Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Καίγεται το δάσος της Δαδιάς – Χιονίζει στάχτη στο κέντρο της πόλης

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Καίγεται το δάσος της Δαδιάς – Χιονίζει στάχτη στο κέντρο της πόλης

0

Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη απειλεί το δάσος της Δαδιάς – Πνιγμένη στις στάχτες η πόλη

Πυρκαγιά εντός του δάσους της Δαδιάς, ξέσπασε λίγο μετά τις 14:00 την Δευτέρας  και οι δυνάμεις πυροσβεστικής επιχειρούν να την αντιμετωπίσουν προτού επεκταθεί.

Φόβοι εκφράζονταν νωρίτερα για την επέκταση της φωτιάς – που κατακαίει εδώ και τρεις ημέρες την ερύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης –  στο δάσος του Εβρου που πέρυσι  είχε πληγεί καίρια από άλλη, μεγάλη φωτιά, η οποία  είχε κάψει τότε περισσότερα από είκοσι χιλιάδες στρέμματα -πεύκης κυρίως.

Ωστόχο ο Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημητρης Πέτροβιτς δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι δεν πρόκειται για επέκταση του ήδη υπάρχοντος μετώπου αλλά για  «αυτόνομη» εστία που εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία, σε απόσταση από τις άλλες εν εξελίξει  φωτιές, στην θέση Γκίμπρενα.

Την ίδια ώρα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα από την Κύπρο και μια πυροσβεστική ομάδα με περισσότερους απο 50 πυροσβέστες και 10 οχήματα απο τη Ρουμανία έρχονται στη χώρα για να υποστηρίξουν τις εθνικές ομάδες κατάσβεσης, όπως αναφέρει ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς με ανάρτησή του.

Η Φωτιά καίει στο χωριό Λυκόφη

Όπως  ανάφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Εβραίου κ. Δημήτρης  Πέτροβιτς, η πυρκαγιά εξελίσσεται στο χωριό Λυκόφη κοντά στο παρατηρητήριο για τα άγρια πουλιά όπου αναχαιτίστηκε προσωρινά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ωστόσο, σύμφωνα  με τον κ. Πέτροβιτς η απειλή  για το δάσος  λόγω  των ισχυρών  βορειοανατολικών ανέμων έντασης 6-7 μποφόρ που εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή «δίνοντας» κατά διαστήματα ριπές των 8 έως και 9 μποφόρ.

Πολλαπλά μέτωπα καίνε ταυτόχρονα ενώ στην Αλεξανδρούπολη «χιονίζει στάχτη»

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, η μάχη που δίνουν οι δυνάμεις πυροσβέστης σκληρή. Αυτή τη στιγμή έχουμε μέτωπα στο χωριό Νίψα που είναι και το πιο μεγάλο, στα χωριά Δορίσκο και Μοναστηράκι ένα άλλο, στις Φέρρες  στο χωριό Καβυσσός  πλησίον της Εγνατίας και στην Λυκόφη Σουφλίου»,  πρόσθεσε ο κ. Πέτροβιτς.

«Αυτή την ώρα στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης χιονίζει στάχτη, και  κάτοικοι έχουν  λάβει ειδοποίηση από την Διεύθυνσης Υγείας να κλείσουν πόρτες και παράθυρα», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης  και ενημέρωσε ότι η Εγνατία οδός  άνοιξε για τα οχήματα που κινούνται προς και από τα σύνορα.

Έτσι χιλιάδες τουρίστες, Τούρκοι κυρίως, αλλά και κάτοικοι του Βορείου Έβρου που είχαν σπεύσει για το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη, και  εγκλωβίστηκαν λόγω του ότι έκλεισε η Εγνατία σιγά σιγά αρχίζουν  να αποχωρούν.

Ενισχύονται τα ενάρια μέσα αλλά και οι άνεμοι

«Τα εναέρια μέσα αλλά και οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς, αλλά οι προσπάθειές τους διασπώνται συνεχώς λόγω του ότι ξεσπούν νέες πυρκαγιές που μεταφέρονται σε άλλα σημεία με την βοήθεια των ανέμων», σημείωσε ο κ.Πέτροβιτς, ο οποίος καταλήγοντας υπογράμμισε πως οι καλαμιές στα χωράφια από τα θερισμένα καλαμπόκια λειτουργούν ως καύσιμο για την ταχύτατα μετάδοσή της φωτιάς.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε δύο κύρια μέτωπα και κυρίως σε μια μεγάλη αναζωπύρωση που υπάρχει από το πρωί βορειοανατολικά της Νίψας, πάνω από την Εγνατία Οδό.

Στο μέτωπο αυτό η φωτιά καίει δάσος κοντά σε ανεμογεννήτριες, ενώ ο αέρας της αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση δημιουργώντας εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο είναι το ανατολικό, που εκτείνεται προς το χωριό Μοναστηράκι, νοτίως του Δορίσκου, που έχουν εκκενωθεί από χτες.

Το μέτωπο προς τις παρυφές της Αλεξανδρούπολης από χτες είναι σε ύφεση.

Στο μέτωπο της Νίψας και στο Μοναστηράκι γίνονται από το πρωί μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ κάνουν ρίψεις κατά κύριο λόγο τα εναέρια μέσα. Συνολικά από αέρος επιχειρούν 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν σε όλη την πυρκαγιά 214 πυροσβέστες, 10 πεζοπόρα τμήματα και 59 οχήματα, με την συνδρομή ισχυρών δυνάμεων του στρατού, της Περιφέρειας και των δήμων καθώς και εθελοντές.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη μέρα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με προβλήματα κυρίως αναπνευστικά, 7 πυροσβέστες και ένας εθελοντής, έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί, έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ χτες εγκλωβίστηκε μια ομάδα πυροσβεστών σε ποιμνιοστάσιο και ένα συνεργείο δημοσιογραφικό, αλλά απεγκλωβίστηκαν σώοι.

Πηγή:ΤΟ ΒΗΜΑ

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όχι λιγότερο από 14 ευρώ το αρνί στο τσιγκέλι του κρεοπωλείου

«Τσιμπημένο» κατά ένα ευρώ τουλάχιστον από πέρυσι – Τρίβουν τα χέρια τους φέτος οι π…