμηριωμένηκαι ενπάσι περιπτώσει δεν μπορεί να χρεωθεί σε ένα πρόσωπο η απόφαση μίαςεπιτροπήςπου αποφάσισε κατά πλειοψηφία», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του συλλόγουπουσυμμετείχε σε αυτή την ιδιότυπη συνεδρίαση.
Το ΤΕΕ μέχρι σήμερα δεν έχειαποστείλει κάποια απάντηση στο αίτημα των καθηγητών για γνωμοδότηση,αλλά σεκάθε περίπτωση ο σύλλογος υιοθέτησε την άποψη ότι ο τεχνικός φορέαςέχει τηνευθύνη της σύνθεσης της επιτροπής και άρα τα μέλη ΔΕΠ δεν έχουν καμίααρμοδιότητα.
Για το λόγο αυτό, ο κ. Μπότσαρηςσημειώνει: «μας στεναχώρεσε πάρα πολύ αυτή η στάση της ΠΑΣΠ καινιώθουμεαδικημένοι, γιατί έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν πριν καν εκφράσουμε τηνάποψή μας,τη στιγμή που μοναδικό μας μέλημα ήταν να ενεργήσουμε με δημοκρατικότρόπο καινα ακούσουμε και τις δύο πλευρές».  
 
(Α)διαφανείς ήρωες…
Με αυτό τον τίτλο δημοσιοποίησετην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΠ Ξάνθης, ορμώμενη από το γεγονός ότι παρά τιςκαθημερινές καταγγελίες παρατάξεων για πλήθος θεμάτων, για πρώτη φορά οσύλλογος καλεί τους φοιτητές να απαντήσουν. Η ανακοίνωση αναφέρει ταπαρακάτω:
«Η πάταξη κάθε φαινομένουδιαπλοκής και η διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν ταπανεπιστημιακάδρώμενα, αποτελεί εγχείρημα μείζονος σημασίας για την παράταξη τηςΠ.Α.Σ.ΠΞάνθης. Έχοντας ως γνώμονα την διασφάλιση ενός υγιούς πλαισίου μέσα στοοποίοοφείλουν να προάγονται οι πολιτικές δράσεις και ο συνδικαλισμός,σταθήκαμε όλααυτά τα χρόνια επικριτικά απέναντι σε γεγονότα που έθεταν σε πρώτημοίρα ταμικροπολιτικά συμφέροντα και τον παραγκωνισμό της πολιτικής.
Ενώ θα περίμενε κανείς ότι ηακαδημαϊκή κοινότητα θα ταχθεί σύσσωμη στην προσπάθεια πάταξης κάθεφαινόμενουδιαφθοράς και υποβάθμισης του πανεπιστημίου, τα γεγονότα που λαμβάνουνχώραιδιαίτερα την φετινή χρονιά, διαψεύδουν πανηγυρικά κάθε τέτοιαπροσδοκία. Αντίαυτού, βρεθήκαμε απέναντι σε μία ολομέτωπη επίθεση συγκεκριμένων ομάδωνκαθηγητών με σκοπό τη διάλυση μέχρι τελικής πτώσης της παράταξης μας.
Ο Σύλλογος των μελών ΔΕΠ τηςΠολυτεχνικής Σχολής (ΕΣΔΕΠ) επέλεξε για πρώτη φορά στην ιστορία του νααπαντήσει με ανακοίνωση εις βάρος της παράταξης της Π.Α.Σ.Π. επειδήΤΟΛΜΗΣΕ νακαταγγείλει τις δράσεις συγκεκριμένου καθηγητή. Μετά την άρνηση μας ναυποκύψουμε στο εκβιαστικό δίλημμα που τέθηκε από κάποιους καθηγητές καιαφορούσε στην ανάκληση της καταγγελίας μας, ειδάλλως θα προέβαιναν σεανακοίνωση εις βάρος μας, ακολούθησε η πρόσκληση από την ΕΣΔΕΠπροκειμένου ναΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΜΕ για την ενέργειά μας! Σε μια στημένη διαδικασία όπουπαρόντες ήταν4 καθηγητές, το σχήμα της ΕΑΑΚ και η «κατηγορούμενη» παράταξη τηςΠ.Α.Σ.Π.,αρνηθήκαμε για δεύτερη φορά να ανακαλέσουμε την καταγγελία μεαποτέλεσμα ηΕΣΔΕΠ να κάνει πράξη το στυγνό εκβιασμό της.
Ο Δούρειος Ίππος αυτής τηςπροσπάθειας όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Αφού τελικά οι Κασσάνδρες πουεπικαλούνταν κατάρρευση του αναγνωστηρίου στις 5 Μαρτίου δενεπιβεβαιώθηκαν,κάποιοι άνθρωποι θέλησαν να δείξουν την πυγμή τους απειλώντας θεούς καιδαίμονες. Για πρώτη λοιπόν φορά μετά την Μεταπολίτευση καλούνταιφοιτητές καισυνδικαλιστές από τον χώρο της Π.Α.Σ.Π., να καταθέσουν, ως άλλα μέλητρομοκρατικής οργάνωσης, σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) πουδιεξάγεται δύοσχεδόν μήνες απ’ την στιγμή που ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ το ζήτημα με το χώρο τουαναγνωστηρίου.
Προκαλεί θλίψη και αποτροπιασμό,άνθρωποι που ασκούν διοίκηση και διδακτικό έργο στο πανεπιστήμιο, ναπροβαίνουνσε τέτοιες ενέργειες χρησιμοποιώντας λογικές νεοκαισαρισμού, όταν γιαπολύσοβαρότερα ζητήματα που αφορούν καίρια προβλήματα του ΔημόσιουΠανεπιστημίουτηρούν μακρά σιγή ιχθύος:
• Δύο χρόνια μετά την κατάληψηκτηρίων της Πολυτεχνικής από ομάδα αναρχικών και παρά την υιοθέτησηπλαισίωντης Π.Α.Σ.Π. τα οποία προωθήθηκαν προς τις διοικητικές αρχές, ουδεμίαενέργειαέχει πραγματοποιηθεί για τη λύση αυτού του ζητήματος
• Τα κτήρια των εστιών παραμένουνγια πολλοστή χρονιά χωρίς την ύπαρξη πόσιμου νερού, παρά τις προτάσειςπουέχουν κατατεθεί από την παράταξη μας εδώ και αρκετό διάστημα
• Το ζήτημα της σίτισης και τοθολό τοπίο που παραμένει σ’ αυτήν εξακολουθούν να αποτελούν ζητήματα που συμβάλλουν στηνπεραιτέρωυποβάθμιση του πανεπιστημίου μας
• Το φαινόμενο πολλοί διδάσκοντεςνα απουσιάζουν από τις παραδώσεις τους και να βαθμολογούν στιςεξεταστικές κατάβούληση και όχι αντικειμενικά κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη γιαύπαρξηδιαφάνειας και αξιοκρατίας
Το κερασάκι στην τούρτα; Η ΕΔΕπραγματοποιείται την ημέρα που διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξηνέουκοσμήτορα! Τυχαίο; Οι φοιτητές καλούνται να απαντήσουν μόνοι τους.
Ως Πανελλήνια ΑγωνιστικήΣπουδαστική Παράταξη δηλώνουμε απερίφραστα την αντίθεση μας καιστεκόμαστεεπικριτικά απέναντι στα παραπάνω γεγονότα. Πρέπει επιτέλους ορισμένοιάνθρωποιπου διδάσκουν με σκοπό να δημιουργήσουν επιστήμονες και όχι κομματικούςστρατούς, να συνειδητοποιήσουν πως η καθηγητική αυθαιρεσία και ταφαινόμεναδιαπλοκής δεν  θαεπιτρέψουμε να έχουνθέση σ’ αυτό το Πανεπιστήμιο. Απέναντι σε λογικές τρομοκράτησηςσυνδικαλιστώνπροκειμένου να υπάρξει συγκάλυψη ή αποποίηση ευθυνών για κάθε ζήτημαπου έχειπροκύψει, προβάλλουμε τον αδιάκοπο αγώνα και την απαίτηση μας γιαδιαφάνεια σεόλες τις ακαδημαϊκές διαδικασίες. Αν κάποιοι άνθρωποι αποφεύγουν νατεθούν προτων ευθυνών τους και επιχειρούν να εφευρίσκουν φαντάσματα τουπαρελθόντος, ωςΠ.Α.Σ.Π. δηλώνουμε ότι θα στεκόμαστε καθημερινά με όλες μας τιςδυνάμειςαπέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς, αυθαιρεσίας και τυφλές επιδείξειςισχύος».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…