-1,5 κιλό μοσχιοί, καθαρισμένοι
-800 γρ. αρακάς
-1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
-5 μικρά (baby) καρότα, κομμένα στη μέση, ή 3 μέτρια καρότα, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
-1/3 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
-1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
-100 ml ελαιόλαδο
-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε τους μοσχιούς με αρακά, ξεκινάμε ξεχωρίζοντας τα κεφάλια από τους μοσχιούς και τα ψιλοκόβουμε. Το σώμα με τα πλοκάμια τα αφήνουμε ολόκληρα.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι με τα ψιλοκομμένα κεφάλια και τον πελτέ για 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε τους μοσχιούς, αλατοπίπερο και 250 ml νερό και μαγειρεύουμε για 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε τον αρακά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει όσο μας αρέσει.
Σκορπίζουμε το μάραθο, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.