Ας κάνουμε μουσική… με Ψυχή!

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Τους απολαύσαμε στη λήξη των φετινών Γιορτών Παλιάς Πόλης ναρίχνουν την αυλαία με αγαπημένες και… ξεσηκωτικές ροκ μουσικές, πουγεννήθηκανστην Ξάνθη, με την αστείρευτη δημιουργικότητα και το κέφι του ΆγγελουΜουρβάτηκαι τη φρεσκάδα και το δυναμισμό των νεαρών μελών του συγκροτήματόςτου, πουαποτελούν την «Ψυχή» της νέας πορείας που έχει πάρει η μουσική μπάντα .Μαζίτους σε αυτή τη γιορτινή συναυλία ο επίσης ξανθιώτης καλλιτέχνηςΑντώνηςΜουσαδές. Ο καιρός μπορεί να μην ήταν αρωγός, αλλά ο κόσμος της Ξάνθηςήταν,ιδιαιτέρως η νεολαία που ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στο κάλεσμα τουξανθιώτικου συγκροτήματος.
Λίγες μέρες μετά το live συναντήσαμε τον Άγγελο Μουρβάτη καιτα μέλη της μπάντας στο στούντιο, όπου κάνουν τις πρόβες τους (στομουσικόεργαστήρι του Άγγελου Μουρβάτη), όπου, δηλαδή περνούν πολλές πολλέςώρεςδουλειάς, πρόβας, πειραματισμού και προετοιμασίας. Η ψυχική ανάταση απότησυναυλία εκείνης της Κυριακής ήταν ακόμη ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τουςκιέδειχνε πόση θετική ενέργεια είχαν δεχτεί από τη βραδιά εκείνη.
 
Συστηθείτε παρακαλώ…
Ο Άγγελος Μουρβάτης με μακρά και σημαντική καλλιτεχνικήπαρουσία στο χώρο της Ξάνθης είναι πλέον γνωστός στο μουσικό κοινό τηςΞάνθηςτόσο σε αυτούς που άκουγαν ως έφηβοι ή νέοι τα τραγούδια του, όσο καιστουςσημερινούς μαθητές που παρακολουθούν ανελλιπώς τα μουσικά του βήματα.Η… «Ψυχή»του μοιράζεται ανάμεσα στις μουσικές συνθέσεις και τους στίχους τωντραγουδιώνκαι… τους διαδρόμους της Πολυτεχνικής Σχολής, αφού όλοι σχετίζονται μετο χώροαυτό. Ο Θέμης Στεφάνου κάνει απ’ όλα, κιθάρα, ντραμς, και βασικά σταliveτραγούδι, η Άννα-Μαρία Ιωαννίδου προσφέρει τη φωνή της επίσης στοσυγκρότημα.Και οι δυο τους είναι ξανθιώτες και φοιτητές στο τμήμα Μηχανικώνπαραγωγής καιΔιοίκησης. Ο Φίλιππος Κοτούλας από τη Λάρισα είναι επίσης φοιτητής στοίδιοτμήμα, παίζει μπάσο και κατάγεται από τη Λάρισα και ο Ιάκωβος Ζαρίφηςπου ήρθεαπό τη Ρόδο είναι φοιτητής Αρχιτεκτονικής και παίζει ντραμς. Μαζί τουςστηνηλεκτρική κιθάρα είναι και ο ‘Κάργας’ Παναγιώτης που είναι καιδιδακτορικόςφοιτητής στην Πολυτεχνική. Όλοι τους ξεκίνησαν ως μαθητές του ΆγγελουΜουρβάτη,αλλά με την μουσική καθοδήγηση και τη νουθεσία του τελευταίου μυήθηκανστοδημιουργικό κομμάτι της ενασχόλησής του, όπου ο καθένας βάζει κάτι απότιςπροτιμήσεις τους, τη δημιουργικότητά του και τον εαυτό του, δίνοντας τοδικότου στίγμα στο σχήμα. Στίχους γράφουν όλοι, μουσική γράφει ο ΆγγελοςΜουρβάτης,αλλά όλες οι ιδέες είναι ευπρόσδεκτες.
 
Ας κάνουμε μουσική!
«Αν μπορούσα να ζήσω από αυτό θα μπορούσα να δουλεύω και 15και 18 ώρες σ’ ένα στούντιο», λέει ο Θέμης εκδηλώνοντας την αγάπη τουγια τημουσική, αλλά προσθέτοντας αμέσως ότι «αυτό όμως δε γίνεται γι’ αυτόόλοισπουδάζουμε γιατί κάτι κάπως θα πρέπει να ζήσουμε». Ο Άγγελος Μουρβάτηςχαμογελάει γνέφοντας συναινετικά. «Είναι σίγουρα πιο δύσκολο ναασχοληθείςεπαγγελματικά από την επαρχία, οι ευκαιρίες είναι ελάχιστες, οι επαφέςπιοδύσκολες αλλά εγώ ποτέ δε θέλησα να φύγω από δω και να αφήσω την κύριααπασχόλησή μου, διδάσκοντας ηλεκτρική κιθάρα σε παιδιά, και πιστεύω ότιανκάνεις καλή δουλειά θα εκτιμηθεί». Γι’ αυτό και στην ανακοίνωση πουγνωστοποιούσε την έναρξη της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας κάπου το1998έγραφε «με ορμητήριο την Ξάνθη». Μέχρι και σήμερα παρουσιάζει όλους τουτουςδίσκους πρώτα στην πόλη μας και συνηθίζει να λέει ότι «βγάζω τα χρήματάμου καιπροχωράω, μόνος μου, με δυσκολίες, αλλά όπως θέλω». Ο ίδιος μάλιστα,θεωρείκορύφωση στην καριέρα του εκείνο τον Αύγουστο στη Θεσσαλονίκη πουέπαιξε γιατους Deep Purple, όπου έζησε μία δυνατή στιγμή, αλλά κατάλαβε μέχρι πούκαι πώςθέλει ο ίδιος να χαράξει τις καλλιτεχνικές του γραμμές.
Γι’ αυτό το λόγο και η μουσική στη μπάντα πάει με χαλαρούςρυθμούς, όχι πιεστικούς και κάπου- κάπου αργούς. «Έχουμε άλλες ασχολίεςκαι γι’αυτό πρέπει να βρίσκουμε το χρόνο που θέλουμε να αφιερώσουμε στημουσική. Κιαυτό δεν πρέπει να γίνεται με πίεση», σημειώνει η Άννα, που είναι η πιοδιστακτική στο να μιλήσει, αλλά η πιο αποφασισμένη, ώστε να κυνηγήσειστην τύχητης στο τραγούδι και… όπου τη βγάλει.
Συζητάμε λίγο για την εικόνα της σημερινής μουσικής σκηνήςκαι οι κρίσεις για τα mainstream τραγούδια – της… μαζικής παραγωγής-είναιγεμάτα απογοήτευση για την εμπορικότητα και τη χαμηλή ποιότητα πουσυνδυάζουν.Ο Άγγελος λέει χαρακτηριστικά: «παλιά έπαιρνες ένα δίσκο και τονάκουγες όλο,και όλα τα τραγούδια σου άρεσαν ή μπορεί ένα ή δύο να μην σε ξετρέλεναναλλάάξιζε ο δίσκος συνολικά, σήμερα σε μια σειρά από παραγωγές ένα μόνοτραγούδιείναι το χιτάκι που ‘πουλάει’» και προσθέτει «γι’ αυτό, αυτό που λέωκαι σταπαιδιά είναι ‘ας κάνουμε μουσική’, να κάνουμε αυτό που μας αρέσει, ναεκφραστούμε, να δημιουργήσουμε κάτι ωραίο και να μην μπούμε στο δρόμοτηςματαιοδοξίας και της εύκολης αποδοχής αυτής της πλευράς της σημερινήςμουσικήςσκηνής. Άλλο το λαϊκό και άλλο το σκυλάδικο, εγώ αυτό που τους λέωείναι να μηνέχουν γνώμονα μόνο αυτό που βλέπουν».
Παρόλο που όλοι προέρχονται από διαφορετικά μουσικάbackground από έντεχνο μέχρι μέταλ και 80s ως… βαρύ καλό λαϊκό καμιάφορά, η‘χημεία’ μεταξύ των μελών τους συγκροτήματος είναι πολύ καλή και οιπροσπάθειεςανταλλαγής μουσικών ερεθισμάτων λειτουργούν παραγωγικά μερικές φορές.
Πάντως, τώρα δουλεύουν πάνω σε ελληνικό στίχο, κι αυτό όχιγια κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί και το αγγλόφωνο (που προωθήθηκε μετουςCosmicray) ήταν κάτι που ο Άγγελος ήθελε να δοκιμάσει, αλλά τώραεπέστρεψε στοελληνικό. «Γενικά μ’ αρέσει να πειραματίζομαι, δεν κάνω ένα πράγμα καινακολλήσω, δοκιμάζω και όπως βγει», σημειώνει ο Άγγελος.
Μιλώντας για την ανταπόκριση από το ξανθιώτικο κοινό, ταμέλη του συγκροτήματος παραδέχονται ότι οι νέοι της Ξάνθης τους έχουναγκαλιάσει ‘φέρνοντας’ πάντα κόσμο στα live που κάνουν, ενώ εντύπωσητουςπροκαλεί ο ενθουσιασμός των φίλων τους, που ενώ δεν ακούν τέτοιαμουσική,δείχνουν να θαυμάζουν αυτό που κάνουν. Όλοι ωστόσο, συμφωνούν ότι, τατηλε-πρότυπα και το λάιτ ρεύμα της εποχής παρασέρνει τους νέους πουχάνουν τηδιάθεση να αναζητήσουν μουσικά ερεθίσματα και άλλες επιλογές. Κάτι πουκαι στηνΞάνθη είναι ορατό.
 
Μόλις ήρθε ‘Ένα Φιλί’κι έρχονται κι άλλα…
Ο Άγγελος Μουρβάτης παραδέχεται ότι είναι ευχαριστημένος απόόλα αυτά που πέτυχε και τη ροπή που πήραν οι εξελίξεις μέχρι σήμερα.‘Ένα Φιλί’ήρθε στην αρχή του καλοκαιριού, το πρώτο single με τη νέα… Ψυχή,καλοκαιρινόκαι αεράτο, ενώ ετοιμάζεται μία συλλογή με τραγούδια από τις παλιέςεπιτυχίεςτου Άγγελου Μουρβάτη με την Ψυχή, στην οποία ενδέχεται να περιληφθούνκαι νέακομμάτια. Πάντως, τα παιδιά δουλεύουν πάνω σε αυτά και σύντομα θακυκλοφορήσουν.Για τον Άγγελο Μουρβάτη μία ακόμη καλλιτεχνική πλευρά με την οποία θαήθελε ναασχοληθεί είναι αυτή της μελοποιήσης ποιημάτων. Ήδη έχει αποφασιστεί ναπραγματοποιηθεί ένας κύκλος μελοποιήσεων των ποιημάτων του φιλόλογου-συγγραφέαΘανάση Μουσόπουλο, με τον οποίο είχε συνεργαστεί και παλαιότερα για τοδίσκο«Καλημέρα» το 2000, ενώ πρόθεσή του είναι να βρει και δημιουργίες άλλωνντόπιωνποιητών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έβαλε νερό στο κρασί της η διοίκηση

Αίσιο τέλος είχαν 8 μηνών κινητοποιήσεις με 50 στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες του σω…