Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ψήφος αποδήμων: Τι είπαν οι ειδικοί αγορητές

Ψήφος αποδήμων: Τι είπαν οι ειδικοί αγορητές

0

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν από το βήμα της βουλής οι ειδικοί αγορητές των κομμάτων στη συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά την ψήφο των αποδήμων

Με την ενότητα, με τη δημοκρατική συμμετοχή, με τον σεβασμό των Ελλήνων του εξωτερικού μεγαλώνουμε την Ελλάδα και την κάνουμε ισχυρότερη», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος, ζητώντας από όλα τα κόμματα να ψηφίσουν το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, τόνισε ότι πλέον «επιτέλους οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό -σπουδάζουν ή εργάζονται- ακόμα και όσοι απλά ταξιδεύουν και τους βρίσκει εκτός της πατρίδας η εκλογική διαδικασία, θα μπορούν να ψηφίσουν. Χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση, εκτός από το να κάνουν την αίτηση να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει και με τροπολογία μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που αντιμετωπίζει και όλους τους ενδεχόμενους κινδύνους από μια ανεξέλεγκτη διεύρυνση του εκλογικού σώματος, τόνισε ο εισηγητής της μειοψηφίας Θεόφιλος Ξανθόπουλος κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» στην Ολομέλεια.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος της ανεξέλεγκτης διεύρυνσης του εκλογικού σώματος «εμείς καταθέσαμε μια τροπολογία που διαιρεί την υφήλιο σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες με ενιαίο ψηφοδέλτιο και ο πολίτης με μια βεβαίωση της προξενικής αρχής ότι είναι κάτοικος της περιφέρειας αυτής, θα εγγράφεται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και θα ψηφίζει τους εκπροσώπους του».

«Το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ξεπερνά κατά πολύ την έννοια της συγκυρίας, καθώς αφορά στον ελληνισμό εκτός των συνόρων και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με τους όρους της τρέχουσας πολιτικής διαπάλης αλλά με το βλέμμα και την προσοχή στο να χτίσουμε για το μέλλον της χώρας μας και των αποδήμων μας πάνω σε γερά θεμέλια», τόνισε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδωνής, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Ο κ. Δουδωνής, υπογράμμισε πως «εμείς έχουμε δηλώσει καθαρά στην εθνική αντιπροσωπεία ότι θα ψηφίσουμε το προτεινόμενο νομοσχέδιο. Η ψήφος μας όμως δεν είναι λευκή επιταγή. Και θα ήθελα ωστόσο να ακούσετε τις ενστάσεις μας σε ζητήματα ιδιαίτερης κρισιμότητας όχι για τη δική μας ωφέλεια, αλλά για το καλό των θεσμών και της λειτουργίας της δημοκρατίας».

«Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και εδώ στη Βουλή και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό, αλλά να εξηγήσουμε και στους απόδημους, τι κινδύνους διαμορφώνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενάντια σε όλα αυτά που η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει». Αυτό ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας.

Ο κ. Γκιόγκας σημείωσε πως η κυβέρνηση, με την κατάργηση των κριτηρίων και των προϋποθέσεων στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, διαμορφώνει ένα εκλογικό Σώμα «εν δυνάμει ανυπολόγιστο, απροσδιόριστο», ένα εκλογικό Σώμα «που θα συμπεριλαμβάνει και ψηφοφόρους που δεν έχουν κανέναν απολύτως οικονομικό και κοινωνικό δεσμό με την Ελλάδα, ψηφοφόρους που μπορεί να μην έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα, ψηφοφόρους που διαμορφώνουν κριτήριο, αντίληψη και συνείδηση με βάση τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες άλλων χωρών, άλλων κοινωνιών στις οποίες ζουν και με τις οποίες έχουν συνδέσει τη ζωή τους. Και το πιο σημαντικό, ψηφοφόροι που δεν θα υφίστανται καμία απολύτως συνέπεια από την όποια πολιτική τους επιλογή».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίδραση και από το ΚΙΕΦ για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Κάνει λόγο και για συγκάλυψη στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών   Ανακοίνωση εξ…