Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

0

Περίεργη πυρκαγιά στο Μέγα Εύμοιρο
Γίναμε πλέον καχύποπτοι για όλα και δικαιολογημένα.
Έτσι, προβληματισμό προκάλεσε σε όλους τους Ξανθιώτες η φωτιά που εμφανίστηκε στο Μέγα Εύμοιρο και μάλιστα σε τρία διαφορετικά σημεία.
Ακόμη υποψίες υπήρξαν ότι και τα τρία σημεία εκδήλωσης της φωτιάς ήταν σε δύσβατες περιοχές.
Παρότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό άμεσο έλεγχο μετά από ταχύτατη επέμβαση της πυροσβεστικής, μια απορία υπάρχει. Όλοι απορούσαν τόσο για την εμφάνιση τριών εστιών όσο και το δύσβατο της περιοχής.
-Τέλος πάντων, τέλος καλό όλα καλά, αλλά οι υποψίες υπάρχουν.
Γ.Δ.


Το έργο παίζεται χρόνια τώρα
Νομίζω πλέον, μετά από αρκετά χρόνια εμπειρίας, πως άδικα θλιβόμαστε για τις πυρκαγιές σαν φυσιολογικοί πολίτες.
Αιτία, χωρίς αμφισβήτηση, η εμπεδωμένη στον νεοέλληνα αντίληψη πως ό,τι κι αν κάνεις σε βάρος της ιδιοκτησίας του δημοσίου, δεν θα τιμωρηθείς. Και αυτό, είναι ό,τι χειρότερο στο θέμα των πυρκαγιών.
Προχθές ο έγκριτος δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστου στα ΝΕΑ πρότεινε ο νόμος για τους εμπρηστές να θεωρείται ιδιώνυμο και οι δράστες να τιμωρούνται και αυστηρά αλλά και να φυλακίζονται χωρίς δικαίωμα εξαγοράς.
Ματαιοπονεί κάθε κυβέρνηση εάν νομίζει πως με προσλήψεις και άλλα μέσα (αεροπορικά και πυροσβεστικά αυτοκίνητα) θα πολεμήσει τις φωτιές.
Μόνον η αυστηρή τιμωρία θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους εμπρηστές. Τόσο αυτούς που συνειδητά βάζουν φωτιά όσο και τους ανόητους αμελείς, όπως και τους ύποπτους ηλικιωμένους που αποτελούν όργανα άλλων.
Γ.Δ.


Τα χρήματα πήγαν αλλού
Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος του όλου θέματος με τις πυρκαγιές.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών και υπουργού Προστασίας του Πολίτη, εγκαίρως η κυβέρνηση χρηματοδότησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με αυξημένα ποσά μάλιστα για τον καθαρισμό αλσυλίων και άλλων χώρων συγκέντρωσης εύφλεκτου υλικού.
Λοιπόν, όπως αποδείχτηκε, τα χρήματα αυτά διατέθηκαν από τους αυτοδιοικητικούς για κάλυψη άλλων αναγκών.
Δε φταίνε όμως οι δήμαρχοι μόνο. Φταίει και η κυβέρνηση που δεν έκανε ελέγχους εάν τα χρήματα διατέθηκαν εκεί που έπρεπε.
Όπως σοβαρή ευθύνη έχει η πολιτεία που ανέχεται τα αυθαίρετα και τις καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων.
Γ.Δ.


Κάθε καλοκαίρι καιγόμαστε…
Η χώρα μας δοκιμάζεται και πάλι  από τις πυρκαγιές. Συνεχίζεται  ακόμη η καταστροφική πυρκαγιά στην Ρόδο με αναζωπυρώσεις, νέο μέτωπο στην Κέρκυρα, στο Πήλιο, στο  Διακοφτό, στην Κάρυστο. Ευτυχώς δεν έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές. Εκκενώθηκαν οικισμοί στην Ρόδο, 20.000 τουρίστες και κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλή  σημεία. Τα διεθνή Μέσα εκθειάζουν τον συντονισμό και κυρίως το 112 που αποδείχθηκε ότι  σώζει ζωές ενώ οι  τουρίστες που βίωσαν τον εφιάλτη έχουν ένα καλό λόγο να πουν για τους πυροσβέστες αλλά και τους κατοίκους του νησιού. Δύσκολες ώρες για  τους ανθρώπους και  τα ζώα. Συγκλονίζουν εικόνες με νεκρά ελάφια στην Ρόδο και άλλα που μπήκαν  πανικόβλητα μέσα στις αυλές των σπιτιών για να βρουν τροφή. Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν πυρκαγιές με τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες αλλά αυτό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας είναι πραγματικά ασύλληπτο και χρήζει διερεύνησης. Γιατί τόσα πολλά μέτωπα κάθε χρόνο;
Μ.Ξ.


Μόνο οι μπάρες θυμίζουν ότι περνούσε τρένο από την Ξάνθη
Το ζήτημα του σιδηροδρομικού αποκλεισμού της Θράκης  επανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ροδόπη Ιλχάν Αχμέτ με ερώτησή του στην Βουλή προς τον υφυπουργό Υποδομών – Μεταφορών Νίκο Ταχιάο, σημειώνοντας ότι  το πόρισμα της Διακομματικής έμεινε στα χαρτιά. Εκείνος του απάντησε ότι θα λειτουργήσει με ηλεκτροκίνηση το κομμάτι Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο. Για την υπόλοιπη Θράκη ουδέν! Όποτε και αν γίνει  η σιδηροδρομική Εγνατία που θα περνάει κι από τους Τοξότες. Ακόμη και η γραμμή που λειτουργούσε διακεκομμένα, πότε με λεωφορείο πότε με τρένο έχει  διακοπεί μετά το δυστύχημα των Τεμπών. Έμειναν μόνο οι  μπάρες να πέφτουν κάθε τόσο και  να ταλαιπωρούν τον κόσμο για  να θυμίζουν ότι  κάποτε περνούσε τρένο από την Ξάνθη!.
Μ.Ξ.


Ούτε ένας!
Υπουργό στην κυβέρνηση δεν έχουμε, πού τέτοια προσωπικότητα, υφυπουργό το ίδιο, αλλά ο Μητσοτάκης δεν βρήκε ούτε έναν Γενικό Γραμματέα από τα μέρη μας για την κυβέρνησή του.
Δεκάδες οι νέοι Γενικοί Γραμματείς για τα υπουργεία, η Ξάνθη άλλη μια φορά απούσα και μάλιστα με θόρυβο. Τέλος πάντων, αφού εμείς εδώ στερούμαστε κατάλληλου βύσματος, ας παρηγορηθούμε ότι στο υπουργείο Παιδείας παραμένει Γεν.Γραμματέας στον τομέα Θρησκευμάτων ο ικανός και γνωστός στους Θρακιώτες κύριος Γιώργος Καλαντζής.
Δυστυχώς για την περιοχή μας παραμένει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο γνωστός από αρνητικής πλευράς Ευθύμιος Μπακογιάννης, συμμέτοχος κι αυτός μαζί με τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά στον ενταφιασμό της επέκτασης του σχεδίου Ξάνθης στην περιοχή  Λευκού Πύργου.
Οι αλήθειες να λέγονται και οι ευθύνες ν’αποδίδονται.
Γ.Δ.


Σκιώδεις υπουργοί στο ΠΑΣΟΚ
Το στίγμα της οργάνωσης του κοινοβουλευτικού έργου του ΠΑΣΟΚ έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης με τους «σκιώδεις υπουργούς» του, δηλαδή τους βουλευτές που θα αναλάβουν τους Κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας. Στόχος είναι η ενεργοποίησης ολόκληρης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αφού όλοι πλέον οι βουλευτές έχουν συγκεκριμένο πεδίο ευθύνης στην κοινοβουλευτική παρουσία του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς λογική «επετηρίδας», το μείγμα αξιοποιεί τους εμπειρότερους σε γνώριμα «χαρτοφυλάκια», ενώ οι νεότεροι βουλευτές εντάχθηκαν σε τομείς σχετικούς με την κατάρτιση ή και την εκλογική τους περιφέρεια.
Έτσι, δύο γιατροί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τέθηκαν επικεφαλής του ΚΤΕ Υγείας, ο Γιάννης Τσιμάρης κι ο Μπουρχάν Μπαράν. Ο δεύτερος θα επικεντρωθεί σε θέματα ψυχικής υγείας.
Γ.Δ.


Αυτόνομο το ΠΑΣΟΚ
Το είχαμε γράψει εγκαίρως, το είχαμε επισημάνει πως έτσι θα γίνει και τελικά έτσι έγινε.
Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές για τις Περιφέρειες, θα κατέβει αυτόνομα. Δηλαδή μόνο του θα διεκδικήσει με δικούς του υποψήφιους και θα διεκδικήσει την δεύτερη θέση. Είναι πέρα για πέρα λογική η απόφαση διότι διατηρεί αρκετές δυνάμεις στον χώρο της αυτοδιοίκησης γενικά.
Πάντως ακόμη το πρόσωπο που θα ηγηθεί του συνδυασμού δεν έχει αποφασιστεί ποιο θα είναι για την περιφέρειά μας.
Ως προς τους δήμους όπως τον δικό μας, δεν πρόκειται να δώσει χρίσματα. Αφήνει το θέμα των συνεργασιών ελεύθερα.
Γ.Δ.


Κράτος υπέρ των καταπατητών
Το έχουμε γράψει αρκετές φορές. Το νεοελληνικό κράτος από ιδρύσεώς του, ανέχεται σκανδαλωδώς τους καταπατητές της γης του και τους αυθαίρετους οικιστές που κτίζουν όπου γουστάρει ο καθένας. Άλλος στα βουνά, άλλοι στις παραλίες. Διαβάστε για να φρίξετε άλλη μια φορά.
«Καταπατημένα ακίνητα: Χιλιάδες ιδιώτες με ακίνητα τα οποία διεκδικούνται ως καταπατημένα από το Δημόσιο θα έχουν τη δυνατότητα από το φθινόπωρο να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας με καταβολή ποσών που μπορεί να περιορίζονται ακόμα και στο 20% της αντικειμενικής αξίας και σε έως 60 άτοκες δόσεις που ξεκινούν από 100 ευρώ το μήνα. Η διαδικασία απόκτησης οριστικών τίτλων κυριότητας αναμένεται να «τρέξει» από τον Σεπτέμβριο με την έκδοση σε πρώτη φάση των απαραίτητων αποφάσεων και εγκυκλίων και την ενεργοποίηση στη συνέχεια της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά από τους πολίτες και θα δημιουργείται ψηφιακός φάκελος για κάθε δημόσιο ακίνητο για το οποίο κατατίθεται αίτηση για την εξαγορά του».
Αυτό είναι το κράτος μας. Κι ύστερα ζητά σεβασμό από τους σοβαρούς και υπεύθυνους πολίτες. Αφού βέβαια αυτό δεν ντρέπεται με όσα κάνει…
Γ.Δ.


Ανεμογεννήτριες και πυρκαγιές
Συνεχίζουν ορισμένοι να διακινούν fake news, ανακαλύπτοντας συσχετισμούς μεταξύ πυρκαγιών και τοποθέτησης αιολικών πάρκων. Ότι τάχα δηλαδή κάποιοι καίνε τα δάση για να μπουν εκεί ανεμογεννήτριες.
Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Οι ανεμογεννήτριες στήνονται νόμιμα και σε δασικές και μη δασικές περιοχές, ακόμα και μέσα σε περιοχές natura. Στις μόνες περιοχές που δεν στήνονται είναι στις αναδασωτέες. Άρα, όποιος θέλει να στήσει ανεμογεννήτρια φυλάει το δάσος, δεν το καίει. Αν το κάψει, έχασε την ευκαιρία να την στήσει.
Άρα ένας κατασκευαστής αιολικών πάρκων αν ήθελε να κατασκευάσει ένα πάρκο σε δάσος, το τελευταίο που θα κάνει είναι να το κάψει. Γιατί τότε αυτόματα η περιοχή θα κηρυχθεί αναδασωτέα και δεν θα μπορεί να χτίσει ούτε καλύβα για 40 χρόνια. Από την άλλη μπορεί πολύ πιο εύκολα να πάρει άδεια να φτιάξει αιολικό πάρκο στην ίδια ακριβώς περιοχή χωρίς να την κάψει. Καλώς, κακώς δεν έχει σημασία.
Μπορούμε να συζητήσουμε αν το πλαίσιο αδειοδοτήσεων είναι σωστό ή αν θα ήταν φρόνιμο να γίνουν αλλαγές. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε για το αν καίγονται τα δάση για να κατασκευαστούν στη θέση τους αιολικά πάρκα. Διότι δεν υπάρχει καμία, ούτε μία ανεμογεννήτρια η οποία να έχει μπει σε καμένο έδαφος και δη σε καμένο δάσος.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …