Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πανεπιστήμιο Κρήτης: Η Σύγκλητος κρούει κώδωνα κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ιδρύματος

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Η Σύγκλητος κρούει κώδωνα κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ιδρύματος

0

Μετά το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης δημοσιεύει στοιχεία που δείχνουν την μείωση της χρηματοδότησης κατά 58,62%


Την στιγμή που ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης χαρακτήριζε fake news μιλώντας χτες στη Βουλή, τις αναφορές περί υποχρηματοδότησης των δημοσίων πανεπιστημίων εν αναμονή έλευσης των ιδιωτικών, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης με ανακοίνωσή της «αδειάζει» τον Υπουργό παρουσιάζοντας στοιχεία για την υποχρηματοδότηση του ιδρύματος…

Μάλιστα η Σύγκλητος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τη βιωσιμότητα του πανεπιστημίου, την ποιότητα του παραγόμενου ερευνητικού έργου, το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης και τις υπηρεσίες που προσφέρει στους φοιτητές του.

Η Σύγκλητος παραθέτει τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η υποχρηματοδότηση του δημόσιου Πανεπιστημίου δεν είναι ψευδής είδηση -εξάλλου ανάλογα «καμπανάκια» έχουν ηχήσει και σε άλλα ιδρύματα όπως το εμβληματικό ΕΜΠ για παράδειγμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η κρατική χρηματοδότηση για λειτουργικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς έχει περικοπεί κατά 58,62% σε σχέση με το 2009, τα μέλη ΔΕΠ έχουν μειωθεί κατά 8,76%, οι άλλες κατηγορίες προσωπικού (ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ, διοικητικοί υπάλληλοι) κατά 22,71%, ενώ την ίδια περίοδο ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών αυξήθηκε κατά 39,78%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «Κάτω από αυτές τις συνθήκες το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει καταφέρει να διακρίνεται και να τιμά τη χώρα μας διεθνώς. Σύμφωνα με τη λίστα της Times Higher Education World University Rankings το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια  ανάμεσα στα 500 κορυφαία Πανεπιστήμια στον κόσμο και στα 100 καλύτερα νέα πανεπιστήμια με χρόνο ζωής κάτω από 50 χρόνια.

Οι επιτυχίες αυτές έχουν καταστεί εφικτές χάρις στο φιλότιμο και τις άοκνες προσπάθειες του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου που εργάζεται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Παρά τις διακρίσεις του πανεπιστημίου όμως, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τη βιωσιμότητα του πανεπιστημίου, την ποιότητα του παραγόμενου ερευνητικού έργου, το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης και τις υπηρεσίες που προσφέρει στους φοιτητές του».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μύλος» με τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Στο 99% των περιπτώσεων υπάρχει πρόβλημα με τα τετραγωνικά που αναγράφονται στα συμβόλαια …