Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Προϋπολογισμός 2023: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,9 δισ. στο 9μηνο

Προϋπολογισμός 2023: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,9 δισ. στο 9μηνο

0

Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος αλλά και άλλων φόρων συνέβαλλαν στην καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού

Μία ανάσα από τα 6 δισ. ευρώ έφτασε το πρωτογενές πλεόνασμα το 9μηνο του 2023, κινούμενο σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τον στόχο. Αυξημένα κατά 3,15 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο ήταν και τα φορολογικά έσοδα, τα οποία πλησίασαν τα 45 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος αλλά και άλλων φόρων συνέβαλλαν στην καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού το 9μηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 400 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2.704 εκατ. ευρώ, που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 4.221 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 5.984 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.436 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 52 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.

Την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 48.277 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση κατά 4 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023, παρά τα μειωμένα έσοδα ΠΔΕ, καθώς και τη μη είσπραξη: α) του τιμήματος, ύψους 1.496 εκατ. ευρώ για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της, για χρονική περίοδο 35 ετών, που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί κατά τον μήνα Ιούνιο, καθόσον η σχετική διαδικασία για την έγκριση της σύμβασης είναι σε εξέλιξη και β) της τρίτης δόσης ύψους 1.718 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί κατά τον μήνα Σεπτέμβριο. Αντιθέτως, στις υπόλοιπες κατηγορίες εσόδων σημειώθηκε υπερεκτέλεση, που οφείλεται κυρίως στα αυξημένα φορολογικά έσοδα του εννεάμηνου, καθώς και στην είσπραξη ποσού 603 εκατ. ευρώ από ANFAs, που δεν είχαν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό 2023.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λογαριασμοί ρεύματος: Πτώση έως 12% στα πράσινα τιμολόγια για τον Μάιο

Μετά τις αυξήσεις του Απριλίου οι πάροχοι προχώρησαν σε μειώσεις Ελάφρυνση στους λογαριασμ…