Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Τα «Λαζαράκια» γέμισαν και φέτος τα καλάθια τους

Τα «Λαζαράκια» γέμισαν και φέτος τα καλάθια τους

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Για 10η περίπου χρονιά αναβίωσαν τα «Λαζαράκια»οιμαθητές από διάφορα τμήματα του 4ου δημοτικούσχολείου Ξάνθηςτριγυρνώντας στην πόλη, τραγουδώντας και γεμίζοντας με χρήματα καικεράσματα ναστολισμένα καλαθάκια τους.
Οι μαθητές αναβίωσαν το έθιμο, γνωστό στην περιοχή ως «Λαζαράκια» ή«Λαζαρίνες», στα πλαίσια του προγράμματος «Μελίνα- Εκπαίδευση καιΠολιτισμός»που υλοποιείται από το 1996 από το σχολείο τους. Όπως μας εξηγεί ηδασκάλα τουΓ1 κ. Ειρήνη Νεστορούδη που εντοπίσαμε στο κέντρο της πόλης τηνΠαρασκευή τομεσημέρι, όταν είχε μόλις ολοκληρωθεί η δραστηριότητα, σύμφωνα με τοέθιμο οι«Λαζαρίνες» επισκέπτονταν τα σπίτια ανήμερα του Λαζάρου και γέμιζαν τακαλάθιαπου είχαν στολίσει με χρώματα και αρώματα της άνοιξης, με αυγά πουπροορίζοντανγια τη βαφή της Μεγάλης Πέμπτης.
«Στη σύγχρονη μορφή τους είναι σαν τα ‘κάλαντα’ του Πάσχα και μέσααπό αυτό το έθιμο οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τη λαογραφία καιμαθαίνουνπληροφορίες σχετικά με τις ημέρες του Πάσχα, όπως βιώνονταν ταπαλαιότεραχρόνια», σημειώνει η κ. Νεστορούδη. Μάλιστα, μιλώντας μας για τιςεντυπώσειςόσων συναντούν, αναφέρει ότι στις πόρτες των σπιτιών και τωνκαταστημάτων τουςυποδέχονται με χαρά και συγκίνηση κάποιες φορές, ενώ οι γιαγιάδες είναιαυτέςπου περιμένουν με μεγαλύτερη ανυπομονησία στολίζοντας τα καλαθάκια τωνμαθητών.«Και τα παιδιά ωστόσο χαίρονται με αυτή τη διαδικασία, κάνουν κάτιδιαφορετικόκαι απολαμβάνουν τη ζεστή υποδοχή», προσθέτει η δασκάλα του Γ1.
Τη φετινή χρονιά 4 τμήματα του σχολείου γέμισαν την πόλη με παιδικέςφωνές που τραγουδούσαν:
Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια
ήρθε η Κυριακή που τρώνε τα ψάρια
Πού ήσουν Λάζαρε, πού ήσουν κρυμμένος;
Ήμουνα στη γη παραχωμένος
Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι
ήρθε η μάνα σου από την Πόλη
Σου ‘φερε χαρτί και κομπολόι
Βάγια, Βάγια των Βαγιών
τρώνε ψάρια και κολιό
Και την άλλη Κυριακή, τρώνε το ψητό αρνί.
Καλό Πάσχα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…