Ένα κερί στη Χάρη Της…

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
Όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στην Παναγία την Αρχαγγελιώτισσα από τοπρωί της παραμονής του Δεκαπενταύγουστου (Κυριακή 14 Αυγούστου), τηςμεγάληςΓιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου.  Στοπανώριο, κατάλευκο μοναστήρι που στέκει σκαρφαλωμένο περίπου δύο αιώνεςτώρα στηνκορυφή του πευκοσκέπαστου λόφου της Παναγιάς, που μοιάζει ν’ αγκαλιάζειμε τηνχάρη Της την πόλης μας και που αποτελεί σημείο αναφοράς πίστης καιπροσκυνήματος των χριστιανών πολιτών της. Μέγα πλήθος συνέρευσε καιφέτος γιαν’ ανάψει ένα κερί στη χάρη Της , να τηρήσει ένα τάμα…Άνθρωποι κάθεηλικίας  από τηνπόλη και τον νομό αλλά και απόγειτονικούς νομούς ενώ αξιοσημείωτο είναι πως ανάμεσα σ’ αυτούς πουπερίμενανυπομονετικά στην ουρά για 1 και πλέον ώρα για να πάρουν το κερί και ναμπουνστην εκκλησιά να προσκυνήσουν ήταν και πολλοί βούλγαροι τουρίστες.
 
Μεγάλη κοσμοσυρροή – Εντατικά τα μέτρα προστασίας
Θωρακισμένος σαν «αστακός» ήταν ο λόφος της Παναγιάς μεπαρατεταγμένες δυνάμεις της Πυροσβεστικής σ’ όλο το μήκος της διαδρομήςπρος τομοναστήρι προκειμένου ν’ αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος πυρκαγιάς, τουπεριαστικούδάσους, που ήταν αυξημένος λόγω της μεγάλης κοσμοσυρροής και τωνκλιματικώνσυνθηκών ( δυνατών ανέμων και υψηλή θερμοκρασία). Ενδεικτικό στοιχείο της κοσμοσυρροής αποτελείτο γεγονός ότι τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα έφταναν μέχρι το μοναστήριτηςΠαναγίας της Καλαμούς, ενώ αστικά του δήμου κατέφταναν ανά δεκάλεπτο.   Επίσης σε πλήρηδιάταξη και υπηρεσία ήτανόλες οι εθελοντικές ομάδες που μαζί με τις συναρμόδιες δημόσιες  υπηρεσίες απαρτίζουν τοσυντονιστικό όργανοτης πολιτικής προστασίας. Σημαντική ανάπτυξη δυνάμεων είχε και ηΑστυνομικήΔιεύθυνση Ξάνθης με υπευθυνότητα την αστυνόμευση και την ρύθμιση τηςκυκλοφορίας, βάση των μέτρων που ανακοίνωσε η Τροχαία. Σημειωτέον ότιμέχρι καιτις 2 μμ της Δευτέρας η κίνηση των οχημάτων διεξάγονταν μόνο προς μία κατεύθυνση και η επιστροφή τωνπροσκυνητώνγίνονταν μέσω της Ε.Ο. Ξάνθης –Σταυρούπολης. Επίσης στις παρυφές τουλόφουυπήρχε ασθενοφόρο που διέθεσε το νοσοκομείο Ξάνθης.
 
Στην Εκατονταπυλιανή της Πάρου ο μητροπολίτης μας
Η κίνηση ξεκίνησε από νωρίς το απόγευμα οπότε πραγματοποιήθηκε ηπαράκληση χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελου κ. Παντελεήμονος Μουτάφηκαθώς ομητροπολίτης κ. Παντελεήμων ήταν απών.
Όπως εξήγησε ο Πρωτοσύγκελος κατά το κήρυγμα μέσω του οποίουμετέφερε στους πιστούς τις ευχές του μητροπολίτη μας, ο κ. Παντελεήμωνήτανπροσκεκλημένος και επρόκειτο να χοροστατήσει στις λατρευτικέςεκδηλώσειςανήμερα της γιορτής της Μεγαλόχαρης στην Εκατονταπυλιανή της Πάρου. Ηκίνησηκορυφώθηκε τις βραδινές έως και μετά τα μεσάνυχτα, όμως όπωςεπισημάνθηκε τόσοαπό την Τροχαία όσο και από την Πυροσβεστική όλα κύλησαν ομαλά καικανέναπρόβλημα δεν υπήρξε.   

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…