Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Χρ. Σταϊκούρας: Ιστορικός ο προϋπολογισμός του 2023, συνέπειας, αλλά και δύσκολων ισορροπιών

Χρ. Σταϊκούρας: Ιστορικός ο προϋπολογισμός του 2023, συνέπειας, αλλά και δύσκολων ισορροπιών

0

Κατατέθηκε προς συζήτηση στη βουλή-Οι 7 προτεραιότητες

«Ιστορικό προϋπολογισμό για την Ελλάδα» και «ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας» χαρακτήρισε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την τοποθέτησή του, στο πλαίσιο της συζήτησης που ξεκίνησε εχθές στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Όπως παρατήρησε ο ΥΠΟΙΚ, πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό τα τελευταία 12 έτη που καταρτίζεται εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας. «Κλείνει έτσι ένα δύσκολο, επίπονο κεφάλαιο για τη χώρα μας, έχοντας ήδη ανοίξει μια πιο ελπιδοφόρα σελίδα στο τόσο ρευστό περιβάλλον και απαιτητικό μέλλον που διαμορφώνουν οι διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις» σημείωσε.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ακόμη πως το προσχέδιο είναι ένας προϋπολογισμός δύσκολων ισορροπιών, που καλείται να συγκεράσει προκλήσεις, μέσα σε ένα ασταθές, γεμάτο υψηλές αβεβαιότητες, ανοδικούς κινδύνους, νέες απειλές και μεγάλη μεταβλητότητα διεθνές περιβάλλον, που επηρεάζει και την Ελλάδα. «Είναι όμως και ένας προϋπολογισμός συνέχειας, συνέπειας και σταθερότητας. Είναι ένας προϋπολογισμός που αναδεικνύει τις αυξημένες αντοχές, την σημαντική ανθεκτικότητα, τις ισχυρές δυνάμεις, τις μεγάλες δυνατότητες και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» τόνισε και συνέχισε λέγοντας: «είναι ένας προϋπολογισμός που επισφραγίζει την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, μετά και το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη εξόφληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Εστιάζοντας στα χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος σημείωσε πως:

καταγράφει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας μας,

επιβεβαιώνει την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας,

ενσωματώνει πολιτικές ενίσχυσης τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης στην οικονομία,

εδράζεται στη δημοσιονομική υπευθυνότητα και διασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα,

επιβεβαιώνει τη μεταρρυθμιστική στρατηγική της κυβέρνησης,

ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες της εποχής για στήριξη της κοινωνίας, συνδυάζοντας την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως η ελληνική οικονομία επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα και δυναμική, που αποτυπώνονται σε όλους, σχεδόν, τους βασικούς δείκτες της οικονομίας.

Ειδικότερα, όπως είπε:

1ον. Το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται εντυπωσιακά και προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,3% για το 2022 και 2,1% για το 2023.

2ον. Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά και αναμένεται να ανέλθουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2022.

3ον. Η ανεργία συρρικνώνεται και έχει ήδη υποχωρήσει περισσότερο από 5 μονάδες σε σχέση με το 2019, προσεγγίζοντας πλέον, σε ετήσια βάση, το επίπεδο του 2010.

4ον. Πρόσθετοι δείκτες και μεγέθη της οικονομίας επιδεικνύουν ανθεκτικότητα ή / και κινούνται ανοδικά. Ενδεικτικά, βιομηχανική παραγωγή, μεταποίηση, κατασκευές, ταξιδιωτικές εισπράξεις, ηλεκτρονικές συναλλαγές, οικονομικά κλίμα, καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

5ον. Το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας ενισχύονται καθώς η Ελλάδα βγήκε από την ενισχυμένη εποπτεία και αναβαθμίστηκε 11 φορές μέσα στην τελευταία τριετία, παρά τις διαδοχικές κρίσεις.

Οι προτεραιότητες

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ωστόσο ότι «Ως κυβέρνηση, έχουμε πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες. Συναισθανόμαστε τις αγωνίες των συμπατριωτών μας. Κατανοούμε – απόλυτα – ότι το ‘κύμα’ ακρίβειας που σαρώνει τον κόσμο, ‘ροκανίζει’ τα εισοδήματα των νοικοκυριών και αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων, ασκώντας τρομερές πιέσεις σε εθνικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς» σημείωσε.

Γι’ αυτό, όπως είπε ο προϋπολογισμός έχει ως βασικές προτεραιότητες αφενός τη συνέχιση και ενίσχυση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας και αφετέρου την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας και τη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της πατρίδας μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ οι προτεραιότητες είναι:

1η Προτεραιότητα: Η υλοποίηση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των πολύ-επίπεδων κρίσεων.

2η Προτεραιότητα: Η συνέχιση και ενίσχυση των φορο-ελαφρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

3η Προτεραιότητα: Η διασφάλιση της υφιστάμενης δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

4η Προτεραιότητα: Η στήριξη και ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

5η Προτεραιότητα: Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής, με την στήριξη των πιο ευάλωτων συμπατριωτών μας.

6η Προτεραιότητα: Η βέλτιστη και εμπροσθοβαρής αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με στόχο την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας.

7η Προτεραιότητα: Η ενίσχυση της εθνικής άμυνας, με αυξημένες δαπάνες για φυσικές παραλαβές οπλικών συστημάτων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι 11 αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τον φορολογικό κώδικα

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο από την Επιτροπή της Βουλής – βελτιώσεις ζητά η αντιπολίτευση Ολοκ…