Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Ενίσχυση επιχειρήσεων για κατάρτιση εργαζομένων και διαρθρωτικές αλλαγές

Ενίσχυση επιχειρήσεων για κατάρτιση εργαζομένων και διαρθρωτικές αλλαγές

0

Με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων ώστε να μπορέσουν ναπροσαρμοστούν στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν,αναμένεταιεντός του Ιουλίου η προκήρυξη προγράμματος στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ μεφορέαυλοποίησης τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση επιχειρήσεων για τηνεκπόνηση και εφαρμογή «Ολοκληρωμένων Σχεδίων Διαρθρωτικής ΠροσαρμογήςΕπιχειρήσεων και Εργαζομένων» και επιχειρεί την κατάρτιση τουπροσωπικού σεδιαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να επιτευχθούν η διατηρησιμότητα τωνθέσεωνεργασίας και η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στη διαδικασία παραγωγής.
Βάσει των προδιαγραφών του προγράμματος τα προτεινόμενασχέδια εστιάζουν σε:
– βελτιστοποίηση της χρήσης των πόρων,
– βελτίωση της περιβαλλοντικής διαχείρισης,
– ενίσχυση της εξωστρέφειας,
– ανάπτυξη μοντέλων και πρακτικών κατάλληλης προετοιμασίαςγια την προστασία των επιχειρήσεων και των απειλούμενων εργαζομένων,
– βελτίωση των προϋποθέσεων βιωσιμότητας των επιχειρήσεωνμέσω της ανάπτυξης μηχανισμών και δομών ευέλικτης προσαρμογής,
– αναβάθμιση των προσόντων και δεξιοτήτων του ανθρώπινουδυναμικού των επιχειρήσεων για την επιτυχή εφαρμογή των σχεδίωνδιαρθρωτικώνπροσαρμογών.
 
Στους δικαιούχους του προγράμματος περιλαμβάνονται όλες οιεπιχειρήσεις που:
– Έχουν ιδρυθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2008.
– Απασχολούν πάνω από 50 άτομα.
– Δεν ήταν προβληματικές την 1η Ιουλίου 2008.
– Έχουν έδρα και λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια.
 
Οι επιχειρήσεις που θα επιλεγούν για χρηματοδοτική ενίσχυσηστο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος καλούνται να υλοποιήσουν τιςπαρακάτωεπιλέξιμες δαπάνες:
1. Συμβουλευτικές υπηρεσίες, οι οποίες περιλαμβάνουνυπηρεσίες συμβούλου προσαρμογής, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στηνεπιχείρηση για θέματα επιχειρηματικής λειτουργίας ή προσωπικού.
2. Δράσεις κατάρτισης: κατάρτιση / επανακατάρτιση τουπροσωπικού.
 
Το πρόγραμμα είναι 100% επιδοτούμενο και στις δαπάνεςκατάρτισης προβλέπεται μικρή αμοιβή για τους καταρτιζομένους καιαποζημίωση γιατην εταιρία.
Επισημαίνεται επίσης ότι η ενίσχυση που θα λάβει ηεπιχείρηση από το πρόγραμμα δεν θα πρέπει να οδηγεί το συνολικό ποσότωνενισχύσεων ήσσονος σημασίας που ελήφθησαν κατά την περίοδο 1 Ιανουαρίου2008έως 31 Δεκεμβρίου 2010 σε επίπεδο υψηλότερο του ορίου των 500.000 ευρώ(κανόναςde minimis). Το ποσό αυτό αποτελεί ουσιαστικά και το ανώτατο όριο τουπροϋπολογισμού των κατατιθέμενων προτάσεων.
Έχοντας ως ισχυρή βάση το συγκεκριμένο πρόγραμμα,προσφέρεται η ευκαιρία στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε ουσιαστικήαναδιάρθρωση επιχειρηματικών δομών και διαδικασιών και να διασφαλίσουνέτσι τημελλοντική τους βιωσιμότητα, ανταποκρινόμενες στις προκλήσεις που θέτειτοπαρόν δυσχερές οικονομικό περιβάλλον.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Χωρίς οξυγόνο» κινδυνεύει να μείνει η Παθολογική Κλινική

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com  Μία ακόμη «μαχαιριά» στον ήδη «σφαδάζοντα» χ…