Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική στο  δήμο Ξάνθης με 58 εκ. ευρώ  

Ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική στο  δήμο Ξάνθης με 58 εκ. ευρώ  

0

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

 

Εντάσεις, κόντρες και διαφορετικές προσεγγίσεις και ηχηρές απουσίες

 

 

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του δήμου Ξάνθης για το 2023 σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης 21/12. Μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από έντονες κόντρες αλλά και ηχηρές απουσίες. Ειδικότερα ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με 12 υπέρ 7 κατά και 5 λευκά, ενώ έλειπαν από τη συνεδρίαση οι επικεφαλής των παρατάξεων «Ξάνθης και Όλους» και «Νέα Ξάνθη» κύριοι Μελισσόπουλος και Λύρατζης αντιστοίχως  και αρκετοί σύμβουλοι τους, χωρίς κάποια σχετική ανακοίνωση.

Στα 58 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός του δήμου Ξάνθης για το 2023 – Μειωμένος κατά 1 εκ. ευρώ από τον περσινό

Παρουσιάζοντας το σχέδιο του προϋπολογισμού ο δήμαρχος κ. Μανώλης Τσέπελης τον χαρακτήρισε «Πραγματικό και σταθερό» επισημαίνοντας παράλληλα ότι έχει αναπτυξιακό πρόσημο δίνει έμφαση στην κοινωνική πολιτική και την στήριξη της επιχειρηματικότητας ενώ στοχεύει στην ισόρροπη ανάπτυξη στην πόλη και τους οικισμούς. «Αποτυπώνει τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της δημοτικής μας αρχής, ο οποίος τόσο με την πανδημία όσο και με την ενεργειακή κρίση διαμορφώνεται, θέτοντας ιεραρχημένα τις προτεραιότητες, με κριτήριο τις ρεαλιστικές ανάγκες και το πραγματικό όφελος απέναντι στην τοπική κοινωνία, με στόχο την αναπτυξιακή προοπτική και την κοινωνική μέριμνα», σημείωσε χαρακτηριστικά  ο Δήμαρχος.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μανώλης Φανουράκης χαρακτήρισε «ρεαλιστικό» τον προϋπολογισμό του 2023, προσθέτοντας ότι επιλύει μια σειρά από προβλήματα και διαμορφώνει τις συνθήκες υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος, ενώ σημείωσε ότι είναι πλήρως ισοσκελισμένος και έχει περάσει τον έλεγχο του Παρατηρητηρίου χωρίς καμία παρατήρηση. Τόσο ο δήμαρχος όσο και ο κ. Φανουράκης δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τους υπάλληλους της Οικονομικής υπηρεσίας για την επίπονη και αποτελεσματική εργασία τους.

Δημαρχόπουλος: «Δε μας λέτε που έχετε σκοπό να πάτε την πόλη μ’ αυτόν τον  προϋπολογισμό»

Παίρνονται τον λόγο ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Πρότυπο» κ. Χ. Δημαρχόπουλος διευκρίνισε πως δεν αποτελεί εύσημο το ότι είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός αλλά προαπαιτούμενο για να έλθει στο Δ.Σ. Είπε επίσης ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο του δήμου που αποτυπώνει τις κατευθύνσεις που θέτει η εκάστοτε δημοτική αρχή και το όραμα που έχει για τον δήμο. Ωστόσο σημείωσε πως αυτός ο προϋπολογισμός δεν έχει αυτή την σαφήνεια: «Δεν αποτυπώνεται πόσα χρήματα θα πάνε για κοινωνική πολιτική για τις επιχειρήσεις αλλά και πόσα είναι για τεχνικά έργα. Ποια αφορούν την πόλη και ποια της δημοτικές κοινότητες

Απαντώντας ο κ. Φανουράκης ανέφερε ότι η πρόθεση της δημοτικής αρχής για στήριξη των επιχειρήσεων φαίνεται από το γεγονός ότι δεν αυξήθηκαν τα δημοτικά τέλη και πως η κοινωνική πολιτική φαίνεται από το γεγονός ότι αυτή η δημοτική αρχή έχει απορροφήσει και  υλοποιεί συνολικά 8 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ. Τέλος υπογράμμισε πως αυτό ο προϋπολογισμός απορροφά τους κραδασμούς από το ενεργειακό κόστος και είναι ρεαλιστικό γι’ αυτό και δεν έχουν μειωθεί ούτε ο φωτισμός της πόλης ούτε οι λειτουργικές δαπάνες για το κολυμβητήριο ούτε προβλέπει περικοπές στην θέρμανση.

Να σημειώσουμε ότι στο σχέδιο του προϋπολογισμού εξειδικεύονται  δράσεις στους τομείς, όπως: καθημερινότητα, παιδεία, αθλητισμός, πολιτισμός, τουρισμός, περιβάλλον και ποιότητα ζωής.

Νέος κύκλος κόντρας Χατζηθεοδώρου – Φανουράκη

Ο κ. Χατζηθεοδώρου άσκησε δριμεία κριτική στην δημοτική αρχή για τα πεπραγμένα της και τις προτεραιότητες που θέτει παρουσιάζοντας ως «σκοτεινή και βρώμικη» την πόλη μας και με «μηδενικό έργο» την δημοτική αρχή ως αποτέλεσμα της «ανικανότητάς της», όπως είπε. Οι αιχμές του για φιλικά ΜΜΕ με αφορμή δηλώσεις του δημάρχου σε τοπική εφημερίδα για το πάρκινγκ πυροδότησαν την κόντρα με τον αντιδήμαρχο κ. Φανουράκη που του υπενθύμισε τις δικές του δηλώσεις για το φιλικό του κανάλι ενώ όταν ο κ. Χατζηθεοδώρου τον αποκάλεσε «ψεύτη» ο κ. Φανουράκης τον διέψευσε με τα ίδια του τα λόγια σε ηχητικό ντοκουμέντο στο κινητό του!

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Στην συνέχεια ο επικεφαλής της παράταξης «Αγάπη για την Ξάνθης μας» κ. Δημοσθένης Γεωργιάδης παρουσίασε ένα παράλληλο σχέδιο με έργα και δράσεις σε όλους τους τομείς μέσα στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης χωρίς ωστόσο να είναι κοστολογημένο. Τέλος ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Κώστας Βογιατζής μετατόπισε την ευθύνη και την αρμοδιότητα για τον προϋπολογισμό στην κεντρική εξουσία και κατήγγειλε πολιτικές «που στρέφονται κατά των  λαϊκών στρωμάτων» όπως είπε και εφαρμόζονται από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…