Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Συγκίνηση και δυνατός ποντιακός παλμός στο 12ο Παιδικό- Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Συγκίνηση και δυνατός ποντιακός παλμός στο 12ο Παιδικό- Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

0

Διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων στη Δράμα, με πάνω από 400 χορευτές

 

Έπειτα από ένα δύσβατο διάστημα, που διένυσε, καθώς και τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που βίωσε η ανθρωπότητα, ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος με πυξίδα του, τα νιάτα, την αθωότητα, τη ζωντάνια, την ελπίδα και τη χαρά των μικρών χορευτών και χορευτριών από τα σωματεία

του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Δράμας, πραγματοποίησαν το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, με μεγάλη επιτυχία, το 12ο Παιδικό- Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο “Δημήτριος Κραχτίδης” στην Δράμα.

Την αυλαία του 12ου Παιδικού- Εφηβικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, άνοιξαν τα λάβαρα των Σωματείων της ΑΜΘ, όπου οι εκπρόσωποι τους ύψωσαν στιβαρά δηλώνοντας την ταυτότητα τους. Συνολικά συμμετείχαν 400 και πλέον χορευτές δίνοντας ζωντάνια και ηχηρό ποντιακό παλμό στο χώρο της διοργάνωσης.

Στη σχετική του ανακοίνωση ο διοργανωτής Σύνδεσμος αναφέρει: «Οι μικροί χορευτές και οι μικρές χορεύτριες “ζωγράφισαν” έναν μεγάλο κύκλο, στον οποίο έμπλεξαν τα χέρια τους σφιχτά και υπό τους ήχους της παραδοσιακής ποντιακής μουσικής έστειλαν μηνύματα χαράς και αισιοδοξίας, αγάπης και σεβασμού της νέας γενιάς προς τους χορούς, τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Δείχνοντας περίτρανα σε όλους εμάς ότι παραμένουμε ενωμένοι και μέσα από την σύμπνοια μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις αξίες των προγόνων μας, οι οποίες παραμένουν αναλλοίωτες μέσα στο χλωμό σκηνικό της εποχής.

Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η βράβευση δύο σπουδαίων προσωπικοτήτων του Ποντιακού Ελληνισμού από την ευρύτερη περιοχή της Δράμας. Του αείμνηστου λυράρη Λάμπη Τιλκερίδη, για την πολύτιμη συμβολή του στην παραδοσιακή ποντιακή μουσική, η τιμητική πλακέτα του οποίου δόθηκε στην κόρη του, Μαρία Τιλκερίδου. Και του αείμνηστου Χρήστου Κυριακίδη, για την προσφορά του στον Ποντιακό Πολιτισμό, την τιμητική πλακέτα του οποίου παρέλαβε ο αδερφός του Λευτέρης Κυριακίδης.

Το Φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γρηγόρης Κεσαπίδης, ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αργύρης Πατακάκης, ο Σύμβουλος Κοινότητας Δράμας Αλέξανδρος Ράδος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, η αντιπρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Στέλλα Χατζημιχαηλίδου, πρόεδροι και εκπρόσωποι των Σωματείων της Περιφέρειας.

Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο για την πρωτοβουλία διεξαγωγής του φεστιβάλ στην πόλη της Δράμας, όπου η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού χτυπά δυνατά και δήλωσε πως: “Μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις διατηρούνται τα ήθη και τα έθιμα της παράδοσης και κυρίως δίνεται η δυνατότητα στην νέα γενιά να μάθει τις ρίζες της. Η νέα γενιά όπου περνά μηνύματα αισιοδοξίας για ένα καλύτερο μέλλον”.

Στην συνέχεια η πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αθηνά Νακούση, αφού καλωσόρισε με μεγάλη της χαρά, τους παρευρισκόμενους, ευχαρίστησε προσωπικά τον Δήμο Δράμας, όλους όσοι συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη διοργάνωση και την ακούραστη Νεολαία, όπως την χαρακτήρισε, τόνισε ότι:”η εφηβική και παιδική καρδιά της μουσικής και χορευτικής μας παράδοσης πάλλεται δυνατά, εδώ στην Δράμα. Με τους μικρούς μας χορευτές και τις μικρές μας χορεύτριες, που ταξίδεψαν από όλα τα μέρη της περιφέρειας μας για να ενώσουν τα χέρια τους, δημιουργώντας έναν μεγάλο κύκλο. Έναν κύκλο στον οποίο οραματίζονται το μέλλον τους και υποκλίνονται με σεβασμό στο παρελθόν τους, δείχνοντας σε όλους εμάς ότι οι ιστορικές διαδρομές της καταγωγής μας δεν χάνονται αλλά επιμένουν, αντιστέκονται και δημιουργούν ανεξάρτητους και σκεπτόμενους ανθρώπους”.

Τέλος, η αντιπρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Στέλλα Χατζημιχαηλίδου, δήλωσε ότι:” Είμαστε εδώ! Η Ποντιακή ψυχή δεν πτοείται από πανδημίες. Είμαστε εδώ για τα παιδία μας, τους καρπούς του δέντρου, που οι ρίζες τους απλώνονται σε όλη την Ποντιακή Γη”. Κλείνοντας ευχαρίστησε τους γονείς των παιδιών “που φύτεψαν τους σπόρους της παράδοσης στα βλαστάρια τους, που μεγαλώνουν παιδιά με αξίες και ήθη. Μεγαλώνουν την γενιά που θα πετύχει το ποθητό σε όλους μας, την Αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού “.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Το Συναγώι» του Ηλία Μεσσίνα «συστήνεται» στην Καπναποθήκη Π

Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5/10 στις 19:00 Την πρώτη βιβλιοπαρουσίασ…