Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τουριστική  …ξηρασία στην Ξάνθη

Τουριστική  …ξηρασία στην Ξάνθη

0

Το καλοκαίρι ξεκίνησε με κακούς οιωνούς –  Η ακρίβεια φρενάρει την τουριστική κίνηση αλλά όχι  μόνο αυτή

 

Την ανάγκη για ένα restart στον τουρισμό επισημαίνει η πρόεδρος της  Επιτροπής Τουρισμού και  Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης κα Ειρήνη Χαριτωνίδου

 

Μέσα Ιούνη και τουριστική …ξηρασία έχει πέσει στην Ξάνθη και γενικά στο νομό μας. Πού και πού κανένα γκρουπ ή κάποιοι μεμονωμένοι από Τουρκία ή Βουλγαρία κάνουν την εμφάνισή τους στην πόλη ή στις  παραλίες. Γενικότερα η τουριστική εικόνα είναι απογοητευτική και είναι γνωστό ότι  το καλοκαίρι είναι μικρό στην περιοχή μας!

Το καλοκαίρι ξεκίνησε με κακούς οιωνούς για την Ξάνθη

Πολλοί είναι οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην διαμόρφωση αυτής της εικόνας και διαχωρίζονται σε συγκυριακούς όπως ο καιρός που έχει «στρώσει» μόνο την τελευταία εβδομάδα και οι εκλογές που έπαιξαν τον ρόλο τους. Το καλοκαίρι όμως δεν ξεκίνησε καλά και για όλη τη χώρα αφού παρατηρείται γενικότερη μείωση της τουριστικής κίνησης μάλιστα σε ποσοστό του 40% στους πιο δημοφιλείς προορισμούς. Σ’ αυτό το πλαίσιο η Ξάνθη που αδιαμφισβήτητα δεν είναι στον χάρτη με τους δημοφιλείς προορισμούς δεν έχει  πολλά να περιμένει για το φετινό καλοκαίρι.

Προέδρος ΕΒΕ Ξάνθης Σ. Μωραΐτης: «Ο τουρισμός στο νομό  μας είναι στα σπάργανα»    

Εκτός από  τους συγκυριακούς παράγοντες που σχετίζονται με τη συγκυρία κάθε φορά  υπάρχουν και αυτοί που είναι παγιωμένοι και είναι αποτέλεσμα έλλειψης τουριστικού σχεδιασμού είτε από ολιγωρία και αδιαφορία είτε από ανικανότητα. Κι αυτό είναι ένα μόνιμο έλλειμμα. «Ο τουρισμός στην περιοχή μας είναι ακόμη στα σπάργανα», είναι η επισήμανση του  προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιου Μωραΐτη. Μια επισήμανση απογοητευτική αλλά βάσιμη παρότι: «Έχουν γίνει προσπάθειες και έχουν αποτέλεσμα όπως για την ανάπτυξη  εναλλακτικού τουρισμού στον  Νέστο, θρησκευτικού τουρισμού στον Αη Νικόλα στην Βιστονίδα ή στην Παλιά Πόλη. Είναι όμως αποσπασματικές. Αν δεν ενώσουν τις δυνάμεις τους όλοι οι  φορείς και δεν δουλέψουν με υπομονή και επιμονή πάντα θα είμαστε ουραγοί. Αυτό που λέμε ότι  είμαστε ένας ευλογημένος νομός με πολλά πλεονεκτήματα είναι αλήθεια αλλά δεν τα έχουμε αξιοποιήσει  τόσα χρόνια τώρα. Κι έχουμε όλοι ευθύνες».

Η ακρίβεια φρενάρει την τουριστική κίνηση

Ένας ακόμη ανασταλτικός  παράγοντας για τον τουρισμό στην περιοχή μας οφείλεται στην ακρίβεια. Κι αυτό γιατί ο κύριος όγκος ξένων που μας επισκέπτονται είναι από χώρες όπως η Βουλγαρία που έχουν κατώτερους μισθούς και έρχονται σε μια χώρα από τις ακριβότερες στην ΕΕ. Αυτό επιτρέπει μόνο αυτούς που έχουν  οικονομική  ευχέρεια να μας επισκεφτούν και φρενάρει τους υπόλοιπους.

Προέδρος Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης Ν. Γρηγοριάδης: «Aπόλυτη «ησυχία» στην αγορά και στην τουριστική κίνηση»

Την εικόνα μιας απόλυτης «ησυχίας» στην αγορά και στην τουριστική κίνηση μεταφέρει  και ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Νίκος Γρηγοριάδης: «Ελάχιστοι Βούλγαροι και Τούρκοι μας επισκέπτονται. Γενικά ο τουρισμός έχει κάνει «κοιλιά» σε τουριστικές περιοχές πόσο μάλλον στην δική μας. Ίσως έφταιξε και ο καιρός αλλά το καλοκαίρι δεν άρχισε ακόμη. Τα beach bar δεν δουλεύουν και ελάχιστες είναι οι κρατήσεις στα καταλύματα της παραλιακής ζώνης. Η Ξάνθη δεν έχει τουρισμό. Τα μπαράκια δεν δουλεύουν και τα μόνα που δουλεύουν είναι τα καφέ. Ας ελπίσουμε να βελτιωθεί η εικόνα τον Ιούλιο  και τον Αύγουστο». 

 

 

 

 

 

Πρόεδρος  Επιτροπής  Τουρισμού δήμου Ξάνθης, Ε. Χαριτωνίδου: «Χρειαζόμαστε ένα restart στον τουρισμό»

Την ανάγκη για ένα restart στον τουρισμό επισημαίνει η πρόεδρος της  Επιτροπής Τουρισμού και  Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης κα Ειρήνη Χαριτωνίδου. Όπως μας ανέφερε η 9 μελής επιτροπή  που  απαρτίζεται από μέλη εκπροσώπους των φορέων του ΕΒΕ, ΟΕΒΕ και Ξενοδόχων Ξάνθης έχει συσταθεί και έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση του  δημοτικού συμβουλίου: «Στο πρώτο  δεκαήμερο του  επόμενου μήνα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μας σύσκεψη προκειμένου να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και τις εισηγήσεις και να σχεδιάσουμε το πλάνο δράσεων με στόχο την τουριστική ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε ένα restart στον τουρισμό. Έχουμε θεσμούς, έχουμε ανθρώπους  που ασχολούνται με την προβολή και την ανάδειξη του τουριστικού μας προϊόντος. Θα τους ενεργοποιήσουμε και θα δουλέψουμε μεθοδικά και με όραμα».

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίδραση και από το ΚΙΕΦ για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Κάνει λόγο και για συγκάλυψη στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών   Ανακοίνωση εξ…