Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Υψηλοί τόνοι της αντιπολίτευσης για το κάμπινγκ Μυρωδάτου

Υψηλοί τόνοι της αντιπολίτευσης για το κάμπινγκ Μυρωδάτου

0

Εν απουσία της δημάρχου Αβδήρων κας Εύας Τσακίρη, γεγονός που αποτέλεσε αφορμή να σχολιαστεί ως «φυγομαχία» από την αντιπολίτευση και με παρουσία σύσσωμης της αντιπολίτευσης, πραγματοποιήθηκε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αβδήρων την Τρίτη 31 Μαρτίου το απόγευμα. Στη συνεδρίαση των 2.30 ωρών το κυρίαρχο θέμα αφορούσε στη μίσθωση του κάμπινγκ Μυρωδάτου από τον Δήμο Αβδήρων με απόφαση της ΔΕΑΔΑ επί 25 ετία (+15 χρόνια) αντί του μισθώματος των 40.000 ευρώ ετησίως, ενέργεια που αμφισβητήθηκε από την αντιπολίτευση ως προς την αναγκαιότητα και την σκοπιμότητά της και ως προς την προσοδοφόρα της συμβολή στα οικονομικά του δήμου και γι’ αυτό το λόγο κατατέθηκε ως επερώτηση από το δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης κ. Δημήτρη Κίσσα.
Συζήτηση για το κάμπινγκ Μυρωδάτου
Συγκεκριμένα η επερώτηση αναφέρεται: α) Ποιοι λόγοι επέβαλλαν την απόφαση αυτή β)γιατί ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν έγινε αντικείμενο συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο γ) αν τηρήθηκαν έτσι όπως τις προβλέπει ο Κώδικας οι διαδικασίες του διαγωνισμού και δ) Σε ποια φάση βρίσκεται το θέμα απ’ τη στιγμή που οι κατασκηνωτές έχουν προσφύγει δικαστικώς. Παράλληλα γίνεται αναφορά στην ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή ο κ. Σγουρίδης για το θέμα και στην απάντηση που πήρε από το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι επίκειται αλλαγή χρήσης γης στην συγκεκριμένη περιοχή και ότι έχει σχεδιαστεί από την εταιρεία που μίσθωσε το κάμπινγκ ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος.
Στη βάση αυτή, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Παναγιώτης Σαλτούρος έκανε λόγο για πλήρη αδιαφάνεια σε όλο το φάσμα των διαδικασιών από τη στιγμή της απόφασης έως την προκήρυξη και το άνοιγμα των προσφορών. Το γεγονός ότι όλα έγιναν εν κρυπτώ και παραβύστω πιστοποιείται από το γεγονός – υποστήριξε ο κ. Σαλτούρος – ότι για το θέμα είχε άγνοια το Δημοτικό συμβούλιο και ζήτησε να μπει στην επόμενη συνεδρίαση ως μοναδικό τακτικό θέμα διαφορετικά η αντιπολίτευση θα κάνει χρήση του άρθρου 95 του Κώδικα και θα το φέρει αυτή.
Η απάντηση της Δημάρχου
Κατατέθηκε εγγράφως από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χατζόπουλο. Σ’ αυτή αφού γίνεται μια αναφορά στο ιστορικό και στα χαρακτηριστικά του ακινήτου (30.826,97 τ.μ.) όπως και με ποιες αποφάσεις περιήλθε στη κατοχή του δήμου, και στη λειτουργία του ως δημοτικού κάμπινγκ. Αναφέρεται στο αιτιολογικό της μίσθωσης επικαλούμενη αδυναμία του δήμου να κατασκευάσει όλα τα προαπαιτούμενα έργα και υποδομές που θέτει ο ΕΟΤ λόγω αδυναμίας ένταξης στο ΠΕΠ ή στο «Θησέα» καθώς έχει ανταποδοτική μορφή το έργο με κίνδυνο να σφραγιστεί από τον ΕΟΤ: «Το σκεπτικό του δήμου και της Επιχείρησης ήταν η άμεση δημιουργία μιας υγιούς μονάδας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η ωφέλεια εσόδων μέσω του ενοικίου, η μη απώλεια της ιδιοκτησίας του γηπέδου και η μελλοντική ωφέλεια των νέων εγκαταστάσεων τα οποία θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία του δήμου και έτσι επιλέχθηκε η υψηλότερη προσφορά ετήσιου μισθώματος και παράλληλα τήρηση των κειμένων διατάξεων και περιορισμών». Στην απάντηση επίσης αναφέρεται ότι η Περιφέρεια Α. Μακ – Θράκης με έγγραφό της δεν αναιρεί τη νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν αντίθετα καλεί τους κατασκηνωτές να μεριμνήσουν για την αποχώρησή τους το αργότερο μέχρι της 31 – 5 – 2009 καθώς η μισθώτρια εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία έγκρισης και αδειοδότησης της μονάδας, όμως παράλληλα συστήνει να τεθεί το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο.
Δεν πείστηκε η αντιπολίτευση
Στην τοποθέτησή του ο κ. Κίσσας χαρακτήρισε ως «μέτρια έκθεση ιδεών» την απάντηση της δημάρχου και προέβαλε τη «διοικητική ανεπάρκεια του δήμου» ως αιτιατό που επέφερε την εξαθλίωση στο κάμπινγκ Μυρωδάτου όταν η λειτουργία από την κοινότητα Μυρωδάτου ήταν προσοδοφόρα. Επίσης άφησε υπόνοιες ότι υπάρχει κάποια σκοπιμότητα αφού ένα τόσο σημαντικό θέμα που έχει οικονομικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές διαστάσεις για το δήμο δεν έγινε αντικείμενο συζήτησης στο Δ.Σ. σύμφωνα με τον Κώδικα και η δήμαρχος αρκέστηκε σε μια απόφαση της ΔΕΑΔΑ. Τέλος σημείωσε ότι δεν απαντήθηκε για ποιο λόγο το ακίνητο μισθώθηκε για κάμπινγκ ενώ η εταιρεία θα κατασκευάσει ξενοδοχείο τη στιγμή που δεν είχε υπογραφεί η νέα ΚΥΑ και γιατί επιλέχτηκε η εν λόγω εταιρεία όταν υπήρχαν μεγαλύτερες προσφορές από δημότες του δήμου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Γ. Μανιάτης στην Ξάνθη για την Πράσινη Ανάπτυξη

Στο Nομό Ξάνθης θα &…