Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Και ο αγρότης θέλει το φωτοβολταϊκό του…

Και ο αγρότης θέλει το φωτοβολταϊκό του…

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
   
 
Φρενίτιδα αλα…φωτοβολταϊκά έχει καταλάβει τους αγρότες αλλάκαι  τους άλλουςεπενδυτές ανά τη χώρακαι το πλαφόν των 2.200 μεγαβάτ (MW)που έθεσε η Ε.Ε. θεωρείται πολύ «στενό» για να χωρέσει τοτεράστιο ενδιαφέρον που καταγράφεται για τα φωτοβολταϊκά. Όπως εκτιμούνοικονομικοί αναλυτές τα φωτοβολταϊκά, εν μέσω και της κρίσης, είναι ημόνηοικονομική δραστηριότητα που γνωρίζει άνθηση στην Ελλάδα.
 
Πιο cool στην Ξάνθη
Εικόνες υπερβολής εκτυλίσσονταν στα γραφεία της ΔΕΗ (έπαιξανστα αθηναϊκά κανάλια) με αγρότες να προσέρχονται …αξημέρωτα για νακαταθέσουντις αιτήσεις τους από τις πρώτες μέρες της έναρξης της ημερομηνίαςυποβολής (1ηΣεπτεμβρίου) και ήδη έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες αιτήσεις. Σε πιο λογικάπλαίσιακινήθηκαν οι αγρότες του νομού μας, όπως μας ενημερώνει ο διευθυντήςτης ΔΕΗ κ.Βασίλης Σαρρής αλλά και ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης κ. ΚώσταςΔαλάτσηςγεγονός που μεταφράζεται είτε ότι δεν έχουν το απαραίτητο ίδιο κεφάλαιογιατίως γνωστό για μια τέτοια επένδυση απαιτείται κεφάλαιο 300.000 ευρώ είτεδενθέλουν να ρισκάρουν με δάνεια. Συγκεκριμένα μέχρι στιγμής η ΔΕΗ Ξάνθηςέχειδεχτεί 61 αιτήσεις από αγρότες που αντιστοιχεί σε 6 μεγαβάτ και όπωςεκτιμά οκ. Σαρρής θα εγκριθούν όλες. Επιφυλάσσεται όμως καθώς ακόμη δεν έγινε ηκατανομή του πλαφόν των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ: φωτοβολταϊκά,ανεμογεννήτριες κ.λ.π. ) ανά νομό από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τηΡυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Να σημειώσουμε ότι η χώρα μας έως το2020πρέπει σε ποσοστό 20% να έχει παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ ενώ από το2013 καιμετέπειτα αρχίζουν να πέφτουν τα πρόστιμα που καλείται να πληρώσει ηΔΕΗ για τηχρήση λιγνίτη που ανέρχεται στο δυσθεώρατο ποσό του 1 δις (ποσό πουαναλογεί σ’όλη τη χώρα).
 
Επένδυση για…τεμπέληδες
Και μπορεί τα φωτοβολταϊκά να είναι στην παρούσα φάση στηνπρώτη γραμμή προτίμησης από επενδυτικής πλευράς και όχι μόνο από τουςαγρότες(ενδεικτικό είναι ότι στο νομό μας παρελήφθησαν από τη ΔΕΗ 61 αιτήσειςαπόαγρότες και εκατοντάδες από άλλους…) και να θεωρείται μια «πράσινη»επένδυσηόμως έχει και τα αρνητικά της. Και αυτά επικεντρώνονται στο ότι αφ’ενός είναιμια επένδυση εντάσεως κεφαλαίου και θεωρείται πολυδάπανη καθώς 100 ΚWστοιχίζει 300.000 ευρώ αφ’ετέρου δεν συμβάλλει ουδόλως στην μείωση της ανεργίας καθώς δεν απαιτείθέσειςεργασίας και αυτό που χρειάζεται είναι μια αγροτική έκταση (2 με 2.50στρέμματαγια τα σταθερά και 6 – 7 για τα περιστρεφόμενα) όπου θα εγκατασταθούνταφωτοβολταϊκά. Επίσης δεν συμβάλει στην αύξηση του κύκλου εργασιών στηναγοράκαι στην τόνωση της ντόπιας οικονομικής δραστηριότητας καθώς όλα αυτάτασυστήματα είναι εισαγόμενα από Κίνα ή Γερμανία και μόλις πρόσφαταάρχισε νακατασκευάζεται ένα εργοστάσιο στο Κιλκίς.
 
Φωτοβολταϊκά στηστέγη…
Ο κ. Σαρρής μιλώντας στο «Ε» για την …φωτοβολταϊτίτιδαεπεσήμανε: «Στην περιοχή μας επικράτησε η λογική σ’ ότι αφορά ταφωτοβολταϊκάιδιαίτερα από την πλευρά των αγροτών. Η ΔΕΗ ενδιαφέρεται για τέτοιεςεπενδύσειςαλλά είναι υποχρεωμένη από την ΡΑΕ να μην υπερβαίνει το 40 – 50% τηνπαραγωγή ρεύματοςαπό ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τόσο η ΔΕΗ όσο και το υπουργείο δίνουνέμφασηκαι στα φωτοβολταϊκά στη στέγη καθώς αποσυμφορίζεται το δίκτυο της ΔΕΗυπάρχειάμεση κατανάλωση».
Να σημειώσουμε ότι η τιμή της κιλοβατώρας στα φωτοβολαταϊκάστέγης είναι 55 λεπτά με συμβόλαιο 25 ετών (είναι αφορολόγητο έσοδο)ενώ σταφωτοβολταϊκά των αγροτών είναι μεταβαλλόμενη η τιμή και κυμαίνεται από43 – 45λεπτά).    
 
Θέλουν λεφτά ταφωτοβολταϊκά…
«Δεν είναι παίξε γέλασε τα 300.000 ευρώ», επισημαίνει ο πρόεδρος τωναγροτών κ. ΚώσταςΔαλάτσης αιτιολογώντας και τον σκεπτικισμό και την επιφυλακτικότητα πουέχουνοι αγρότες του νομού μας ως προς την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών:«Χρειάζεταιδάνειο και από τις τράπεζες έχουμε κακή πείρα…Ποιος αγρότης έχει ναδιαθέσειτόσα χρήματα…Φοβόμαστε το ρίσκο…Άσε που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει μετοΔΝΤ…», καταλήγει ο κ. Δαλάτσης. Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος του ΣυνδέσμουΕταιριώνΦωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) Δρ. Σωτήρης Καπέλλος εκτιμά ότι τα η εμπλοκή τωναγορών θαεξελιχθεί «σε μια “φούσκα” που θ’ απειλήσει και την υπόλοιπη αγοράτων φωτοβολταϊκών. Τονίζει ότι η πρόσκληση της κυβέρνησης προς τουςαγρότες,«δυστυχώς έγινε με μικροπολιτικά κριτήρια και χωρίς κανένα σχεδιασμό,παρόλοπου υπήρχε πιο ορθολογική διέξοδος». Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ότι«κανείς δενενημέρωσε τους αγρότες πώς μια νέα υπουργική απόφαση του Αυγούστου2010,επιτρέπει την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αγροτικέςαποθήκες, με πολύ καλύτερα κίνητρα απ’ ό,τι στα χωράφια και χωρίς νααπαιτούνται τόσα ίδια κεφάλαια από πλευράς τους».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μια καθαρή φωνή και συνετή σκέψη από την μειονότητα

«Αυτή η χώρα όσο είναι δική σας είναι και δική μας», «Αυτοί που δεν αγαπάνε την πατρίδα , …