Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με κινητοποίηση τίμησαν φοιτητές και σύλλογοι την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Με κινητοποίηση τίμησαν φοιτητές και σύλλογοι την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

0

Στάση-διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης στη μία το μεσημέρι, ενώ παρόμοιες δράσεις ακολούθησαν σε όλη την χώρα


Στο «Ε» εκπέμπουν το μήνυμα της ημέρας εκπρόσωποι του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης, ΚΚΕ (μ-λ) και Αυτόνομου Σχήματος


Σήμερα Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023 μαθητές, φοιτητές και μέλη συλλόγων έχουν βγει στους κεντρικούς δρόμους της χώρας με σκοπό να τιμήσουν την μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τονίζοντας συνάμα πως δεν θα πάψουν να αγωνίζονται συλλογικά ενάντια στην αδικία και την εξαθλίωση.

Αναλυτικά στην Ξάνθη σε κινητοποίηση προχώρησαν στην κεντρική πλατεία Ξάνθης ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης, το ΚΚΕ (μ-λ) και το Αυτόνομο Σχήμα στις 13:00.

Αναλυτικά, με πανό κοινοποίησαν τα συνθήματά τους:

Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης: «15 χρόνια μετά η νεολαία στο στόχαστρο. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει. Με αγώνες τιμάμε την μνήμη του Αλέξη»

ΚΚΕ (μ-λ): «Στον δρόμο τιμάμε την Μνήμη του Αλέξη Ενάντια σε Πόλεμο-Φτώχεια-Δολοφονική Καταστολή»

-Αυτόνομο Σχήμα: «15 χρόνια μετά το μίσος μεγαλώνει, να μην συνεχίσουμε, να μην συνηθίσουμε τον θάνατο, το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους»

Πιο συγκεκριμένα στην «Ε» δήλωσαν:

Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης: «Σήμερα, λοιπόν συμπληρώνονται τα 15 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου. Ως σύλλογος τιμούμε την μνήμη του. Άλλωστε, όλο αυτό που ζει η νεολαία αποδεικνύει ότι δεν είναι το μόνο περιστατικό βίας και καταστολής του συστήματος και ειδικά τελευταία με την Παλαιστίνη ήρθαμε αντιμέτωποι με μια βίαιη καταστολή, κάτι αντίστοιχο, επίσης συνέβη και με τους Ρομά. Με αυτή την κίνηση αποδεικνύουμε πως για χάρη των δικαιωμάτων μας πρέπει να βγαίνουμε στους δρόμους, αυτή είναι λοιπόν η μορφή διεκδίκησης. Δεν θα δεχτούμε να μας παίρνει το σύστημα τα κεκτημένα μας»

ΚΚΕ (μ-λ)-Στ. Χατζησάββας: «Έχουμε συγκεντρωθεί σήμερα για να τιμήσουμε την μνήμη του δολοφονημένου από τους ειδικούς φρουρούς Αλέξη Γρηγορόπουλο. Επίσης, θέλουμε να δηλώσουμε πως το καλύτερο για να τιμήσουμε την μνήμη των νεκρών είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, ειδικά σε μία περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας οι πόλεμοι εξαπλώνονται με μεγάλη διάσταση, σφαγιάζεται ο λαός της Γάζας, η φτώχεια επίσης ‘’αγκαλιάζει’’ μαζικά λαϊκά στρώματα και στην Ελλάδα από την άλλη η ακρίβεια ‘’τσακίζει κόκκαλα’’, οι απαγορεύσεις, οι αντιδραστικοί, αντιεργατικοί νόμοι έρχονται ο ένας μετά τον άλλον. Υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα κυρίως η νεολαία, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι να βγουν στον δρόμο και εν τέλει να παλέψουμε όλοι μαζί ως λαός ενάντια στον πόλεμο, στην φτώχεια, στην καταστολή και έτσι να συνεχίσουμε τον αγώνα, ώστε να καταφέρουμε να κερδίσουμε δικαιώματα και ελευθερίες».

Αυτόνομο Σχήμα: «15 χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, η συλλογική μνήμη παραμένει ακόμη ίδια, το κράτος συνεχίζει να ‘’δολοφονεί’’, ακόμη και μέσω της ακρίβεια και των ανατιμήσεων. Ακόμη ‘’ζούμε στο πετσί μας’’ την εξαθλίωση, τον θάνατο που σπέρνει το καπιταλιστικό σύστημα. Συνεπώς, μόνο ‘’οπλισμένοι’’ με τη συλλογική μνήμη, μέλη της οργάνωσης και του αγώνα προσπαθούμε να οργανωθούμε απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα. Επιπλέον, στις 12 Νοέμβρη ο αστυνομικός σκότωσε το ανήλικο Ρομά στην Βοιωτία. Εμείς καλέσαμε πορεία και μία συγκέντρωση στα Προκάτ, σαν το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Έπειτα, ακολούθησε πορεία πέριξ του Αστυνομικού Τμήματος, όπου οι αστυνομικοί επιτέθηκαν με ‘’μαφιόζικους’’ και ‘’τραμπούκικους’’ όρους, προχώρησαν σε επτά προσαγωγές, εκ των οποίων οι δύο μετατράπηκαν σε συλλήψεις σε μία συντρόφισσα και σε έναν σύντροφο ενώ χτύπησαν αγωνιστές και αγωνίστριες. Εμείς δεν τρομοκρατούμαστε ούτε με τις συλλήψεις, ούτε με το ξύλο. Απαιτούμε άμεση αθώωση των δύο που διώκονται για την πορεία της 12/11 στην Ξάνθη. Πιστεύουμε ότι το δίκαιο θα κριθεί μέσω της διεκδίκησης στον δρόμο».


Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μαθητή 15 ετών, που πυροβολήθηκε από τον ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας, Επαμεινώνδα Κορκονέα, έλαβε χώρα στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 στα Εξάρχεια της Αθήνας. Το γεγονός αυτό, είχε ως αποτέλεσμα την πυροδότηση εκτεταμένων ταραχών, συγκρούσεων και διαδηλώσεων τον Δεκέμβριο του 2008 σε όλη την ελληνική επικράτεια, που χαρακτηρίστηκαν και ως Δεκεμβριανά του 2008. Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο με πορείες στην επέτειο της δολοφονίας του.


Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δωρεά υλικών και μέσων στο δήμο Ξάνθης για την πυροπροστασία του περιαστικού δάσους

Τίθεται προς έγκριση σήμερα, σε έκτακτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής   Σήμερα, …