Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Απόφαση-καταπέλτης για ελληνικές περιουσίες στην Τουρκία

Απόφαση-καταπέλτης για ελληνικές περιουσίες στην Τουρκία

0

 

Με μία πρόσφατή του απόφαση (Σεπτέμβριος 2009) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έρχεται να δημιουργήσει προηγούμενο για υποθέσεις σχετικά με ελληνικές περιουσίες στην Τουρκία.

 

Ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση των περιουσιών των Κωνσταντινουπολιτών

Ένα θέμα με μακρά ιστορία επανέρχεται -με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση των αδερφών Φωκά. Το ΕΔΑΔ υποχρέωσε την Τουρκία να πληρώσει αποζημίωση στους δύο αδερφούς γιατί παραβίασε το δικαίωμά τους να κληρονομήσουν την περιουσία της αποθανούσας αδερφής τους στην Κωνσταντινούπολη, βάσει το άρθρου 1 του Πρωτοκόλλου 1 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η αποζημίωση ανέρχεται στα 19 εκατομμύρια για την απώλεια χρήσης των ακινήτων και δήλωσαν ότι θα διεκδικήσουν και άλλα αν δεν τους δοθεί πίσω η περιουσία.

Στην αδερφή τους, Πολυξένη Φωκά, ανήκαν δύο επταόροφα κτίρια στην κεντρική περιοχή του Ταξίμ. Οι δύο αδερφοί κατηγόρησαν την τουρκική κυβέρνηση για διακριτική στάση εναντίον τους λόγω της εθνοτικής τους καταγωγής και της θρησκεία τους.

Η απόφαση χαρακτηρίστηκε ιστορική από πολλούς νομικούς συμβούλους. Ειδικοί πιστεύουν ότι η εν λόγω απόφαση μπορεί να μεταβάλει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αφού δημιουργεί προηγούμενο για πολλές υποθέσεις που δεν έχουν επιλυθεί ακόμα και περιλαμβάνουν Έλληνες κατοίκους που θέλουν να κληρονομήσουν ή να ανακτήσουν περιουσία στην Τουρκία.

 

Ικανοποίηση από τον πολιτικό και νομικό κόσμο

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης: «η απόφαση εδραιώνει το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να διεκδικούν ακίνητη περιουσία στην Κωνσταντινούπολη και ανοίγει το δρόμο για θετικές εξελίξεις και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις», ενώ ο υπουργος Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε ότι η απόφαση είναι ιστορική γιατί «η διαφωνία μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας μεταμορφώνεται σε διαφωνία Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακόμη, ένας από τους δικηγόρους υπεράσπισης των αδερφών, κ. Δημήτρης Γελδής, που εξειδικεύεται σε υποθέσεις Ελλήνων μεταναστών στην Τουρκία επεσήμανε ότι: «Μετά από 18 χρόνια δικαστικό μαραθώνιο δικαιώθηκαν οι δύο αδελφοί. Δε θέλουμε πίσω μόνο τις περιουσίες μας, αλλά και την αξιοπρέπειά μας. Πιστεύω ότι η απόφαση θ’ ανοίξει τις νομικές πόρτες για ιδιοκτήτες 11.900 σπίτια συνολικής αξίας 14 δις ευρώ».

Να σημειωθεί υπήρχαν και άλλες συναφείς υποθέσεις παλαιότερα, στις οποίες παρενέβη και η ελληνική κυβέρνηση προς συμπαράσταση των εναγόντων, και η έκβαση τους περιλάμβανε την πλήρη αποδοχή των ελληνικών θέσεων από το δικαστήριο.

 

Επιμέλεια: Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Γ. Μανιάτης στην Ξάνθη για την Πράσινη Ανάπτυξη

Στο Nομό Ξάνθης θα &…