Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στην αντεπίθεση περνά η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ύστερα από την ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης

Στην αντεπίθεση περνά η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ύστερα από την ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης

0

«Θα ήταν προτιμότερο η ΑΔΜΘ να βγει και να παραδεχτεί απλά ότι δεν αξιολόγησε ορθά την κατάσταση και ήταν εσφαλμένη η έκδοση της ΑΕΠΟ, παρά να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα», τονίζει η ανακοίνωση

Σε πόλεμο ανακοινώσεων έχει εξελιχθεί το ζήτημα με τις γνωμοδοτήσεις για ΑΠΕ στις περιοχές NATURA από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.

Ύστερα από την πρώτη ανακοίνωση της ΕΟΕ η οποία επέρριπτε ευθύνες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης για άδειες αιολικών σταθμών που δόθηκαν παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ και την σκληρή απάντηση της Αποκεντρωμένης, μία τρίτη ανακοίνωση που ρίχνει λάδι στη φωτιά και δυναμιτίζει το κλίμα ήρθε στο φως χθες από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το υπόβαθρο με τις καμένες εκτάσεις του Έβρου που χρησιμοποιήθηκε από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ προέρχεται από τη χαρτογράφηση που έκανε το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του ΑΠΘ (υπάρχει ακριβής αναφορά στην ανακοίνωσή μας). Ο χάρτης αυτός διακινήθηκε επίσημα από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ). Αν η ΑΔΜΘ θέλει να αμφισβητήσει αυτή τη χαρτογράφηση, μπορεί να απευθυνθεί εκεί, αλλά σίγουρα δεν θα το καταφέρει με το να δημοσιεύει φωτογραφίες που δείχνουν ένα μωσαϊκό καμένων και άκαυτων εκτάσεων (κάτι απόλυτα αναμενόμενο σε μία έκταση που έχει περάσει μία μεγάλη πυρκαγιά) και να ισχυρίζεται ότι “δεν είναι καμένα”. Η ανακοίνωσή μας αναφέρει ξεκάθαρα ότι το αιολικό αδειοδοτήθηκε στη ΖΕΠ “Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου” και όχι στη Δαδιά. Σχετικά με το αν ο ΟΦΥΠΕΚΑ “γνωμοδοτεί” ή “εισηγείται”, αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα του ίδιου του ΟΦΥΠΕΚΑ τα εξής: “ο ΟΦΥΠΕΚΑ γνωμοδοτεί για τη δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων κάθε έργου/δραστηριότητας που εμπίπτει στις Προστατευόμενες Περιοχές (Π.Π.)”. Και αυτή η γνωμοδότηση είναι η πλέον βαρύνουσα, γιατί εξετάζει τις επιπτώσεις συνολικά στα προστατευτέα αντικείμενα μίας περιοχής NATURA, τις ανάγκες της οποίας γνωρίζουν καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία οι Μονάδες Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ που έχουν ως κύριο αντικείμενό τους τη διαχείριση των περιοχών αυτών».

Επίσης υπογραμμίζεται ότι «η “αναλυτική τεκμηρίωση”, στην οποία αναφέρεται η ΑΔΜΘ και περιλαμβάνεται στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), έφτασε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 15.9.2023, 36 ημέρες μετά τη συνεδρίαση του ΠΕΣΠΑ (αυτά αναφέρει η ίδια η ΑΕΠΟ). Με λίγα λόγια, αυτό που προκύπτει είναι ότι τα μέλη του ΠΕΣΠΑ γνωμοδότησαν θετικά χωρίς να έχουν λάβει γνώση της τεκμηρίωσης του ΥΠΕΝ, η οποία απεστάλη εβδομάδες αργότερα».

Όσον αφορά στη πρόσφατη περίπτωση αδειοδότησης ΑΣΠΗΕ στην περιοχή NATURA «Κοιλάδα Κομψάτου», η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αναφέρει ότι «σε αυτή την περίπτωση, τα μέλη του ΠΕΣΠΑ γνωμοδότησαν ομόφωνα θετικά –και η ΑΔΜΘ προχώρησε στην αδειοδότηση των ΑΣΠΗΕ- ενώ ήταν σε γνώση ΟΛΩΝ ότι μέρος του υπό εξέταση έργου βρίσκεται εντός ζώνης αποκλεισμού εγκατάστασης ανεμογεννητριών, σύμφωνα με την ΚΥΑ 43236/1053/17.10.2017 (Β´ 3760)».

Τέλος, τονίζεται ότι «κατόπιν των παραπάνω, η εκτίμησή μας είναι ότι θα ήταν προτιμότερο η ΑΔΜΘ να βγει και να παραδεχτεί απλά ότι δεν αξιολόγησε ορθά την κατάσταση και ήταν εσφαλμένη η έκδοση της ΑΕΠΟ, παρά να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καλό Πάσχα! Χρόνια Πολλά!

Θερμές ευχές από την ομάδα του “Ε” για Καλό Πάσχα με Υγεία, Χαρά, Αγάπη και Αλ…