Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Καταγγελίες που «πάνε σύννεφο» αλλά πέφτουν στο κενό

Καταγγελίες που «πάνε σύννεφο» αλλά πέφτουν στο κενό

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Τη στιγμή που ο ΠαγκόσμιοςΟργανισμός Υγείας ανακοινώνει ότι προτίθεται να βραβεύσει τονπρωθυπουργό τηςΕλλάδας για την αντικαπνιστική του στάση, η ηγεσία του υπουργείουΥγείαςπαραδέχεται ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου δεν θεωρείταιεπιτυχημένη,παρόλο που το «σαφάρι» συνεχίζεται και η πρόθεση του ΥΠΥΚΑ δε φαίνεταινα έχειαλλάξει. Ενώ δηλαδή ο ΠΟΥ εξηγεί ότι η διάκριση του Γ. Παπανδρέουαπορρέει απότο σκεπτικό ότι “ήταν μια σημαντική πράξη πολιτικού θάρρους ηεπιχειρηματολογίακαι η σταθερή υποστήριξη εν δυνάμει μη δημοφιλών μέτρων, παρά τηναντίδρασηοργανωμένων συμφερόντων και σε περίοδο που η ελληνική κυβέρνησηυιοθετούσεμέτρα αυστηρής λιτότητας με σκοπό τη μείωση του δημόσιου χρέους και τηνέξοδοτης χώρας από την οικονομική κρίση”, η ελληνική πραγματικότηταπερισσότεροδείχνει να έχει ξεχαστεί ο πολύς ο «ντόρος» και πλέον να τηρείται σεκάθετοπική κοινωνία ένα είδος «ομερτά» όπου οι καπνιστές ευνοούνται, οιεπαγγελματίες επίσης αν και έχουν τα μάτια τους «δεκατέσσερα» μην έρθεικανέναςέλεγχος αιφνιδιαστικά, οι δημοτικές αρχές στρέφουν το βλέμμα στο όνοματηςεπιείκειας ένεκα της οικονομικής κρίσης και το ίδιο το υπουργείο, ακόμηκι ανπιστεύει κανείς ότι κάνει φιλότιμες προσπάθειες, αποδέχεται ότι δενδιαθέτειτους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να πιέσει προς την τήρηση του νόμου.Το θέμαβέβαια ατονεί όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία και το κάπνισμα γίνεταιαπόλαυσηεξωτερικού χώρου.
Πάντως, όπως ανακοίνωσε τουπουργείο, μετά από 23.804 καταγγελίες και 38.754 ελέγχους, στο πλαίσιοτηςεφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 1εκ. ευρώ(2.151 πρόστιμα). Στην Ξάνθη αντιστοιχούν περίπου 25 από τα πρόστιμαπουεπιβλήθηκαν συνολικά, όπως μας ενημερώνει ο αντιδήμαρχος ΔημοτικήςΑστυνομίαςκ. Νίκος Φωτιάδης.
Η εικόνα στην πόλη μας δεν είναιπολύ διαφορετική από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ελάχιστα καταστήματα τηρούνμεευλάβεια το νόμο, ενώ οι περισσότεροι ενημερώνονται για τις εξορμήσειςτωνμικτών κλιμακίων Υγειονομικού και Δημοτικής Αστυνομίας καισυμμορφώνονταιπεριστασιακά. Χαρακτηριστικά, ο κ. Φωτιάδης αναφέρει ότι: «επιβλήθηκεμία μέραένα πρόστιμο και την επόμενη δεχθήκαμε 15 τηλέφωνα για να σβηστεί. Πώςνααντεπεξέλθουμε σε μία τέτοια κατάσταση;». Επίσης, αναφέρει ότι χωρίςαποτέλεσμαείναι και οι συστάσεις που κάνουν στα καταστήματα μετά από καταγγελίεςπολιτών.Ο ίδιος πάντως, ο κ. Φωτιάδης σχετικά με την εφαρμογή του νόμουδηλώνει: «Και οκόσμος φταίει, είμαστε ένας λαός μη σοβαρός που δεν μπορεί να εφαρμόσειτονόμο, πράγμα που έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο». Ακόμη σημειώνει ότιτίθεταιθέμα προτεραιοτήτων: «είμαστε μία καπνοπαραγωγός χώρα και το μείζονπρόβλημάμας δεν είναι το κάπνισμα. Εδώ διακινούνται τόνοι ηρωίνης και κοκαΐνης,αλλάκανείς δεν ασχολείται».
 
Νόμος και κρίση μείωσαν τουςκαπνιστές
Η ευχάριστη είδηση έρχεται απόέρευνες που κάνουν λόγο για μείωση του αριθμού των καπνιστών τοτελευταίο 6μηνοκατά 4%, όταν οι καπνιστές αποτελούν το 43% του πληθυσμού. Αυτό δείχνειότισιγά σιγά οι καπνιστές αντιλαμβάνονται από μόνοι τους την ανάγκη ναπεριορίσουνκαι τελικώς να κόψουν το κάπνισμα, αλλά βέβαια δεν πρέπει να υποτιμάταικαι τοβάρος της οικονομικής κρίσης, που οδήγησε στην επιτακτική ανάγκηπερικοπής τωνεξόδων. Γι’ αυτό άλλωστε, παρατηρείται στροφή στα φθηνά τσιγάρα και ταστριφτά,όπως διαπιστώνουν περιπτερούχοι και πωλητές ειδών καπνού.
 
Κι άλλοι φόροι… για το καλόμας
Νέο τέλος στα τσιγάρα προτείνει οΠΟΥ που πρόσφατα συνεδρίασε στη Μόσχα με στόχο τη δημιουργία ενόςεθνικούταμείου για την ενίσχυση των ενεργειών κατά του καπνίσματος και τηνπροστασίατου πληθυσμού από την απειλή του τσιγάρου. Η πρόταση αναμένεται ναισχύσει σεόλες τις χώρες της ΕΕ, αφού πρώτα περάσει από την εθνική νομοθεσία. Άραπαρά ταδειλά βήματα μέχρι αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι συνεχίζει ναεπιχειρείται ηδρομολόγηση μέτρων που θα περιορίσουν το κάπνισμα στην Ελλάδα και τηνΕΕ. Αργάκαι σταθερά λοιπόν…

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…