Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Άνοιξε η αυλαία των χειμερινών εκπτώσεων

Άνοιξε η αυλαία των χειμερινών εκπτώσεων

0
ekptoseis

Θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου – ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα


Υψηλές είναι κι οι προσδοκίες των εμπόρων από τις χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν εχθές Δευτέρα 8 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως ήδη πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις, με βάση τις εκτιμήσεις των ιδιοκτητών εμπορικών καταστημάτων, ο τζίρος του τελευταίου μήνα του 2023 κινήθηκε σε καλύτερα από τα περσινά επίπεδα. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες οι καταναλωτές φάνηκε να προτιμούν αγορές που έχουν να κάνουν με ένδυση – υπόδηση, παιχνίδια, καλλυντικά, ηλεκτρονικά είδη και μικρές ηλεκτρικές συσκευές. Οι έμποροι εκτιμούν ότι οι χειμερινές εκπτώσεις θα δώσουν νέα ώθηση στον τζίρο των επιχειρήσεων για το πρώτο δίμηνο του 2024 και αναμένουν να ξεπεράσει τα περίπου 6 δισ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Συστάσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ανάπτυξης υπενθυμίζει ότι οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και εντατικοί σε όλη την αγορά. Στις ανακοινώσεις των εμπορικών συλλόγων προς τους επαγγελματίες τονίζεται πως είναι υποχρεωτικό να υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή, που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα, πριν από την εφαρμογή της έκπτωσης. Σημειώνεται ότι ως προγενέστερη τιμή, νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος 30 ημέρες πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Σε περίπτωση όμως, που ένα προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, τότε ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που αυτό το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Επίσης, σε περίπτωση που σ’ ένα προϊόν είχαν γίνει μειώσεις μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες, τότε ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.

Επίσης, οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αποδείξουν, σε περίπτωση ελέγχου, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Υπενθυμίζεται πως σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχθεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λογαριασμοί ρεύματος: Πτώση έως 12% στα πράσινα τιμολόγια για τον Μάιο

Μετά τις αυξήσεις του Απριλίου οι πάροχοι προχώρησαν σε μειώσεις Ελάφρυνση στους λογαριασμ…