Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Κριτική Πούλιου προς τη δημοτική αρχή Ξάνθης για τις προσλήψεις

Κριτική Πούλιου προς τη δημοτική αρχή Ξάνθης για τις προσλήψεις

0

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (14.10.09) και με αφορμή τη συζήτηση επί των θεμάτων πρόσληψης προσωπικού (5ο,6ο&7ο), τέθηκε εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης το ζήτημα της δημοσιοποίησης των κάθε είδους προσλήψεων που γίνονται στο Δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα. Κόσμος ‘πάει κι έρχεται’ σε διάφορες θέσεις του Δήμου και των Δημοτικών του  Επιχειρήσεων, Οργανισμών ή Α.Ε., για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά κανείς δεν παίρνει είδηση πότε γίνονται οι προκηρύξεις, οι ανακοινώσεις, οι προσλήψεις, κ.ο.κ.

Το θέμα ανέδειξε πολλάκις ο επικεφαλής των «Πολιτών για την Αλλαγή» καταγγέλλοντας τόσο την κλειστή λειτουργία του Δήμου όσο και το μηχανισμό «τακτοποίησης» ημετέρων  ή ομηρίας πλείστων όσων συμπολιτών μας σε ρουσφετολογικά «δούναι και λαβείν».

Παράλληλα, δεν έπαψε να καλεί τη Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει τους στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας στη σχέση Δήμου – πολιτών, αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό και τις ιστοσελίδες που λειτουργούν (Δήμου Ξάνθης, ΔΕΥΑΞ, Βρεφονηπιακών Σταθμών, ΔΕΑΞ, κ.λπ).

Η απάντηση ερχόταν πάντα …αυθωρί και παραχρήμα από τους ‘αρμόδιους’: επικαλούμενοι την ‘παραδοσιακή’ νομοθεσία (…προ Κοινωνίας της Πληροφορίας) απάλλασσαν τον εαυτό τους από την υποχρέωση να δημοσιοποιούν τις ανακοινώσεις προσλήψεων στον ιστοχώρο που διαθέτουν στο διαδίκτυο ο Δήμος και τα Νομικά του Πρόσωπα.

Συνέπεια (ή σκοπός;) αυτής της τακτικής ήταν να μην πληροφορηθεί π.χ. κανείς ‘ανεπιθύμητος’ ή να πληροφορηθούν ελάχιστοι εκλεκτοί για τις δύο θέσεις Ειδικών Συνεργατών που προκηρύχθηκαν από το Δήμαρχο από 14 έως 26 Ιουνίου 2009 ή για τις τρεις θέσεις αορίστου χρόνου  στη ΔΕΑΞ που προκηρύχθηκαν από 03 έως 22 Ιουλίου 2009 (οι οποίες όμως δημοσιοποιήθηκαν ευρέως με πρωτοβουλία των ‘Πολιτών για την Αλλαγή’ αφού η ΔΕΑΞ αρνήθηκε να τις στείλει στην ιστοσελίδα του Δήμου), ή για τους 26 εποχικούς στην καθαριότητα που μόλις δόθηκε η έγκριση της Περιφέρειας (Πέμπτη 23 Ιουλίου) στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ξεκίνησε η διαδικασία πρόσληψης με το …τηλέφωνο δίχως να γίνει ανακοίνωση από τον Δήμο.

Η υποχρέωση, όμως του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων να αναρτούν στο διαδικτυακό ιστοχώρο τους τις προκηρύξεις ή ανακοινώσεις προσλήψεων (όπως και μια σειρά σοβαρών διοικητικών εγγράφων) απορρέει με σαφήνεια από εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία όχι μόνο καθιερώνει την «Εφημερίδα της Υπηρεσίας» ως αντίστοιχη της «Εφημερίδος της Κυβερνήσεως» αλλά περιγράφει και τη διαδικασία και τα στάδια δημιουργίας της καλώντας «τους υπόχρεους φορείς (π.χ.ΟΤΑ) να εφαρμόσουν πιστά το περιεχόμενό της για ηλεκτρονική δημοσίευση των διοικητικών εγγράφων».

Το ότι ο Δήμος Ξάνθης και τα Νομικά του Πρόσωπα, συστηματικά παρακάμπτουν τις πρόνοιες της εγκυκλίου αυτής, είναι γνωστό. Μια περιήγηση στις ιστοσελίδες του Δήμου, της ΔΕΑΞ, της ΔΕΥΑΞ, των Βρεφονηπιακών Σταθμών, κ.ο.κ., αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος του λόγου το αληθές.

Η «Εφημερίδα της Υπηρεσίας» (ως διακριτός χώρος) λάμπει δια της απουσίας της!! Όπως άλλωστε και οι μεμονωμένες καταχωρήσεις πολλών προσλήψεων…

 

Γι’αυτό και ο επικεφαλής των «Πολιτών για την Αλλαγή» κ.Χρίστος Πούλιος, επαναφέροντας το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Οκτωβρίου, κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να συμμορφωθεί επιτέλους με τις επιταγές του Νόμου και να υπηρετήσει το συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη για απρόσκοπτη πρόσβαση στην πληροφορία που παράγεται από το Δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα.

 

Αποσπάσματα Εγκυκλίου

Δύο χαρακτηριστικά χωρία της εν λόγω εγκυκλίου είναι τα παρακάτω:

1) Η υποχρέωση για τη δημιουργία της «Εφημερίδας της Υπηρεσίας» αφορά στα Υπουργεία, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τις Περιφέρειες, τους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού και τα Ν.Π.Δ.Δ.

2) Στην «Εφημερίδα της Υπηρεσίας» θα δημοσιεύονται γενικώς τα διοικητικά έγγραφα της Υπηρεσίας, με την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται οι προϋποθέσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όπως ορίζονται στο ν. 2472/1997.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

-Εγκύκλιοι

-Κανονιστικές διοικητικές πράξεις

-Ατομικές διοικητικές πράξεις που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

-Εκτελεστές διοικητικές πράξεις (ατομικές απλές ή σύνθετες)

-Προπαρασκευαστικές

-Διαπιστωτικές – βεβαιωτικές

-Πράξεις επιβολής διοικητικών κυρώσεων

-Προμήθειες – Συμβάσεις

-Προσλήψεις / διορισμοί

-Πρακτικά συλλογικών οργάνων (Δημοτικών Συμβουλίων, Διοικητικών Συμβουλίων, Υπηρεσιακών Συμβουλίων, κλπ)

-Κανονισμοί εσωτερικής οργάνωσης & λειτουργίας

-Εκθέσεις εισηγητικές, επιθεωρήσεων & ελέγχων (εργασίας, δημοσίων έργων, υγείας κλπ.)

-Μελέτες

-Στατιστικά στοιχεία, κλπ.

-Απαντητικά έγγραφα με περιεχόμενο ερμηνευτικό ή διευκρινιστικό

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Το γνωστό μνημεί_…