Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 2ο πακέτο ΤΕΜΠΜΕ με «προίκα» εγγυήσεις 10 δισ. ευρώ

2ο πακέτο ΤΕΜΠΜΕ με «προίκα» εγγυήσεις 10 δισ. ευρώ

0

Με «προίκα» εγγυήσεις προς τις τράπεζες που θα ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ και με ελαστικοποίηση των κριτηρίων υπαγωγής μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα το δεύτερο «πακέτο» του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), το οποίο ήδη έχουν εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης.
Ως σήμερα το ΤΕΜΠΜΕ έχει εγκρίνει πάνω από 18.000 δάνεια που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ, όπως εκτιμάται, το δεύτερο «πακέτο» μπορεί να ξεκινήσει και με την ΚΥΑ των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης με την οποία διευκολύνεται η ένταξη στο πρόγραμμα επιχειρήσεων που εδρεύουν σε πυρόπληκτους ή σεισμόπληκτους νομούς. Με τη διάταξη δεν θα χρειάζεται οι επιχειρήσεις αυτές να έχουν τρεις συνεχόμενες κερδοφόρες χρήσεις, αλλά θα πρέπει συμψηφιστικά τα τελευταία χρόνια να έχουν έστω και 1 ευρώ κέρδος. Με το νέο πρόγραμμα θα υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής ηλεκτρονικού συστήματος άμεσης παροχής της εγγύησης από το ΤΕΜΠΜΕ προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ώστε να διευκολυνθεί η επιχείρηση στη συναλλαγή της με την τράπεζα.

Ελαστικότερα κριτήρια
Όσον αφορά τα ελαστικότερα κριτήρια, προωθείται η μείωση των ετών κερδοφορίας που πρέπει να έχει μια επιχείρηση από τρία σε δύο προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα, ενώ σε «ευπαθείς» περιοχές, με πιθανή και την ένταξη των νομών με πολύ υψηλή ανεργία, θα γίνεται δεκτή αίτηση όταν είναι θετικό το άθροισμα των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης κατά την τελευταία τριετία.
Το νέο Πρόγραμμα για την Εγγύηση και Επιδότηση Επιτοκίου Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης, το οποίο επίσης θα υλοποιηθεί από το ΤΕΜΠΜΕ, θα εγγυάται άτοκο δάνειο, αφού θα επιδοτείται το σύνολο του επιτοκίου. Επίσης θα επιδοτούνται οι τόκοι σε κεφάλαια κίνησης. Τα άτοκα δάνεια είναι εγγυημένα κατά 80% από το ΤΕΜΠΜΕ, ενώ για το υπόλοιπο 20% του δανείου η τράπεζα δεν αναζητεί περαιτέρω εξασφαλίσεις από τις επιχειρήσεις. Υπάρχει πιθανότητα να φθάσει η εγγύηση και στο 100%. Το ύψος του δανείου για κεφάλαιο κίνησης φθάνει στο 30% του μέσου κύκλου εργασιών της επιχείρησης των τριών τελευταίων ετών (ίσως ανεβεί στο 50%), με ανώτατο όριο δανείου τα 350.000 ευρώ. Η διάρκεια της εγγύησης και της επιδότησης είναι τρία έτη. Η προμήθεια του ΤΕΜΠΜΕ θα είναι σταθερή 1% επί της εγγύησης και θα καταβάλλεται εφάπαξ. Κάθε επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει μία φορά αίτηση, έτσι ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.
Στη χώρα μας λειτουργούν 875.000 επιχειρήσεις που απασχολούν ως και 49 άτομα. Οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους αποτελούν το 98% του συνολικού αριθμού των ελληνικών επιχειρήσεων και απασχολούν περίπου 1,250 εκατ. εργαζομένους.

Α. Γ. Χριστοδουλάκης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αντιλογίας Δόμος», ένα εργαστήρι ιδεών

Λόγος – Αντίλογος&nb…