Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Τρεις για το Βατοπέδι στο Δικαστικό Συμβούλιο

Τρεις για το Βατοπέδι στο Δικαστικό Συμβούλιο

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Παραπέμπονται στο Δικαστικό Συμβούλιο τρεις πρώην υπουργοίτης Νέας Δημοκρατίας για το Βατοπέδι και συγκεκριμένα: ο ΕυάγγελοςΜπασιάκος, οΠέτρος Δούκας και ο Αλέξανδρος Κοντός. Αυτό αποφασίστηκε  μετάαπόμυστικές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ η εισήγηση τηςΠροανακριτικής Επιτροπής για παραπομπή Βουλγαράκη και Ρουσόπουλου δενσυγκέντρωσε ικανή πλειοψηφία.
Τα αδικήματα που τουςβαραίνουν
Να σημειώσουμε ότι οι τρεις πρώην υπουργοί παραπέμπονταιμονάχα για το αδίκηματης αυτουργίας και συναυτουργίας στο αδίκημα της απιστίας σε βάρος τουΔημοσίουκαι όχι για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας στο ξέπλυμα μαύρουχρήματος καιτης απάτης σε βάρος του Δημοσίου για την δήθεν κυριότητα της Μονής επίτηςλίμνης, για τα οποία είχε επίσης προταθεί η παραπομπή τους.
Συγκεκριμένα ο κ. Μπασιάκος θα παραπεμφθεί στο ΔικαστικόΣυμβούλιο για αυτουργία και συναυτουργία σε απιστία προς το Δημόσιο, οκ.Κοντός για συναυτουργία στο αδίκημα της απιστίας προς το Δημόσιο και οκ.Δούκας για αυτουργία και συναυτουργία στο ίδιο αδίκημα. Το ΔικαστικόΣυμβούλιοαναμένεται να αποφασίσει για εν συνεχεία παραπομπή ή μη, στο ΕιδικόΔικαστήριο.
 
Αποχώρησαν Ν.Δ. καιΛΑ.Ο.Σ.
Την αποχώρηση από την Ολομέλεια της Βουλής, επέλεξε ηαξιωματική αντιπολίτευση, λίγο πριν την ψηφοφορία για την παραπομπή τωνπέντεπρώην υπουργών της, για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνηςΒιστονίδας.Λίγο αργότερα, το ίδιο ανακοίνωσε για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο ΜάκηςΒορίδης.
Κατά την έναρξη της συζήτησης του πορίσματος της ΠροανακριτικήςΕπιτροπής, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, με σύντομη επιστολή του, ανακοίνωσεπως δενπρόκειται να παρευρεθεί στην συνεδρίαση για να υπερασπιστεί τον εαυτότου,αναφέροντας πως επί δύο χρόνια, στις δύο Εξεταστικές Επιτροπές και τηνΠροανακριτική που ακολούθησε, “αποτύπωσε τα γεγονότα που τον αφορούνκαιδεν περιμένει τίποτα απ’ τη διαδικασία”.
 
Τι είπε ο ΑλέξανδροςΚοντός
«Άδικη δίωξη», » χαρακτήρισε την παραπομπή του στο δικαστικόσυμβούλιο, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, ΑλέξανδροςΚοντόςεπισημαίνοντας ότι γίνεται: «χωρίς στοιχεία, κατά παράβαση κάθε έννοιαςνομιμότητας και με άνωθεν εντολές». Και συνέχισε: «Πολλοί γνωρίζουν τηνδιαδρομή μου, τους αγώνες που έδωσα για τους αγρότες και τηνπεριφέρεια, αλλάμε περισσή ευκολία, και γνωρίζοντας πως δεν έχει διαπιστωθεί ούτε κατ’ελάχιστον η ύπαρξη δόλου και χρηματισμού, καταθέτουν πόρισμα με πρότασηπαραπομπής. Οι κατηγορίες, πέραν από αστήρικτες και ανυπόστατες,ξεπερνούν καιτην υπερβολή, με αποκορύφωμα την ηθική αυτουργία σε ξέπλυμα μαύρουχρήματος καισε απάτη. Πώς μπορούμε να μιλάμε γι’ αυτό όμως, όταν δεν προέκυψε ροήμαύρουχρήματος και ο φυσικός αυτουργός της; Όταν δεν τεκμηριώνεται ούτε καιροήπολιτικού χρήματος;»
Ο κ. Κοντός συμπλήρωσε:«Όλα αυτά παραπέμπουν σε θέατρο τουπαραλόγου, να καλούμαι να αποδείξω πως δεν είμαι ένοχος. Ότι δενμετείχα σεσκάνδαλο, όταν δεν υπάρχει ούτε στοιχείο ή ένδειξη που να τεκμηριώνειαυτήν τηνυπόθεση».
Τέλος ο κ. Κοντός υπενθύμισε πως: «Ήμουν πάντα πολέμιος της Μονής και σθεναράαντιτάχθηκα στις αξιώσεις της. Ήμουν από τους επικεφαλής της Επιτροπήςκοινωνικών φορέων της Ξάνθης. Ουδείς μάρτυρας κατέθεσε πως είχαοιαδήποτεσχέση, ή συνάντηση, με τους εκπροσώπους της Μονής. Οι ίδιοι οι ΕφραίμκαιΑρσένιος δήλωσαν πως ήμουν πολέμιός τους. Ο πρόεδρος του δικηγορικούσυλλόγουτης Ξάνθης, ο αδελφός του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ξυνίδης, δήλωσε πωςκαιπριν και μετά τις εκλογές του 2004, ο κ. Κοντός ήταν δεδηλωμένααντίθετος στηΜονή Βατοπεδίου. Οι συμπολίτες μου ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στοπρόσωπό μου».Ο πρώην υπουργός, επανέλαβε το κεντρικό επιχείρημα της ΝέαςΔημοκρατίας, πωςδεν υπήρξε ζημία για το Δημόσιο συνεπεία των ανταλλαγών, κάτι που«αποδεικνύεται από τέσσερις εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητώνκαι τουδιεθνούς κύρους εκτιμητικών οίκων» – όπως επίσης και ότι τοιδιοκτησιακόκαθεστώς της λίμνης Βιστονίδας, δεν είναι δεδομένο: «Είναι αυθαίρετο τοεπιχείρημα ότι η λίμνη ανήκει στο Δημόσιο. Από το 2003, 25.000στρέμματα γηςκαι η λίμνη, είχαν μεταβιβαστεί στη Μονή. Μόλις πριν λίγους μήνεςκατέθεσε τοΔημόσιο αγωγή κατά της Μονής διεκδικώντας την κυριότητα της Βιστονίδας.Πώςλοιπόν προϋποτίθεται ότι ανήκει στο Δημόσιο;»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ισχύει για ένα ακόμη μήνα η περαίωση

Ανάσα για τους επαγγελματίες που έχασαν την περαίωση – το φορολογικό κλείσιμο των βιβλίων …