Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Φως» στα θολά σημεία των χρωματιστών τιμολογίων ρεύματος

«Φως» στα θολά σημεία των χρωματιστών τιμολογίων ρεύματος

0

Μπλε – πράσινα  – κίτρινα –  πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος: Ποιο να διαλέξω;


Το μπλε το σταθερό αλλά πιο ακριβό – Τα κυμαινόμενα φτηνότερα αλλά με ρίσκο – Διευκρινίσεις από τον οικονομικό σύμβουλο Κώστα Τριανταφυλλίδη


Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες είναι τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύσουν από το νέο έτος καθώς απαιτούν εξιδεικευμένη συνεχή ενημέρωση αλλά και πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς από τους καταναλωτές προκειμένου να επιλέξουν ποιο είναι αυτό που τους συμφέρει. Το θετικό είναι όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής από το ένα στο άλλο χωρίς επιπτώσεις και κόστος.

 Μπλε – πράσινα  – κίτρινα –  πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος: Ποιο να διαλέξω;

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα τεθούν σε ισχύ οι διαφορετικές χρεώσεις που θα αντιστοιχούν στα μπλε, πράσινα, κίτρινα και πορτοκαλί τιμολόγια και καλούμαστε να επιλέξουμε ένα απ’ αυτά. Με τον Ξανθιώτη οικονομικό σύμβουλο κ. Κώστα Τριανταφυλλίδη επιχειρούμε να …φωτίσουμε τα σκοτεινά σημεία της νέας αυτής κατάστασης που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε αλλά και να κατανοήσουμε τι μας συμφέρει ανάλογα με τη δική μας θέση να επιλέξουμε: «Η ουσία με τα νέα τιμολόγια είναι αν θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές ο κίνδυνος της διακύμανσης της χονδρικής τιμής του ρεύματος. Ως γνωστόν οι πάροχοι μεσολαβούν μεταξύ των καταναλωτών και των παραγωγών στην χονδρική αγορά ρεύματος και τα νέα τιμολόγια αποτελούν μια προσπάθεια πολιτικής παρέμβασης της κυβέρνησης υποχρεώνοντας τους παρόχους για ευκρινείς χρεώσεις. Εκτιμώ πως δεν θα πετύχει γιατί η αγορά έχει τους δικούς της κανόνες και αυτορυθμίζεται».

Το μπλε το σταθερό αλλά πιο ακριβό – Τα κυμαινόμενα φτηνότερα αλλά με ρίσκο

«Θέλει ψάξιμο και ενημέρωση για να επιλέξει ο καταναλωτής αυτό που τον συμφέρει. Είναι πολύ θετικό ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει τιμολόγιο άρα δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεται σαν να παίρνει μια κρίσιμη απόφαση»
Κ. Τριανταφυλλίδης
Οικονομικός Σύμβουλος

Σ΄ ότι αφορά τους διαχωρισμούς των τιμολογίων και τι συμφέρει στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις ο κ. Τριανταφυλλίδης σημειώνει: «Το μπλε είναι το σταθερό τιμολόγιο. Το επιλέγει κάποιος που δεν θέλει να επηρεαστεί η χρέωσή του από τις διακυμάνσεις στην αγορά ενέργειας. Αυτό όμως  είναι ακριβότερο γιατί εμπεριέχει ένα ποσό ασφάλιστρο του κινδύνου. Το πράσινο τιμολόγιο είναι ελεύθερη η διακύμανση. Δηλαδή η χρέωση μεταβάλλεται ανά μήνα ανάλογα με την χονδρική τιμή του ρεύματος. Ο καταναλωτής πρέπει να ενημερώνεται κάθε μήνα για την τιμή και να επιλέξει αν τον συμφέρει να παραμείνει ή να αλλάξει πάροχο. Για να επιλέξεις το πορτοκαλί τιμολόγιο πρέπει να έχεις έξυπνο μετρητή. Είναι και το πιο ασφαλές σύστημα, καθώς πληροφορείται τη χρέωση και γίνεται διακύμανσή της χρέωσης σε ημερήσια βάση, και πάλι ανάλογα με την πορεία που έχει το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Το κίτρινο τιμολόγιο είναι κατά βάση κυμαινόμενο. Όμως θα κυμαίνεται ανάλογα και με τις προσφορές που μπορεί να επιλέξει ο καταναλωτής. Συμφέρει περισσότερο σε επιχειρήσεις που έχουν κάποιες ιδιαίτερα ενεργοβόρες περιόδους. Γενικότερα θέλει ψάξιμο και ενημέρωση. Είναι πολύ θετικό ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει τιμολόγιο ο καταναλωτής, άρα δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεται σαν να παίρνει μια κρίσιμη απόφαση. Καλό είναι να ενημερωθεί και να επιλέξει αυτό που τον συμφέρει κι αυτό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Φαίνεται μπερδεμένο αλλά θα το συνηθίσουμε και θα το αφομοιώσουμε».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@mepros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όχι λιγότερο από 14 ευρώ το αρνί στο τσιγκέλι του κρεοπωλείου

«Τσιμπημένο» κατά ένα ευρώ τουλάχιστον από πέρυσι – Τρίβουν τα χέρια τους φέτος οι π…