Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ερίζουν ΚΕΔΚΕ και ΓΣΕΒΕΕ στο ενδεχόμενο επαναφοράς του δημοτικού φόρου

Ερίζουν ΚΕΔΚΕ και ΓΣΕΒΕΕ στο ενδεχόμενο επαναφοράς του δημοτικού φόρου

0

Διελκυστίνδα παίζεται μεταξύ ΓΕΣΒΕΕ και ΚΕΔΚΕ για το τέλος παρεπιδημούντων 2%, εξ’ αφορμής δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για πρόθεση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών να  επαναφέρει το τέλος 2% που πλήρωναν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στους δήμουςκαι το οποίο είχε μειωθεί στο 0.5% από τον πρώην υπουργό κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Η μεν ΚΕΔΚΕ να διεκδικεί στη χθεσινή συνάντηση του προεδρείου της με τον υπουργό κ. Ραγκούση και τον υφυπουργό κ. Ρόβλια: «έστω και το τελευταίο ευρώ,  μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών διεκδικήσεων που δεν είχε επιλύσει η προηγούμενη κυβέρνηση, του φέραμε θέματα όπως αυτό της κατάργησης του 2%» και τη ΓΣΕΒΕΕ να δηλώνει την αντίθεσή της σε περίπτωση επαναφοράς του τέλους. Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:

Αντιδρά η ΓΣΕΒΕΕ στο ενδεχόμενο επαναφοράς του δημοτικού φόρου

« Την έντονη αντίθεσή της εξέφρασε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος για την πρόθεση του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση, σύμφωνα με δημοσιεύματα, για την επαναφορά του δημοτικού φόρου 2% επί του τζίρου (ανεξαρτήτως ύπαρξης κερδοφορίας) στις περίπου 160.000 μικρές και πολύ μικρές τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις. Η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε από τον υπουργό να οριστεί άμεσα συνάντηση για να συζητηθεί το θέμα, παρουσία και των εκπροσώπων των τουριστικών και επισιτιστικών επιχειρήσεων.

Η Γενική Συνομοσπονδία αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή: «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι, εκτός από το κράτος και τις ανάγκες του (κεντρική διοίκηση – τοπική αυτοδιοίκηση), υπάρχουν και οι ανάγκες της πραγματικής οικονομίας (μικρών επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε αυτές). Ιδιαίτερα, σε μια εποχή που οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν με ανησυχητικούς ρυθμούς και χάνονται θέσεις εργασίας. Σε μια εποχή που στραγγαλίζονται από την έλλειψη ρευστότητας και αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα δε, και με τα τελευταία στοιχεία της Τειρεσίας Α.Ε. έχουμε αύξηση 180% των ακάλυπτων επιταγών σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι πριν από οποιαδήποτε απόφασή σας και διαμόρφωση "λεόντειων" συνθηκών υπέρ των ΟΤΑ και σε βάρος των επιχειρήσεων, θα υπάρξει συζήτηση με τους φορείς τους».

Σημειώνεται ότι η ΓΣΕΒΕΕ είναι αποφασισμένη από καιρού να αμφισβητήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακόμα και την ισχύουσα έως σήμερα δημοτική φορολογία του 0,5% στους τζίρους των τουριστικών και επισιτιστικών επιχειρήσεων, όπως αυτή προέκυψε μετά από πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (Ν. 3756/2009)».

Επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών από τη ΟΕΒΕΕ Ξάνθης και τα σωματεία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καφέ μπαρ

Στο μεταξύ κοινή επιστολή προς τον κ. Ραγκούση εστάλη από την Ξάνθη την οποία συνυπογράφουν οι πρόεδροι της ΟΕΒΕ Ξάνθης,  του σωματείο Καφέ – μπαρ και του  σωματείου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Ξάνθης κύριοι Τσιακίρογλου, Πασσαλής και Χουλιάρας αντίστοιχα, στην οποία εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σε περίπτωση επαναφοράς του τέλους 2%.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται:

«Αρχικά θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τα θερμά συγχαρητήρια μας, για την ανάληψη των καθηκόντων σας στο Υπουργείο Εσωτερικών  – Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.

Δυστυχώς όμως και με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, εκφράζουμε την ανησυχία 800 και πλέον επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος του Ν. Ξάνθης και την ταυτόχρονη δυσαρέσκειά μας, για την διαφαινόμενη πρόθεσή σας για την επαναφορά του Δημοτικά Τέλους 2%.

Συζητήσεις μεταξύ Υπουργείου και ΚΕΔΚΕ σε ότι αφορά Δημοτικά Τέλη χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οδηγούν τη νέα Κυβέρνηση σε λάθος κατεύθυνση σε σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Προϋπόθεση για την οικοδόμηση πνεύματος εμπιστοσύνης μεταξύ του Υπουργείου και των Επαγγελματιών του Κλάδου Υγειονομικού Ενδιαφέροντος είναι η άμεση συνάντηση των Συνδικαλιστικών μας οργάνων μαζί σας  που είναι η ΓΣΕΒΕΕ και η ΠΟΕΣΕ».

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι μαζί για το αρδευτικό!

Παράσταση…δίκης πριν την δίκη της 13ης Ιανουαρίου για το αρδευτικό της Ξάνθης, πραγματοποι…