Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας για άδικη μεταχείριση εργαζομένων (συμβασιούχων)

Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας για άδικη μεταχείριση εργαζομένων (συμβασιούχων)

0

Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών με διάφορες κοινοποιήσεις απέστειλε ο συμπολίτης κ. Νικ. Κωνσταντινίδης για ένα κοινωνικό θέμα που έχει βάση οικονομική και ταλαιπωρεί πολλούς εργαζόμενους στο δημόσιο (συμβασιούχους).
Η επιστολή:

Νικόλαος Κωνσταντινίδης
Τ.Θ. 124 – Ξάνθη 67100

Ξάνθη, 4 Ιουνίου 2009.

Προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών
κ. Γιάννη Παπαθανασίου
Νίκης 5-7, 10180 Αθήνα

Αξιότιμε. κ. Υπουργέ,

Σας γράφω για να σας ενημερώσω για ένα κοινωνικό ζήτημα, που ταλανίζει μία μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας. Πρόκειται για ένα ζήτημα, που ξεκινά ως σύνολο παρανομιών ενός τμήματος του δημοσίου τομέα και καταλήγει να αποτελεί αντικείμενο των φορολογικών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τους συμβασιούχους έργου, που απασχολούνται στους διάφορους τομείς της ευρύτερης δημοσίας διοίκησης, αλλά καταλήγουν να αποτελούν αντικείμενο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών:
α) Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν παρέχουν έργο (π.χ. γραμματειακή υποστήριξη) αλλά παρέχουν εξαρτημένη εργασία (δηλ. εργασία γραμματέως σε συγκεκριμένη θέση, με ωράριο, σε συγκεκριμένο χώρο και συγκεκριμένα καθήκοντα). Επομένως η υπηρεσία που τους απασχολεί παρανομεί παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου, ελληνικό και ευρωπαϊκό.
β) Προκειμένου να καλυφθεί ο εξαναγκασμός σε παράνομη σχέση εργασίας, ο συμβασιούχος βαπτίζεται «επιχειρηματίας/επιτηδευματίας», βγάζει άδεια ασκήσεως επιτηδεύματος, θεωρεί στοιχεία λογιστικά, εγγράφεται στο ΤΕΒΕ –ενώ το ΙΚΑ σιωπά και κωφεύει επιδεικτικά– όπου καταβάλλει σχεδόν το ήμισυ των αποδοχών/αμοιβών του (από τα περίπου ~700 ευρώ) και παράλληλα ο συμβασιούχος δεν απολαμβάνει τα προνόμια κάθε εργαζόμενου, δηλαδή τους 14 μισθούς και την νόμιμη άδεια.
γ) Τέλος, η αναλγησία και η παράνομη κρατική συμπεριφορά συμπληρώνεται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που θεωρούν τον ταλαίπωρο αυτόν πολίτη ως ψεύτη και απατεώνα, αφού τον καλούν σε «περαίωση» των λογιστικών στοιχείων της «επιχείρησής» του! Μάλιστα το «κουστούμι» της «αντικειμενικής» αυτής διαδικασίας αφορά ένα ποσόν περίπου ~2.500 ευρώ, που δύσκολα θα το βρει ο συμβασιούχος των ~700 = ~8.400 ευρώ ετησίως.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, δεν θα περίμενα το πολύπλοκο αυτό κοινωνικό πρόβλημα να το εξαλείψετε από τη ρίζα του εσείς. Θα μπορούσατε όμως, πολύ εύκολα με μία εγκύκλιο/απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, (που αποτελούν συνηθέστατη πρακτική), να δείξετε μία ανθρώπινη ευαισθησία προς τους δεινοπαθούντες συμπολίτες μας και να τους απαλλάξετε από το μαρτύριο της κλήσης σε περαίωση. Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομήσετε εργατώρες, πολύτιμες για τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών, που αγωνίζονται κατά της πραγματικής απάτης και φοροδιαφυγής.

Με τιμή

Νικόλαος Θ. Κωνσταντινίδης

Κοινοποιείται:
Γραφείο Πρωθυπουργού
Υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας
Πρόεδρος Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Τύπος και ΜΜΕ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Γ. Μανιάτης στην Ξάνθη για την Πράσινη Ανάπτυξη

Στο Nομό Ξάνθης θα &…